Πόλης ή mountain; Σπαστό ή trekking; Κούρσα ή touring trekking; Ή μήπως fixed;

Αν έχετε αποφασίσει να αγοράσετε ποδήλατο αλλά έχετε μπερδευτεί και δεν ξέρετε ποιος είναι ο τύπος ποδηλάτου που σας ταιριάζει, οι «Ορθοπεταλιές» με τη βοήθεια έμπειρων ποδηλατανθρώπων θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το κατάλληλο.

Ο Τάκης Τσονόπουλος, υπεύθυνος του καταστήματος Podilato στο κέντρο της Αθήνας που μετακινείται με ένα σπαστό και ο Κώστας Δουβής από τους «ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ» που χρησιμοποιεί ένα υβριδικό δίνουν συμβουλές και επισημαίνουν τι πρέπει να προσέξετε. Και στο τέλος, αν έχετε λίγο χρόνο, μπορείτε να κάνετε και ένα quiz, στο λινκ που θα δείτε, για το ποδήλατο που σας ταιριάζει. Ίσως να σας φανεί χρήσιμο..

Γιατί το θέλω;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους όσοι επιθυμούν να αγοράσουν ποδήλατο είναι να κάνουν την εξής ερώτηση στον εαυτό τους: «πού θα το χρησιμοποιώ;». Έχει σημασία να σκεφτούν για τι χρήση θέλουν το ποδήλατο αναφέρει ο Κώστας Δουβής.

Αν το χρειάζονται για καθημερινή χρήση προκειμένου να μετακινούνται με αυτό απευθείας από το σπίτι τους στη δουλειά τους «τότε μπορούν να επιλέξουν ένα κανονικό ποδήλατο πόλης» αναφέρει ο Τάκης Τσονόπουλος. Αν πάλι στη διαδρομή τους θέλουν να χρησιμοποιούν συνδυαστικά και ένα μέσο μαζικής μεταφοράς (Μετρό,Τραμ) θα τους βόλευε ένα σπαστό, προσθέτει.

Νεαρή σε ποδήλατο πόλης (φωτό: www.visitdenmark.com)

Για όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν ποδήλατο όχι για καθημερινή χρήση αλλά για αναψυχή, είτε για βόλτα στην πόλη είτε για διαδρομές και εξορμήσεις στη φύση, όπως στο βουνό τότε μία καλή λύση είναι ένα ποδήλατο «trekking» (υβριδικό) συμπλήρωνει ο κ.Τσονόπουλος. Κάνει δηλαδή και για άσφαλτο και για χώμα. Επίσης, το touring trekking θα βολέψει αυτούς που θέλουν να κάνουν ακόμη μεγαλύτερες διαδρομές σε εξορμήσεις π.χ. σε ένα νησί.

Από εκεί και πέρα για τους…αθλητικούς τύπους που θέλουν να κάνουν αθλητική ποδηλασία το κατάλληλο ποδήλατο είναι η κούρσα. Και για τους λάτρεις του βουνού το ιδανικό είναι το mountain bike. Εκεί υπάρχουν και υποκατηγορίες (ανωμάλου δρόμου, κατάβασης).

Ποδήλατο που να τα κάνει όλα δεν υπάρχει τονίζει ο Τάκης Τσονόπουλος. Τα πιο πολυμορφικά σημειώνει πάντως είναι τα Trekking. «Είναι σαν τα SUV αυτοκίνητα».

Ποδήλατο Trekking

Η νέα τάση τα τελευταία χρόνια

Ακόμη δύο κατηγορίες που τελευταίως χρησιμοποιούνται αρκετά μέσα στην πόλη και Είναι τα fixed gear και τα single spead. Πρόκειται για αρκετά ελαφριά ποδήλατα σε σύγκριση με τα κανονικά.

Τα fixed gear λειτουργούν ως εξής: τα πετάλια συνδέονται άμεσα με τον πίσω τροχό. Αν σταματήσεις να κάνεις πετάλι σταματάει και ο πίσω τροχός. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πεταλάρεις συνεχώς όταν κινείσαι. Επίσης για να φρενάρει πιέζεις κόντρα το πετάλι για να σταματήσει ο πίσω τροχός.

Όσο για τα single spead θεωρούνται λίγο ευκολότερα στη χρήση για τους αρχάριους διότι ο τροχός μπορεί να γυρίζει χωρίς να κάνεις συνεχώς πετάλι (σε αντίθεση με τα fixed). Επίσης διαθέτουν φρένα μπρος πίσω.

Ποδήλατο Fixed. Από τις νέες τάσεις στην αστική μετακίνηση με ποδήλατο

Πού θα το αποθηκεύω – πώς θα το ανεβάζω σπίτι;

Ακόμη δύο παράγοντες που θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ποδήλατο – ειδικά όσοι κατοικούν σε διαμέρισμα – είναι οι παραπάνω. Πρέπει να υπολογίσουν δηλαδή αν το ποδήλατο χωράει στο ασανσέρ του σπιτιού τους. Αλλά και αν διαθέτουν ασφαλή χώρο για να το αποθηκεύουν. Διότι οι κλοπές, ειδικά στις μεγαλουπόλεις εξακολουθούν να είναι μάστιγα. Και δυστυχώς – ακόμη – τα ποδήλατα είναι λίγα. Ξεχωρίζουν σαν τη μύγα μες το γάλα.

Για όσους λοιπόν μένουν σε ένα διαμέρισμα στα…ψηλά πατώματα μία λύση θα μπορούσε να είναι ένα αναδιπλούμενο ποδήλατο που χωράει παντού.

Ένα σπαστό χωράει παντού. Στο τρένο, σ’ οποιοδήποτε βαγόνι. Στο ασανσέρ.

Αποθηκεύεται μέσα στο σπίτι.

Αν θέλετε να το ψάξετε κι άλλο

Όσοι πάλι θέλουν να το μελετήσουν παραπάνω το θέμα μπορούν να πάρουν κι άλλες γνώμες από έμπειρους ποδηλάτες. «Μπορούν να μπουν στο site www.podilates.gr και να ρωτήσουν εκεί» λέει ο Κώστας Δουβής. «Αυτό μπορεί να το κάνει κάποιος και πηγαίνοντας στις ποδηλατοβόλτες, ρωτώντας γνωστούς».

Το κόστος

Μία γενική συμβουλή που δίνει ο κ.Τσονόπουλος σε όσους επιθυμούν να αγοράσουν ένα ποδήλατο πόλης, trekking ή σπαστό είναι μην προτιμήσουν κάτι κάτω από 300 ευρώ. «Θα είναι πολύ μέτριο σε ποιότητα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα χρειάζετα πολύ συχνά συντήρηση και επισκευές». Και σε ό,τι αφορά τις κούρσες καλό είναι, λέει, να μην προτιμήσουν ποδήλατα κάτω από 500-600 ευρώ.

Η ώρα του quiz. Κλικάρετε εδώ για να δείτε ποιο ποδήλατο σας ταιριάζει.

Για ακόμη περισσότερες πληροφορίες και μελέτη για τα είδη ποδηλάτου στα παρακάτω καταστήματα:

www.podilato.com.gr

www.frederikbikes.gr

www.tsirikosbikes.gr

Από κοντά βέβαια έχετε την ευκαιρία να τα δείτε καλύτερα και – γιατί όχι – να κάνετε και test drive.

Οι«ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ»πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο twitter@orthopetalies ή στο Facebook Orthopetalies blog για καθημερινή ενημέρωση.