Oι καλές συνήθειες ξεκινούν από νωρίς. Αυτό σκέφτηκαν οι υπεύθυνοι του Δήμου στο Παρίσι και από σήμερα θα προσφέρουν ποδήλατα προς ενοικίαση και για τα παιδιά!

Εδώ και 7 χρόνια στην Πρωτεύουσα της Γαλλίας λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων «Velib». Τώρα, ο Δήμος εγκαινιάζει το «P’tit Velib». Ένα αντίστοιχο σύστημα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μικρών παριζιάνων και των οικογενειών τους.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να εξοικειώσει τους μπόμπιρες με τη χρήση μέσων μεταφοράς τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Επιπλέον, μ’ αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα διασκεδάζουν και ταυτόχρονα θα μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το ποδήλατο με ασφάλεια.

Τα κοινόχρηστα ποδήλατα για παιδιά θα προσφέρονται σε πάρκα, χώρους πρασίνου και

πεζοδρόμους (Φωτογραφία: Velib)

Τα μικρά ποδηλατάκια του “P’tit Velib” άλλα με βοηθητικές ρόδες και άλλα χωρίς, θα είναι διαθέσιμα σε 7 σημεία της πόλης του Παρισιού, κυρίως σε πάρκα, χώρους πρασίνου και πεζοδρόμους. Θα προσφέρονται 4 διαφορετικά μοντέλα ποδηλάτων σε παιδιά ηλικίας 2 – 8 ετών. Τα ποδήλατα θα έχουν τα ίδια χρώματα με τα ποδήλατα “velib” για τους μεγάλους, ενώ θα δίνονται και παιδικά κράνη. Το πιο μικρό ποδηλατάκι του P’tit Velib θα είναι για παιδιά 2-4 ετών. Πρόκειται για το ποδήλατο που δεν έχει πετάλια και αλυσίδα και ενδείκνυται για να μάθουν οι μικροί ισορροπία (όπως αυτό στη φωτογραφία από κάτω)

Το κοινόχρηστο ποδήλατο «Velib» για μεγάλους (δεξιά) και το αντίστοιχο για μικρούς,

το «P’tit Velib» δίπλα (Φωτογραφία: Velib)

Αν μη τι άλλο πρόκειται για μία πρωτοποριακή ιδέα. Μπράβο στους ανθρώπους του Δήμου και του «Velib». Οι δημοτικές αρχές στην Ελλάδα θα πρέπει να την λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους και – γιατί όχι – να τη μιμηθούν. Επιτέλους, οι νέοι Δήμαρχοι και αυτοί που επανεξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, μαζί και οι συνεργάτες τους, θα πρέπει να δουν τα ωραία πράγματα που συμβαίνουν παραδίπλα μας. Προσπάθειες σαν την παραπάνω, στο Παρίσι, αξίζει να τις μελετήσουν, να τις αντιγράψουν, να τις προσαρμόσουν.

Περισσότερα για το P’tit Velib στοhttp://blog.velib.paris.fr/ptit-velib/

Οι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο twitter @orthopetalies ή στο Facebook Orthopetalies blog για καθημερινή ενημέρωση