«Τrin Trin». Αυτό είναι το όνομα – από το οικείο κουδούνισμα του ποδηλάτου δηλαδή – του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων που απέκτησε πριν από λίγες ημέρες η πόλη Μαϊσούρου (ή Μαϊσόρ σίτι) στη νότια Ινδία.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Μαϊσούρου – γνωστή και ως η πόλη-παλάτι της Ινδίας – θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στις συνοικίες της και να δουν τα αξιοθέατά της χρησιμοποιώντας τα 450 ποδήλατα που θα βρίσκονται σταθμευμένα στους 48 σταθμούς του «Τrin Trin». Μάλιστα, οι υπεύθυνοι έφτιαξαν και μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα ώστε οι πολίτες να μπορούν εύκολα και γρήγορα να τσεκάρουν τη διαθεσιμότητα των ποδηλάτων στους σταθμούς ή να «φορτώσουν» με επιπλέον χρόνο την κάρτα τους. To σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων στην πόλη Μαϊσούρου είναι το πρώτο που εγκαθίσταται στην Ινδία.

Και τώρα μία απλή σύγκριση. Η πόλη Μαϊσούρου έχει 48 σταθμούς κοινόχρηστων ποδηλάτων με 450 ποδήλατα ενώ η Αθήνα (μιλάμε για την Πρωτεύουσα και τον Δήμο Αθηναίων) διαθέτει μόλις…έναν σταθμό στην Τεχνόπολη με 10 ποδήλατα.

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις διαθέτουν συστήματα κοινόχρηστων ποδηλάτων. Και τα έχουν εγκαταστήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Για παράδειγμα το Παρίσι έχει το σύστημα velib με περίπου 18.000 κοινόχρηστα ποδήλατα και η Βαρκελώνη το bicing με 6.000 κοινόχρηστα ποδήλατα. Δυστυχώς, η Αθήνα έχει μείνει πίσω…

«ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ»πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: