Τα βραβεία «ποδηλατικών οραμάτων» – «Cycling visionaries awards» του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου της Βιέννης για το Ποδήλατο (Velo City 2013) έχουν και ελληνικό χρώμα! Το 3ο βραβείο «ποδηλατικών οραμάτων» απονεμήθηκε στη μελέτη του ΕΜΠ (Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας) για το Μητροπολιτικό Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων της Αθήνας.

Η μελέτη, όπως είχαν γράψει οι «Ορθοπεταλιές» σε προηγούμενο post, την Παρασκευή 12/4,σχεδιάστηκε από τους επιστήμονες του Πολυτεχνείου σε συνεργασία με τους ποδηλάτες της Αθήνας (www.podilates.gr). Η ελληνική συμμετοχή διακρίθηκε ανάμεσα σε άλλες 31 μελέτες στην κατηγορία «Επιστήμη, Έρευνα και Ανάπτυξη» μετά από on – line ψηφοφορία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για το Ποδήλατο· θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Βιέννη (Velo City 2013 – «The sound of cycling, urban cycling cultures», Vienna, June 11-14). Έλληνες και ξένοι στήριξαν την ελληνική προσπάθεια, η οποία πήρε 417 ψήφους.

Οι πολίτες λοιπόν, όπως δείχνει και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, θέλουν μία Αθήνα με ποδήλατα. Μία Αττική με ποδήλατα. Επιθυμούν πόλεις με ποδηλατόδρομους έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το ποδήλατο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις. Το ζήτημα είναι επιτέλους να κάνουν και οι αρχές το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της μελέτης.

Όπως τονίζεται από τους υπεύθυνους της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ, η μελέτη προβλέπει ένα δίκτυο 226 χιλιομέτρων που θα εκτείνεται σε όλο το Λεκανοπέδιο, με 36 ποδηλατολωρίδες ταχείας κυκλοφορίας (fast lane routes) και θα συνδέει τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος των δήμων του λεκανοπεδίου. Η υλοποίηση του παραπάνω έργου αναμένεται να «βαλει» την Αθήνα στο χάρτη με τις 10 πρώτες ευρωπαϊκές »ποδηλατουπόλεις» και κυρίως να συμβάλλει σε μια ευρύτερη στροφή προς βιώσιμες μετακινήσεις στην κορεσμένη πρωτεύουσα.

Δείτε εδώ την ελληνική μελέτη.

Οι επιστήμονες του Πολυτεχνείου θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν δωρεάν (όπως προβλέπει το βραβείο) στη Βιέννη προκειμένου να μιλήσουν για την σκοπιμότητα της μελέτης.

Το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Επιστήμη, Έρευνα και Ανάπτυξη» απονεμήθηκε στο project «cyclodeo» από την Κοπεγχάγη. Πήρε 553 ψήφους. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός site που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να κάνει «εικονικές» βόλτες με ποδήλατο σ’ όλον τον κόσμο.

Δείτε εδώ όλες τις υποψηφιότητες και τους βραβευθέντες σ’ αυτήν την κατηγορία.