Συνήθως η πρώτη ερώτηση που μου κάνουν όσοι ακούν ότι καθημερινά μετακινούμαι από το σπίτι μου μέχρι τη δουλειά μου κάνοντας πετάλι (περίπου 14 χιλιόμετρα σύνολο με την επιστροφή) και περνώντας από κεντρικούς δρόμους της Πρωτεύουσας είναι αυτή: «Και δεν φοβάσαι;».

Ασφαλώς και φοβάμαι. Αλλά προσέχω περισσότερο και προσπαθώ να προβλέπω τα λάθη των άλλων.

Και συνεχίζω να ποδηλατώ. Γιατί; Θεωρώ ότι έτσι παροτρύνω κι άλλους να το κάνουν. Όσο αυξάνονται οι πολίτες με ποδήλατο στο δρόμο, τόσο περισσότερο εξοικειώνονται και οι οδηγοί ι.χ. με την παρουσία ποδηλάτων. Και προσέχουν περισσότερο. Επίσης κάνω καλό στο περιβάλλον, αφού δεν ρυπαίνω. Ασκούμαι. Α, και εξοικονομώ και χρήματα.

Κάπως έτσι τα έχουν σκεφτεί τα πράγματα και οι ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ (www.podilates.gr) που πασχίζουν εδώ και χρόνια για την προώθηση της μετακίνησης με ποδήλατο. Για 4η συνεχή χρονιά καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στην καμπάνια που διοργανώνουν με τίτλο «Με ποδήλατο στη Δουλειά» (www.biketowork.gr).

Πρόκειται για τον φιλικό διαγωνισμό που ξεκινάει στις 15 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 14 Ιουνίου. Κάθε πολίτης που θα συμμετάσχει θα καταγράφει τις διαδρομές και τα χιλιόμετρα που κάνει με ποδήλατο για ένα μήνα προς και από τη δουλειά στην ιστοσελίδα της καμπάνιας. Και νικητής θα αναδειχθεί αυτός που θα κάνει τα περισσότερα χιλιόμετρα.

Όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης στόχος της καμπάνιας είναι να παροτρύνει τους εργαζόμενους να αρχίσουν να πηγαίνουν στη δουλειά με το ποδήλατο. Να προβάλλει τα πλεονεκτήματα της μετακίνησης με ποδήλατο στους εργοδότες. Αλλά και να προβάλει τους εργοδότες που προωθούν το ποδήλατο.

Σημειώνουν δε πως αν «το σκέφτεστε να ξεκινήσετε να πηγαίνετε ο ίδιος στη δουλειά με ποδήλατο ή προσπαθείτε να παρακινήσετε τους συναδέλφους, τους συγγενείς, τους φίλους και γνωστούς σας τότε η δράση αυτή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία».

Στην περσινή καμπάνια διανύθηκαν με ποδήλατο 123.103 χιλιόμετρα από 678 ποδηλάτες. Σημαντικό ήταν και το όφελος στο περιβάλλον αφού δεν εκλύθηκαν 28.572 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.

Τα χιλιόμετρα με ποδήλατο που έχουν διανυθεί συνολικά στις 3 προηγούμενες διοργανώσεις είναι 284.236. Λίγο ακόμη χρειάζεται και θα έχει διανυθεί η απόσταση από τη γη στη Σελήνη…

Η καμπάνια με μιά ματιά

*Η συμμετοχή: O διαγωνισμός είναι ανοικτός στον καθένα που θέλει να πάει στη δουλειά με ποδήλατο τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια του Μαΐου.Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα της καμπάνιας www.biketowork.gr και να εγγραφεί είτε ως ομάδα μίας εταιρείας είτε ως μεμονωμένος ποδηλάτης.

*Δεν υπάρχει κανένα κόστος για τη συμμετοχή.

*Αν κάποιος χρησιμοποιεί μέσα μαζικής μεταφοράς, μπορεί να τα συνδυάσει με ποδήλατο. Προσθέστε τα χιλιόμετρα και τις διαδρομές που κάνετε με ποδήλατο.

*Βραβείο: Βραβείο δεν υπάρχει. Τα οφέλη όμως για όλους είναι πολλαπλά. Κι αυτό διότι στόχος είναι η προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης. Κάποιες εταιρείες πάντως στο παρελθόν δίνουν κάποιο δώρο στον εργαζόμενο που θα διανύσει τα περισσότερα χιλιόμετρα.

*Περισσότερα στο www.biketowork.gr

Οι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο twitter @orthopetalies ή στο Facebook Orthopetalies blog για καθημερινή ενημέρωση