Μία γιορτή με πολλά, πάρα πολλά ποδήλατα αλλά και με αρκετά απρόοπτα ήταν η βόλτα στον καινούριο ποδηλατόδρομο Γκάζι – Φάληρο, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 29 Νοεμβρίου με διοργανωτές την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Αττικής – ΠΕΠ Αττικής και την Περιφέρεια Αττικής.

Η εκδήλωση έγινε για την προβολή του καινούριου ποδηλατόδρομου. Ωστόσο, οργανωτικά λάθη παραλίγο να την…τινάξουν στον αέρα.

Tα θετικά

Πολύχρωμο ποδηλατικό ποτάμι. Εκατοντάδες πολίτες από διαφορετικές περιοχές της Αττικής πήραν το ποδήλατό τους και συμμετείχαν στη βόλτα. Και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πρώτο μεγάλο ποδηλατόδρομο της Αττικής.

Εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν στη βόλτα που πραγματοποιήθηκε στον καινούριο

ποδηλατόδρομο Γκάζι – Φάληρο

Συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι. Οικογένειες μαζί με τα παιδιά τους. Αν μη τι άλλο είναι ελπιδοφόρο να βλέπει κανείς μικρά παιδιά να μαθαίνουν στην πράξη ότι υπάρχει και ένας τρόπος μετακίνησης στην πόλη φιλικός προς το περιβάλλον, όπως είναι αυτός με το ποδήλατο.

Πολλά πιτσιρίκια μαζί με τους γονείς τους έκαναν πετάλι στον καινούριο ποδηλατόδρομο

Οι συμμετέχοντες είδαν όλο τον ποδηλατόδρομο. Ακόμη και το κομμάτι που δεν έχει ολοκληρωθεί (αν και από…σπόντα. Aπό λάθος των διοργανωτών). Έτσι, είχαν μία βιωματική εμπειρία για το πώς μπορεί να φτάνει κανείς με ποδήλατο από το Κέντρο της Αθήνας έως την παραλία. Μάλιστα, διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι ότι από το Μοσχάτο και μετά υπάρχει ένα…θεματάκι με τη σύνδεση. Για να φτάσει κάποιος στην Εσπλανάδα και στο Φαληρικό Δέλτα θα πρέπει να διασχίσει τη λεωφόρο Θησέως.

Στην ποδηλατοβόλτα συμμετείχαν και δημοτικοί αστυνομικοί του Δήμου Αθηναίων με ποδήλατα. Πρόκειται για ποδήλατα που είχε προμηθευτεί προ ετών ο Δήμος αλλά δεν είχε προλάβει να τα χρησιμοποιήσει μιας και η δημοτική αστυνομία καταργήθηκε. Τώρα, οι δημοτικοί αστυνομικοί με ποδήλατα επανήλθαν.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί του Δήμου Αθηναίων κάνουν και πάλι πετάλι

Τα αρνητικά

Οργανωτικό αλαλούμ. Οι διοργανωτές (η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Αττικής – ΠΕΠ Αττικής και η Περιφέρεια) είχαν σχεδιάσει η ποδηλατοβόλτα να γίνει από το Γκάζι (από τον πεζόδρομο της Ερμού) μέχρι την Καλλιθέα. Κι αυτό διότι το υπόλοιπο κομμάτι του ποδηλατόδρομου δεν έχει ολοκληρωθεί και υπάρχουν «παγίδες», τεχνικά προβλήματα και η σήμανση είναι ακόμη ελλιπής.

Οι συνεννοήσεις των υπευθύνων δεν ήταν οι καλύτερες: στα όρια Ταύρου – Καλλιθέας υπήρχε ένα «περίπτερο» με ανθρώπους της Περιφέρειας οι οποίοι θα έπρεπε – σύμφωνα με τον σχεδιασμό – να σταματούν τους πολίτες που συμμετείχαν στην ποδηλατοβόλτα και να τους λένε να επιστρέφουν προς το Γκάζι. Όμως δεν το έκαναν. Έτσι, δεκάδες πολίτες – ανάμεσά τους και οικογένειες με παιδιά – συνέχιζαν προς Καλλιθέα και Μοσχάτο. Δηλαδή στο κομμάτι του ποδηλατόδρομου που δεν έχει ολοκληρωθεί…

Το αποτέλεσμα ήταν δεκάδες πολίτες να συνεχίζουν μέχρι το Φάληρο χωρίς όμως τη συνοδεία των διοργανωτών και της Αστυνομίας προκειμένου να κλείνουν δρόμους και λεωφόρους. Αρκετοί κινδύνεψαν να χαθούν. Ευτυχώς στη βόλτα συμμετείχαν και ποδηλατικοί σύλλογοι και ομάδες (ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα, Φίλοι του Ποδηλάτου) οι οποίοι βοήθησαν – και μπράβο – τους συμμετέχοντες να επιστρέψουν με ασφάλεια στο Γκάζι. Επίσης, σ’ αυτό το κομμάτι όπως προαναφέραμε ήταν πολλά τα σημεία με «παγίδες» όπως πλέγματα, λακούβες.Πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για κακή διοργάνωση ρίχνοντας ευθύνες σε Περιφέρεια και τους Δήμους. Και μάλλον δεν είχαν άδικο…

Πλέγμα πάνω στον ποδηλατόδρομο, στο κομμάτι που δεν έχει ολοκληρωθεί,

στο ύψος του Μοσχάτου.Από λάθος των διοργανωτών όμως οι πολίτες έκαναν πετάλι

σ’ αυτό το κομμάτι με τους κινδύνουςπου συνεπάγεται αυτό. Ειδικά

για μεγάλο πλήθος με παιδιά.

Βόλτα μετ’ εμποδίων. Στο κομμάτι που δεν έχει ολοκληρωθεί ( Καλλιθέα λίγο πριν τα

έργα του Ιδρύματος Νιάρχος) ο ποδηλατόδρομος σταματάει. Και συνεχίζεται

αφού κανείς διασχίσει την οδόΕπαμεινώνδα που έχει στο μέσον διαχωριστική νησίδα…

Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει, λέει η παροιμία. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως συνέβη και στην ποδηλατοβόλτα. Στην εκδήλωση είχαν εμπλοκή περισσότεροι από 5 φορείς. Υπήρχαν άνθρωποι από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Αττικής – ΠΕΠ Αττικής. Από την Περιφέρεια Αττικής. Από τον Δήμο Αθηναίων (δημοτικοί αστυνομικοί). Από την Αστυνομία, ενδεχομένως και από τους όμορους δήμους. Κι όμως δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν…

-Επίσης μία διευκρίνιση που καλό θα ήταν να την είχε κάνει εξ αρχής η Περιφέρεια Αττικής, ή ο Δήμος Αθηναίων και όποιοι άλλοι ασχολήθηκαν με τη διοργάνωση: η εκδήλωση δεν ήταν εγκαίνια του ποδηλατόδρομου. Ήταν για την προβολή του ποδηλατόδρομου και την ενημέρωση του κοινού μιας και το έργο ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ (οι αρχές υποχρεούνται να το προβάλουν).Αυτό όμως δεν το είχαν καταλάβει οι πολίτες. Γι’ αυτό αρκετοί εξ αυτών έλεγαν πως «εγκαινιάζεται ένας ποδηλατόδρομος με πολλά προβλήματα…».

Αυτά. Κρατάμε τα σημαντικά θετικά. Το πιο σημαντικό είναι άλλωστε ότι σε λίγο θα είναι ολοκληρωμένος ο ποδηλατόδρομος. Τα αρνητικά θα πρέπει να απασχολήσουν τους διοργανωτές για να τα αποφύγουν σε μελλοντική εκδήλωση. Είναι κρίμα να χάνεται το θετικό μήνυμα του ποδηλατόδρομου και της ευαισθητοποίησης του κόσμου στο θέμα της μετακίνησης με ποδήλατο λόγω ενός οργανωτικού αλαλούμ.

Όσο για το υπόλοιπο κομμάτι του ποδηλατόδρομου, το βόρειο, το Κηφισιά – Γκάζι είναι ακόμη στο στάδιο της μελέτης. Δείτε τι είχαμε γράψει γι’ αυτόν σε προηγούμενη ανάρτηση.

Oι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ»πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο twitter@orthopetaliesή στο FacebookOrthopetalies blogγια καθημερινή ενημέρωση