Την Παρασκευή (27/2) ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ήταν στο μικρόφωνο του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 984» εγκαινιάζοντας την ωριαία εκπομπή «Ραντεβού με τον Δήμαρχο». Απάντησε δηλαδή on air σε ερωτήσεις πολιτών και δημοτών. Ένας πολίτης τον ρώτησε τι σχεδιάζει για το ποδήλατο στην Αθήνα. Δείτε τι απάντησε.

Ο χρόνος της καινούριας θητείας του Δημάρχου πάντως τρέχει. Μένει να δούμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αποκτήσει η Αθήνα υποδομές για τη μετακίνηση των πολιτών με ποδήλατο…

Ερώτηση:

Είμαι ο Παύλος, φοιτητής και ποδηλάτης.

Θέλω να ρωτήσω συγκεκριμένα τι πλάνο υπάρχει ώστε να μπορέσει να γίνει η Αθήνα πιο φιλική για τους ποδηλάτες; Γιατί εμένα μου φαίνεται ότι δεν είναι εύκολη η ζωή μας καθόλου.

Επίσης θέλω να ρωτήσω αν το σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων – που υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με ποδήλατα διαθέσιμα στο δρόμο για τους ανθρώπους να νοικιάσουν – αν υπάρχει πρόθεση πλάνο προς μία τέτοια κατεύθυνση;

Απάντηση Δημάρχου::

Θα σου πω Παύλο. Είναι δύο τα θέματα. Το πρώτο είναι θα κάνουμε τη ζωή πιο εύκολη στους ποδηλάτες. Και μάλλον πως δεν θα διακυβεύουν τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα. Γιατί όπως είπα και πριν υπάρχει το πρόβλημα του δημόσιου χώρου. Υπάρχει το πρόβλημα των πολύ στενών πεζοδρομίων που έχει η Αθήνα. Και επίσης λείπει και η κουλτούρα από τους οδηγούς. Αλλά και το οδόστρωμα δεν είναι καλό. Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα για τους ελεύθερους ποδηλάτες.

Στο θέμα των ενοικιαζομένων, ο Δήμος στην προηγούμενη θητεία μου, προς το τέλος έκανε έναν μεγάλο διαγωνισμό ο οποίος απέβη άγονος. Απέβη άγονος για τον εξής λόγο. Δυστυχώς, με την νομοθεσία που υπάρχει, στο ιστορικό κέντρο απαγορεύονται οι κινητές διαφημίσεις. Και δεν μπορείς να βρεις εταιρεία αυτή τη στιγμή που θα διαθέσει ποδήλατα ενοικιαζόμενα. Μπορεί να το δει κανείς σε άλλες πρωτεύουσες και πόλεις της Ευρώπης. Όλες της έχουν διαφημίσεις πάνω. Δεν θα βρει εταιρεία που να μην έχει πάνω διαφήμιση. Προσπαθούμε αυτό το ζήτημα να το παρακάμψουμε. Συνεργάζομαι πάρα πολύ στενά με τον Αντώνη τον Καφετζόπουλο – που είναι ο ίδιος ποδηλάτης – και προγραμματίζουμε πάλι έναν νέο διαγωνισμό που θα το ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα. Γιατί ναι, μέσα στο θέμα της βιώσιμης μετακίνησης πρέπει να στηρίξουμε τους ποδηλάτες.

Δείτε εδώ τι είχε απαντήσει στις «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πριν τις Δημοτικές Εκλογές του 2014 ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης (αλλά και οι υπόλοιποι υποψήφιοι) σε ερωτήσεις που αφορούσαν τα σχέδιά του για το ποδήλατο στην Αθήνα.

Οι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο twitter@orthopetalies ή στο Facebook Orthopetalies blog για καθημερινή ενημέρωση