Ο χειρότερος εχθρός μου είναι ο εαυτός μου,άρα όλοι οι άλλοι είναι καλύτεροι από ‘μένα! Ας το σκεφθούμε λίγο…Γιαυτό είναι απαραίτητο να θεωρούμε αλλήλους υπερέχοντας. Αν υποστηρίζω ότι είμαι καλύτερος, αγιώτερος, πνευματικότερος σημαίνει ότι δεν έχω επαρκή γνώση του εαυτού μου. Αν ομφαλοσκοπώ συνέχεια το μόνο που επιτυγχάνω να αποκτήσω μιά γενναία κύρτωση… και θα περπατώ όχι όρθιος αλλά σηκωτός με σωληνάκια τεχνητής υποστήριξης απο τους πάντα πρόθυμους προς τούτο κόλακο-πάροχους… Δεν είναι καλό ο άνθρωπος να αυταπατάται.Αν βάλω δε και την κατάληξη -ότατος τότε έχω ξεφύγει σε ηλιοθεωρήσεις και αεροσυλέξεις.

Ας επιτρέψουμε τον Κύριο να δώσει Εκείνος την αξία στον καθένα μας και όχι εμείς να προβάλλουμε την όποια αξία μας απαξιώνοντας τους άλλους. Οι προκαταλήψεις μας οδηγούν στο να φρονούμε παραπάνω από όσο πρέπει να φρονούμε.

Ο Σωκράτης θεωρούσε ως βάση και κρίσιμη αρχή της προσέγγισης της γνώσης την απαλλαγή όλων των προκαταλήψεων και προδιαθέσεων.Γιαυτό και ξεκινούσε απο το πρώτο βήμα της σοφίας που είναι ακριβώς η επίγνωση της άγνοιάς του.Ένα ξέρω ότι δεν ξέρω τίποτα και πρέπει να πάω να μαθητεύσω παρα τους πόδας του μόνου Διδάσκαλου Ιησού Χριστού για να μπορώ να σταθώ στα πόδια μου ,χωρίς να στηρίζομαι σε κανένα εθελόθρησκο δεκανίκι, περπατώντας την οδό της δικής Του αλήθειας. Για να λειτουργήσει η πλήρωση του Πνεύματος του Χριστού μέσα μας πρέπει να υπάρξει πρώτα η κένωση των καυχήσεων της γνώσης μας.

Η αρχή ξεκινάει πάντα από το μηδέν. Αυτό το μηδέν της ανθρώπινης αξίας διατηρείται συνέχεια στους κατέχοντες την πνευματική αξία του πνεύματος του Χριστού. Ο απ.Παύλος ξεκαθαρίζει την ανθρώπινη αξία των γνώσεών μας :»Διότι εάν τις νομίζη ότι είναι τι ενώ είναι μηδέν, εαυτόν εξαπατά». Επίσης μας συστήνει «Έχετε προς αλλήλους το αυτό φρόνημα. Μη υψηλοφρονείτε, αλλά συγκαταβαίνετε εις τους ταπεινούς. Μη φαντάζεσθε εαυτούς φρονίμους.» Ο Χριστός για να προλάβει την έπαρση και την προβολή τόνισε στους μαθητές κανείς να μη ονομασθεί ραββί,προσέξτε όχι να μην είσασθε δάσκαλοι αλλά να μη επιτρέψετε να σας ονομάζουν διδασκάλους. Να μην έχετε δηλαδή τίτλους προβολής αλλά να βιώσετε το ιδού είσασθε πάντες αδελφοί,ίσοι μεταξύ σας. Ένας είναι ο ονομαζόμενος Καθηγητής, ο Χριστός.

Τώρα σκεφθείτε τι έχει συμβεί με όλους τους προβεβλημένους τίτλους τύπου Master Θεολογίας,doctora Θεολογίας,διακεκριμένων μελετητών,έγκριτων επαϊόντων θρησκειολογίας και θρησκειοτεχνίας διεθνώς αναγνωρισμένων καθηγητών και επιθεωρητών παντός θρησκευτικού επιστητού. Οι βαρύγδουπες αναγορεύσεις καθοδηγητών και τοποτηρητών θρησκευτικότητας.Οι κατοχυρώσεις ISO θρησκευτικής επάρκειας και διδαχής τη υποστηρίξει δογματικών διευθυντηρίων. Οι πομπώδεις τίτλοι των προκαθημένων και προεξεχόντων που περιβάλλονται απο στέμματα και διακρίσεις αναγνωρισιμότητας της ένστολης η μη καθολικότητας. Η προβολή της καθολικότητας, ως ιδιοποίηση της αποκλειστικότητας της αποστολική διαδοχής κατοχύρωσε την πλήρη επιβολή καθεστώτος προστατευτισμού και διάχυτου δεσποτισμού εφ’όλης της ύλης.

Σε ένα τοίχο είδα γραμμένο ένα σύνθημα που έλεγε: Το σύστημα διδάσκει τη διδασκαλία του συστήματος! Είναι ανάγκη να γίνουμε αποσυνάγωγοι του συστήματος.Μας εισήγαγον βιαίως σ’ένα σύστημα που άλλοι σκέφτονται για μας,άλλοι αποφασίζουν για μας και άλλοι μας δουλαγωγούν διασπείροντες τον φόβο του εξοστρακισμού και της απόρριψης. Όμως ο Χριστός είναι ο μονος ελευθερωτής μας. Εκείνος είπε «Εάν σεις μείνητε εν τω λόγω τω εμώ, είσθε αληθώς μαθηταί μου,και θέλετε γνωρίσει την αλήθειαν, και η αλήθεια θέλει σας ελευθερώσει.»Μόνο ο Λόγος Του μας ελευθερώνει. Οι εντολές Του δεν είναι βαρειές ,δεν καταδυναστεύουν,δεν καταβαρύνουν. Οι Φαρισαίοι πεφορτισμένοι οι ίδιοι αμαρτίες φόρτωναν με βάρη δυσβάσταχτα το λαό ,και αυτά ήταν οι άπειρες παραδόσεις και εφευρέσεις τους. Η σαρκικότητα, είναι βάρος, φορτίο. Το Πνεύμα του Θεού δεν είναι βάρος, δεν είναι φορτίο, είναι σαν τον αγέρα που όπου θέλει πνέει,που δεν εμποδίζεται απο κανένα ανθρώπινο κατασκεύασμα,που σαρώνει κάθε αυθαίρετο παράπηγμα εθελοθρησκείας!

–Φιλήμων Σωτηρόπουλος