Ξέρετε ότι στις γειτονιές της 6ης Δημοτικής Κοινότητας κάτω από τη λεωφόρο Πατησίων υπάρχει ένα μεσαιωνικό εκκλησάκι του 16ου αιώνα; Γνωρίζετε ότι κοντά στην Πλατεία Αμερικής ανάμεσα στις πολυκατοικίες βρίσκεται ένας Πύργος των αρχών του 20ού αιώνα; Έχετε δει τα καλοδιατηρημένα κτίρια σε στυλ εκλεκτικιστικό και Αρ Ντεκό του 1920 και 1930;

Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα μπορείτε να τα γνωρίσετε στην ποδηλατοβόλτα που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων την Κυριακή 30 Απριλίου στις γειτονιές της 6ης Δημοτικής Κοινότητας. Πρόκειται για το φιλόδοξο project του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) του Δήμου Αθηναίων και του οργανισμού «Πόλεις για Ποδήλατο» με τίτλο «Ανακαλύψτε τις Γειτονιές της Αθήνας με το Ποδήλατο» που έχει στόχο να προωθήσει το ποδήλατο αλλά και να παροτρύνει τους πολίτες να μάθουν καλύτερα τη γειτονιά τους με το πετάλι. Μετά από τις δύο ποδηλατοβόλτες που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο φθινόπωρο στην 3η και στην 4η δημοτικές κοινότητες της Αθήνας, σειρά έχει τώρα η ποδηλατάδα στις γειτονιές της 6ης Δημοτικής Κοινότητας.

Από την Πλατεία Αττικής ως τον Άγιο Νικόλα και από την Πλατεία Καλλιγά ως την Πλατεία Βικτωρίας και πίσω, στην Πλατεία Αττικής, η διαδρομή που επέλεξε η 6η Δημοτική Κοινότητα διασχίζει μια από τις πιο όμορφες και άγνωστες για πολλούς περιοχές της Αθήνας.

Όμορφοι δρόμοι, ατμόσφαιρα γειτονιάς, υπέροχες πλατείες είναι τα χαρακτηριστικά της

περιοχής. Γι’ αυτό η 6η Κοινότητα, προσκαλεί τους Αθηναίους και όχι μόνο, να την ανακαλύψουν με τα ποδήλατά τους. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και όλοι, ανεξαρτήτως του πού κατοικούν, είναι ευπρόσδεκτοι σ’ αυτή την ποδηλατογιορτή.

Στόχος και φιλοσοφία του πρότζεκτ είναι να μεταφέρει στους πολίτες της Αθήνας το μήνυμα πως με ένα ποδήλατο μπορούν να κάνουν εύκολα τη βόλτα τους ή τα ψώνια τους στη γειτονιά τους –αντί να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητο –βοηθώντας μ’ αυτόν τον τρόπο την υγεία τους, την τσέπη τους και το περιβάλλον της περιοχής τους. «Όταν κάποιος κινείται σε επίπεδο γειτονιάς, προκειμένου να πάει για τα καθημερινά ψώνια του ή για καφέ, οι αποστάσεις που καλείται να καλύψει είναι συνήθως από 500 μέτρα έως 2 χιλιόμετρα. Αποστάσεις δηλαδή που είναι εύκολο, πρακτικό και λογικό να τις κάνει με το ποδήλατο. Αρκεί να το εντάξει στις επιλογές του» επισημαίνουν οι διοργανωτές.

Πότε: Την Κυριακή 30 Απριλίου στις 11 π.μ.

Πού: Εκκίνηση και τερματισμός της ποδηλατοβόλτας είναι η Πλατεία Αττικής

Η Διαδρομή:

Με εκκίνηση από την Πλατεία Αττικής, ανεβαίνουμε προς τη Μιχαήλ Βόδα και μέσω του

εμβληματικού αυτού δρόμου καταλήγουμε στον Άγιο Νικόλαο. Διασχίζουμε την Αχαρνών και

κατευθυνόμαστε προς την Πλατεία Καλλιγά ύστερα από μια σύντομη στάση στο εκκλησάκι

του Αγ. Ανδρέα. Στη συνέχεια ακολουθούμε την οδό Φυλής με κατεύθυνση τον Πύργο

Τυπάλδου, στη Θήρας, κατηφορίζουμε προς την Ιεροσολύμων για να καταλήξουμε στην

Αριστοτέλους και από κει στην Πλατεία Βικτωρίας. Τελευταία μας στάση ο Αγιος

Παντελεήμονας, πριν επιστρέψουμε στην Πλατεία Αττικής.

Συνολική απόσταση: 6.2 χιλιόμετρα

Προβλεπόμενη διάρκεια ποδηλατικής βόλτας: 35 λεπτά (ο τελικός χρόνος θα καθοριστεί

από τη διάρκεια των στάσεων στα σημεία ενδιαφέροντος)

Oι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ»πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο twitter@orthopetaliesή στο FacebookOrthopetalies blogγια καθημερινή ενημέρωση