Ορθοπεταλιές #25 - Φαντάσου την Αίγινα με ποδηλατόδρομους

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/07/2013 12:35 |
Ορθοπεταλιές #25 - Φαντάσου την Αίγινα με ποδηλατόδρομους
Βόλτα με ποδήλατο στην Αίγινα, στο ύψος του Μαραθώνα. Και μετά...βουτιά. Το αρχιτεκτονικό γραφείο RKITEKTS φαντάζεται την Αίγινα με ποδηλατόδρομους, ακόμη περισσότερα ποδήλατα και λιγότερα αυτοκίνητα.

Φαντάσου την Αίγινα με ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Δεν θα ήταν ευκολότερο για μικρούς και μεγάλους να βολτάρουν στο νησί ; Δε θα ήταν πιο ασφαλές; Δεν θα παρακινούσε κι άλλους να κάνουν ποδήλατο; Δεν θα ωθούσε πολλούς να αφήσουν το ι.χ. τους – ειδικά το καλοκαίρι που το νησί βουλιάζει από αυτοκίνητα;

Μία τέτοια, ακόμη ομορφότερη Αίγινα μπορεί να γίνει πραγματικότητα με τη δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων στο νησί με πέντε διαδρομές. Αυτήν την πρόταση κάνει το αρχιτεκτονικό γραφείο «RKITEKTS Επαμεινώνδας Δασκαλάκης και συνεργάτες» . Η πρότασή τους παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αίγινα
μαζί με προτάσεις άλλων αρχιτεκτόνων και εικαστικών στο πλαίσιο της έκθεσης «Φαντάσου την πόλη» - «Imagine the city» που διοργανώθηκε από το δίκτυο πολιτών Aegina Rising. Επρόκειτο δηλαδή για αρχιτεκτονικές και εικαστικές προτάσεις για την πόλη της Αίγινας και το ευρύτερο τοπίο.

Ποδήλατα χρησιμοποιούνται και σήμερα στο νησί από αρκετούς επισκέπτες και κατοίκους. Ωστόσο, το μελετημένο ποδηλατικό δίκτυο των αρχιτεκτόνων μπορεί να δώσει λύσεις και να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην Αίγινα. «Βοηθάει στην αντιμετώπιση της αυξημένης κίνησης των αυτοκινήτων – πρόβλημα ιδιαίτερα αισθητό και οξύ πλέον κατά τους θερινούς μήνες - και της αναπόφευκτης ανόδου της θερμοκρασίας στην πόλη της Αίγινας εξαιτίας της υπέρμετρης χρήσης τους» τονίζεται από το αρχιτεκτονικό γραφείο RKITEKTS . Επίσης, το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων «βοηθάει στην αύξηση τουριστών – επισκεπτών στο νησί καθώς και στη δημιουργία νέων εμπορικών ιδεών με βάση το χόμπι αυτό. Προτάσσει δε έναν εναλλακτικό, πιο οικονομικό και πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο μετακίνησης αλλά ωθεί και σε μία νέα προσέγγιση του οδικού δικτύου με επιπλέον φύτευση, δημιουργία στάσεων κλπ».
Στη φωτό, ο φάρος του Μπούζα στα Πλακάκια. Ένα από τα σημεία απ'όπου προτείνεται να περνούν οι ποδηλατικές διαδρομές (προοπτικό: RKITEKTS)Πέντε διαδρομές
Το αρχιτεκτονικό γραφείο προτείνει τη δημιουργία πέντε διαδρομών. «Δημιουργούνται αρχικά πέντε διαδρομές διαφορετικών βαθμών δυσκολίας αλλά και προσφερόμενων ερεθισμάτων καθώς διασχίζουν χαρακτηριστικά τοπόσημα της πρώτης Πρωτεύουσας του Νέου Ελληνικού Κράτους οικισμούς και αρχαιολογικούς χώρους σημαντικής ιστορικής αξίας προσφέροντας πλέον μία ξεχωριστή και μελετημένη ποδηλατική βόλτα ή και εκδρομή» σημειώνεται.

Η πρώτη διαδρομή, η βόρεια (Αίγινα – Τούρλος) έχει μήκος 13χλμ και είναι βατή. Ξεκινάει από την πόλη της Αίγινας, διασχίζει τον οικισμό Πλακάκια με τον εμβληματικό φάρο – τον πρώτο φανό του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους – το σπίτι όπου έζησε ο Νίκος Καζαντζάκης από το 1937 έως το 1946, τα λιμάνια Λεόντι και Σουβάλα, τη Βαγία και φτάνει μέχρι τον Τούρλο. Και όλα αυτά σε μία διαδρομή πλάι στη θάλασσα.
Η δεύτερη, η δυτική διαδρομή, (Αίγινα – Πέρδικα) έχει μήκος 9χλμ και είναι επίσης βατή. Ξεκινάει από την Αίγινα και περνώντας από τον Άγιο Βασίλειο, τα Βροχεία, τον Μαραθώνα και την Αιγινήτισσα καταλήγει στο ψαροχώρι της Πέρδικα. Είναι μία διαδρομή που την χρησιμοποιούν και σήμερα αρκετοί ποδηλάτες επειδή είναι εύκολη και έχει πρόσβαση σε πολλές παραλίες.
Η Τρίτη διαδρομή (Πέρδικα – Κλειδί) έχει μήκος 3χλμ και είναι μέτριας δυσκολίας. Ξεκινάει από την Πέρδικα και φτάνει μέχρι την αμμουδερή παραλία Κλειδί.
Η τέταρτη διαδρομή (Τούρλος – Πόρτες) έχει μήκος 20χλμ και είναι αυξημένης δυσκολίας. Εδώ είναι περισσότερες οι ανηφόρες. Ξεκινάει από τον Τούρλο, περνάει από τον ναό της Αφαίας Αθηνάς, από την Αγία Μαρίνα και τι ς Πόρτες. Συνεχίζει όμως και πιο ορεινά στο Ελλάνιο Όρος και τον ναό του Ελλάνίου Διός, την Παχειά Ράχη για να καταλήξει στην πόλη της Αίγινας.
Η πέμπτη διαδρομή (Αίγινα – ναός Αφαίας Αθηνάς) έχει μήκος 15χλμ και είναι μέτριας δυσκολίας. Από την πόλη της Αίγινας οδηγεί στο ναό της Αφαίας Αθηνάς περνώντας από τον Άγιο Νεκτάριο και την Παλαιοχώρα.
Στη φωτογραφία από κάτω, ο χάρτης με τις διαδρομές που προτείνονται.Στάσεις και πινακίδες
Το αρχιτεκτονικό γραφείο προτείνει στα σημεία όπου δεν είναι δυνατή η ύπαρξη ξεχωριστής λωρίδας ποδηλάτων (λόγω του περιορισμένου πλάτους του υφιστάμενου δρόμου), το υπάρχον οδικό δίκτυο να μετατραπεί σε ήπιας κυκλοφορίας, έτσι ώστε μα μπορεί να δεχθεί τα ποδήλατα παιδιών και ενηλίκων. Η πρόταση των RKITEKTS είναι κατά μήκος όλων των διαδρομών να υπάρχουν διαμορφωμένες στάσεις και καθίσματα, σκιές, ειδικές θέσεις στάθμευσης των ποδηλάτων και πινακίδες με τις απαιτούμενες πληροφορίες για το συνολικό δίκτυο και το νησί προκειμένου να διευκολύνουν το ενδιαφερόμενο κοινό.
Η μετακίνηση στην Αίγινα με ποδήλατο – μολονότι ειδικά το καλοκαίρι παρουσιάζει δυσκολίες – είναι πάντως μία ξεχωριστή, συναρπαστική εμπειρία. Όλες τις εποχές. Πετάλι δίπλα στη θάλασσα, συχνά στο ίδιο επίπεδο μ’ αυτή, πλάι στις φιστικιές και τα πεύκα. Κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά κτίρια. Δοκιμάστε το.


Οι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στο twitter @orthopetalies4
Π.Η.
10/08/2013 07:54
Ο παρακάτω σύνδεσμος είναι ένα ποίημα που γράφει πως περνούσαμε, εμείς πιτσιρίκια τότε, πριν έρθουν τα μεγάλα καράβια γεμάτα φορτηγά με υλικά οικοδομών και ανθρώπους που στις αποσκευές τους είχαν όλες τις ανέσεις της τους. Και τώρα πρέπει να φανταστώ αυτό που είχα. http://11dim-kaval.kav.sch.gr/main/keimena/oneiro.pdf
Γ. Ι. Κωτσόγιαννης
06/08/2013 15:33
Φαντασου να μαζευε και τα σκουπιδια ο Δημος, φαντασου και να επισκευαζε και τα σπασμενα παγκακια στην Κολωνα, φαντασου και να ξαναφυτευε τα δεντρα που εκοψε για να φτιαξει μπητς μπαρ σε αρχαιολογικο χωρο, φαντασου......
ΜΦ
25/07/2013 20:45
Το εχω σκεφτει, ειδικα για την διαδρομή λιμάνι-Περδικα. Γίνεται όμως;; Ο δρόμος είναι πολύ στενός. Απο την μία υπάρχουν οικίες και από την αλλη η παραλία. Τι μπορεί να γίνει; Υπαρχει δυνατότητα διαπλάτυνσης;
caller
19/07/2013 14:57
Φαντάσου την Ελλάδα χωρίς εκείνους που την ταλαιπωρούν από διάφορες θέσεις είτε εξουσίας είτε άλλες. Φαντάσου ανθρώπους σε θέσεις λήψης αποφάσεων με άλλα μυαλά. Φαντάσου, γιατί με τη φανατσία θα μείνουμε.