«Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει» λέει ο λαός μας και αυτή η παροιμία ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του ποδηλατόδρομου Κηφισιά – Γκάζι. Πρόκειται για το βόρειο τμήμα του ποδηλατικού άξονα Κηφισιά – Φάληρο. Το νότιο, δηλαδή ο ποδηλατόδρομος Γκάζι – Φάληρο, ήδη από τα τέλη του 2015 χρησιμοποιείται. Αντίθετα, για το βόρειο κομμάτι και ενώ είμαστε στα μέσα του 2017 ακόμη δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έναρξη κατασκευής του έργου. Δυστυχώς.

Η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε στα τέλη του Νοεμβρίου του 2016 πως το έργο θα έχει τη χρηματοδότησή της. Μάλιστα, τότε, στο σχετικό δελτίο τύπου του αντιπεριφερειάρχη βορείου τομέα Γιώργου Καραμέρου υπήρχαν και φωτογραφίες από τη συνάντηση με τις ποδηλατικές ομάδες, όπου περίσσευαν τα χαμόγελα. Η εξέλιξη του έργου όμως μόνο χαμόγελα δεν προκαλεί. Κι αυτό διότι η Περιφέρεια δεν είναι σε θέση να πει ακριβώς σε ποια φάση βρίσκεται το έργο.

Πηγές της Περιφέρειας Αττικής ανέφεραν στα «ΝΕΑ» και στις «Ορθοπεταλιές» πως το έργο θα γίνει καθώς η Περιφέρεια το έχει εντάξει στον προϋπολογισμό της. Όμως στην επίμονη ερώτησή μας «πού ακριβώς βρισκόμαστε από πλευράς διαδικασιών του έργου», αδυνατούσαν να δώσουν σαφή απάντηση. «Αυτή τη στιγμή γίνονται εσωτερικές διεργασίες και αναγκαίες συνεννοήσεις ανάμεσα στην Περιφέρεια, τους Δήμους και το Υπουργείο. Υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να αποσαφηνιστούν» τόνιζαν. Ανέφεραν ακόμη πως ίσως χρειαστεί και επικαιροποίηση της μελέτης που είχε κάνει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τον ποδηλατόδρομο. Πέραν αυτού όμως ουδέν. Άγνωστο πότε θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο. Άγνωστο γενικώς πού βρισκόμαστε. Και με αυτά τα δεδομένα πολύ δύσκολο να μπει εκσκαφέας μέσα στο 2017.

Σημειώνεται ότι οι «Ορθοπεταλιές» επικοινώνησαν δύο φορές με το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Καραμέρου ζητώντας να μιλήσουν μαζί του. Εντούτοις, ο προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους και μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου τους από το 2014, αντιπεριφερειάρχης δεν εμφανίστηκε στο τηλέφωνο.

Οι Ποδηλατικές Ομάδες που είχαν συναντηθεί στις 21 Νοεμβρίου του 2016 με τον Γιώργο Καραμέρο μόνο ευχαριστημένες δεν είναι από τις εξελίξεις – μέχρι στιγμής πάντα. «Είναι τραγικό το 2017 ακόμη να συζητάμε το πότε θα γίνει ο ποδηλατόδρομος και να μην ξέρουμε συγκεκριμένα πράγματα» σημειώνει με εμφανή απογοήτευση ο πρόεδρος της ΠοδηλΑΤΤΙΚΗΣ Κοινότητας Κώστας Δουβής που είχε δώσει το «παρών» στην ενημερωτική συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη τον περασμένο Νοέμβριο. Όπως συμπληρώνει,«ο νότιος ποδηλατόδρομος χρησιμοποιείται και έχει γίνει αποδεκτός από ποδηλάτες και μη. Είναι χρήσιμος και όμορφος. Παράγει δε νέους ποδηλάτες. Θα έπρεπε η Πολιτεία να ενθουσιάζεται με τέτοια έργα».

Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, εδώ και περίπου δύο χρόνια ο ποδηλατικός άξονας Κηφισιά – Φάληρο είναι κομμένος στα δύο. Μάλιστα, το βόρειο κομμάτι θεωρείται πολύ σημαντικό διότι θα περνάει από το Κέντρο της Αθήνας αλλά και από αρκετούς Δήμους. Και με την ολοκλήρωσή του θα «κουμπώσουν» πάνω του άλλοι δευτερεύοντες ποδηλατόδρομοι των Δήμων.

Για κλείσιμο, σας προτρέπω να ρίξετε μία ματιά σ’ αυτό το βιντεάκι. Δείχνει το πώς η Ουτρέχτη στην Ολλανδία ξεχωρίζει στις ποδηλατικές υποδομές. Οι αρχές έχουν σαφές πλάνο, που είναι η προτεραιότητα στο ποδήλατο και στους πεζούς, και το υλοποιούν άμεσα. Τόσο απλά!

«ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: