Ένα ερωτηματολόγιο έρευνα για την προώθηση της μετακίνησης με πετάλι στον Δήμο Αθηναίων έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν οι πολίτες.

Ουσιαστικά το ερωτηματολόγιο αποτελεί μία έρευνα του Δήμου Αθηναίων με στόχο την ανάπτυξη του ποδηλάτου στην Αθήνα.

Η ανάπτυξη της χρήσης του ποδηλάτου δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται από τη μια μέρα στην άλλη – στο Άμστερνταμ και στην Κοπεγχάγη που όλοι θαυμάζουμε πήρε 30 χρόνια ενώ στο Λονδίνο πάνω από 10 για να φτάσουν στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα.

«Στην Ελλάδα της αστάθειας και της κρίσης, είναι δύσκολο να εργάζεται κάποιος με πλάνο δεκαετίας αλλά φαίνεται πως κάτι αλλάζει στο Δήμο της Αθήνας» σημειώνουν οι άνθρωποι από τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ που εκπόνησαν το ερωτηματολόγιο. «Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της χρήσης του ποδηλάτου» συμπληρώνουν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Αθηναίων επεξεργάζεται, με ταχείς ρυθμούς, ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της χρήσης του ποδηλάτου στην πόλη. Με στόχο την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών από τη μία αλλά και τη δημιουργία θετικής εικόνας για το ποδήλατο από την άλλη, οι αρμόδιες υπηρεσίες και συνεργάτες του Δήμου της Αθήνας, εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο το ποδήλατο να αποκτήσει το χώρο που του ανήκει στην πόλη.

Το ερωτηματολόγιο

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού των παραπάνω ενεργειών, έχει δημιουργηθεί ένα ερωτηματολόγιο προκειμένου να σχηματιστεί ολοκληρωμένη εικόνα για τις συνήθειες αλλά και τις ανάγκες των πολιτών, σχετικά με το ποδήλατο.

Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει ερωτήσεις που θα επιτρέψουν στην επιστημονική ομάδα του Δήμου Αθηναίων να συγκεντρώσει στοιχεία που αντανακλούν την άποψη των πολιτών για τις ήδη υπάρχουσες υποδομές – βασικά το νότιο τμήμα του ποδηλατοδρόμου της Αθήνας (Φάληρο – Κέντρο) – τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χρήστης ποδηλάτου στις καθημερινές του μετακινήσεις καθώς και τις προϋποθέσεις εκείνες (υποδομές, υπηρεσίες) που θα ενθάρρυναν τη μεγαλύτερη χρήση του ποδηλάτου στην Αθήνα.

Απευθύνεται επίσης και σε μη χρήστες ποδηλάτου, οι οποίοι όμως αν επικρατήσουν συνθήκες διαφορετικές, θα ήταν διατεθειμένοι να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τα αυτοκίνητο.

Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου από όσο δυνατόν περισσότερους ενδιαφερόμενους, θα επιτρέψει στην ομάδα εργασίας να σχηματίσει την ακριβέστερη δυνατή εικόνα και να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα για τα επόμενα βήματα.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει ξεκινήσει σειρά ενεργειών για το ποδήλατο – δείτε και την προηγούμενη ανάρτηση στο blog – οι οποίες έχουν ως στόχο από τη μια να διευκολύνουν την καθημερινότητα όσων ήδη επιλέγουν ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους αλλά και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν σε μεγαλύτερο αριθμό πολιτών να χρησιμοποιούν ποδήλατο.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας από ΕΜΠ και τον Δήμο καλούν τους πολίτες να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο. Δεν απαιτεί κάποια προσωπικά στοιχεία παρά μόνο τα δεδομένα που αφορούν στις ποδηλατικές τους συνήθειες προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες εκείνες πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη λήψη των σωστών αποφάσεων.

Συνεπώς απαντώντας στο ερωτηματολόγιο βοηθάτε την ανάπτυξη του ποδηλάτου στην Πρωτεύουσα.

Το σχετικό λινκ για να μεταφερθείτε στο ερωτηματολόγιο

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSed7U9SXIv1jWS6ngz9xVjXpgcbSW57vGs_4gBJBOqVEHDgow/viewform

Oι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ»πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο twitter@orthopetaliesή στο FacebookOrthopetalies blogγια καθημερινή ενημέρωση