Η ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα – ο σύλλογος που ιδρύθηκε το 2014 με σκοπό να προωθήσει τη χρήση του ποδηλάτου πρωτίστως ως μέσο μεταφοράς – πιστεύει ότι το ποδήλατο είναι μεταδοτικό και ότι είναι καλό είναι να «κολλάς» μαζί του από νωρίς. Έτσι, εγκαινιάζει μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων και σεμιναρίων για παιδιά το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Μαρτίου με απώτερο σκοπό την ενημέρωσή τους πάνω σε θέματα οδικής ασφάλειας, σωστής χρήσης του ποδηλάτου και σωστής συμπεριφοράς κατά την κίνηση στο δρόμο.

Το πρώτο από αυτά τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για παιδιά θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Αγίου Δημητρίου (πάρκο Ασυρμάτου). Πρόκειται για τις Ποδηλατικές γιορτές Αγ.Δημητρίου. Στόχος των εκπαιδευτικών δράσεων είναι να ενθαρρύνουν την ένταξη του ποδηλάτου στις καθημερινές μετακινήσεις των παιδιών με τον πιο ασφαλή και ξεκούραστο τρόπο. Συνδιοργανώνεται από την τοπική ομάδα Bike Fantasy, τον Δήμο Αγ. Δημητρίου και την ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα και απευθύνεται σε παιδιά των σχολείων της περιοχής.

Όπως τονίζουν οι υπευθυνοι της ΠοδηλαΑττικής Κοινότητας «η εκδήλωση πραγματοποιείται σε πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής έτσι ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν σε όσο το δυνατόν κοντινότερες συνηθήκες σε αυτές της πραγματικής κίνησης στο δρόμο. Απευθύνεται σε παιδιά τα οποία γνωρίζουν ήδη ποδήλατο και προσέρχονται στο χώρο με τα δικά τους ποδήλατα, συνοδευόμενα από τους γονείς τους που έχουν και την ευθύνη της συμμετοχής τους στην εκδήλωση».

Τι περιλαμβάνει η δράση:

Χωρίζεται σε 6 μέρη:

Α. Τέσσερα μικρά θεωρητικά σεμινάρια:

1.Σεμινάριο κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

2.Οδηγίες ένδυσης και ποδηλατικού εξοπλισμού.

3.Τεχνικές πληροφορίες επιλογής, επισκευής και συντήρησης ποδηλάτου.

4.Οδηγίες πρώτων βοηθειών

Β. Προθέρμανση πριν την ποδηλασία.

Γ. Βόλτα στο πάρκο, όπου τα παιδιά καλούνται να εφαρμόσουν όσα άκουσαν, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση τους.

Δ. Ασκήσεις αποθεραπείας – διατάσεις, απαραίτητες μετά την άσκηση.

Ε. Ολιγόλεπτη μουσική διασκέδαση.

ΣΤ. Απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων

Η δράση θα έχει τρίωρη διάρκεια και μπορούν να συμμετέχουν το ανώτερο 100 παιδιά. Μέσα στο διήμερο 21 – 22 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν 3 ή 4 τέτοιες εκδηλώσεις ανάλογα και με τον αριθμό συμμετοχών που θα δηλωθούν. Τα παιδιά, φτάνοντας στο χώρο και αφού περάσουν από τη διαδικασία εγγραφής, χωρίζονται σε γκρουπ έως 25 ατόμων. Στη συνέχεια, το κάθε γκρουπ αναλαμβάνουν 2 συνοδοί, οι οποίοι οδηγούν τα παιδιά διαδοχικά στα 4 διαφορετικά stages που είναι στημένα σε διαφορετικά σημεία του Πάρκου και όπου γίνονται τα θεωρητικά σεμινάρια.

Με την ολοκλήρωση του θεωρητικού μέρους η κάθε ομάδα με τους συνοδούς της ως πλοηγούς και ουραγούς, μπαίνει στο πάρκο και τα παιδιά κινούμενα βάζουν σε πρακτική εφαρμογή τα όσα έμαθαν στα θεωρητικά σεμινάρια. Κατά τη διάρκεια της “βόλτας” θα υπάρχουν μικρά διαλείμματα παιχνιδιών για τα παιδιά.

Για δήλωση συμμετοχής:

Στείλτε email στο info@podilattiki.gr με το ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και email επικοινωνίας καθώς και σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες θα θέλατε να συμμετέχετε. Για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις μπορείτε να μπείτε στο Forum του Συλλόγου και να μας αφήσετε μήνυμά σας στο thread που αφορά την εκδήλωση.

Η ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα

Ο σύλλογος ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα είναι ο πρώτος που ιδρύθηκε στην περιοχή της Αττικής για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο μεταφοράς, ως μέσο αστικής μετακίνησης.

Μολονότι ο σύλλογος κάνει τις πρώτες του…πεταλιές αφού ξεκίνησε στα τέλη του 2014 (το κατασταστικό του εγκρίθηκε στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη), ιδρυτές του είναι πολίτες με εμπειρία στις μετακινήσεις με ποδήλατο μέσα στην πόλη. Όπως τονίζουν αυτό που τους ενώνει είναι «η κοινή αντίληψη πως η διάδοση και η βελτίωση των συνθηκών χρήσης του ποδηλάτου είναι κλειδί για μια Αττική ομορφότερη, καθαρότερη, φιλικότερη και πιο ανθρώπινη. Ήρθε για να δώσει περισσότερα εργαλεία στην προσπάθεια αυτή χωρίς να ανταγωνίζεται τις τοπικές δράσεις που ήδη υλοποιούνται όλα αυτά τα χρόνια».

Βασικός σκοπός της ΠοδηλΑΤΤΙΚΗΣ Κοινότητας είναι η προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου πρωτίστως ως μέσο μεταφοράς αλλά βέβαια επιθυμούν και την προώθησή του ως μέσο ψυχαγωγίας.

Στόχος τους είναι – όπως σημειώνουν – να προστατεύσουν τα δικαιώματα των αστικών ποδηλατών και να διεκδικήσουν καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες στις καθημερινές τους μετακινήσεις. Οι άνθρωποι του συλλόγου καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στον σύλλογο έτσι ώστε όλοι μαζί να αποτελέσουν μια ενωμένη, δυνατή φωνή, τόσο προς την δημόσια διοίκηση όσο και προς τους ιδιωτικούς φορείς, ενθαρρύνοντάς τους να λάβουν μέτρα για ευνοϊκότερες πολιτικές προς το ποδήλατο και την βιώσιμη κινητικότητα γενικότερα.

Περισσότερα για την ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ στο site της και στη σελίδα της στο facebook.

Οι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο twitter@orthopetalies ή στο Facebook Orthopetalies blog για καθημερινή ενημέρωση