Πολλές γυναίκες κάνουν ποδήλατο στην Αθήνα. Όμως τους καλοκαιρινούς μήνες κάνοντας πετάλι νιώθουν λίγο…άβολα: Λόγω της ζέστης ιδρώνουν υπερβολικά στο μπούστο τους. Να λοιπόν μία έξυπνη ιδέα για να μην παίρνουν τα στήθη τους…φωτιά καθώς ποδηλατούν!

Η Ηλιάνα Καταλίνα Μαρτίνεθ Μακρή και η Νικολέτα Μπαλοθιάρη, που συμμετείχαν πριν από λίγες ημέρες στο ποδηλατικό τριήμερο Cyclehack Athens – και οι οποίες γνωρίζουν εκ πείρας το πρόβλημα – το σκέφτηκαν και κατέληξαν στην ακόλουθη ευφάνταστη λύση. Την ονόμασαν «Sweaty Hills». Ουσιαστικά πρόκειται για ένα υλικό που προσαρμόζεται στο εσωτερικό του στηθόδεσμου και απορροφά τον ιδρώτα σας καθώς ποδηλατείτε.

Sweaty Hills

Με το «Sweaty Hills» οι γυναίκες θα μπορούν να ποδηλατούν και να αποφεύγουν τους λεκέδες του ιδρώτα πάνω στη μπλούζα τους, τις μυρωδιές και τις άβολες καταστάσεις. Μάλιστα το υλικό δοκιμάστηκε: Η Νικολέτα και η Ηλιάνα το φόρεσαν, έκαναν πετάλι για 30 λεπτά και όταν το έβγαλαν το μπλουζάκι τους ήταν καθαρό, όπως λένε.

Ο σχεδιασμός του «sweaty hills

Η καινοτόμος ιδέα των κοριτσιών ήταν αυτή που ξεχώρισε και ψηφίστηκε ως η καλύτερη, απ’ αυτές που προτάθηκαν στο ποδηλατικό event Cyclehack Athens, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Στοά Εμπόρων το τριήμερο 19-21 Ιουνίου. Στόχος της εκδήλωσης ήταν άνθρωποι με αγάπη για το ποδήλατο αλλά και με ευφάνταστες ιδέες να προτείνουν λύσεις για να κάνουν τη ζωή όσων χρησιμοποιούν ποδήλατο καλύτερη.

Πριν και μετά. Η δοκιμή του υλικού έδειξε ότι φορώντας το «sweaty hills» το μπλουζάκι

μένει καθαρό.

Το ποδηλατικό τριήμερο Cyclehack Athens είχε όμως κι άλλες έξυπνες και καινοτόμες λύσεις.

Mia Rack

Ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που διευκολύνει το κλείδωμα του ποδηλάτου ακόμη και σε στύλους μεγάλης διαμέτρου. Λέγεται «Μia Rack» και η ιδέα ανήκει στην Άννα Κεσμίρη.

Τι πρόβλημα λύνει η παραπάνω πρόταση; Στην Ελλάδα, όπως σημειώνει η Άννα, υπάρχουν ελάχιστες θέσεις στους δρόμους για τη στάθμευση των ποδηλάτων. Έτσι, όσοι θέλουν να κλειδώσουν τα ποδήλατά τους αναγκαστικά επιλέγουν ό,τι μπορούν να βρουν. Στύλους, κάγκελα. Για όσους διαθέτουν όμως κλειδαριές «πέταλο» (τύπου U) ακόμη κι αυτό είναι δύσκολη υπόθεση. Διότι η διάμετρος αυτών των αντικειμένων είναι μεγάλη και το κλείδωμα είναι αρκετές φορές αδύνατο. Χάρη σ’ αυτή τη μεταλλική σχάρα (από ατσάλι και μεταλλικό έλασμα) σε σχήμα διαμαντιού όμως το κλείδωμα του ποδηλάτου διευκολύνεται.

Ένα χρήσιμο εργαλείο για το κλείδωμα του ποδηλάτου. Το «Μia Rack»

Aκριβώς από κάτω μπορείτε να δείτε μία σύντομη παρουσίαση σε βίντεο για το κλείδωμα με το Mia Rack

Trainstand

Μία λύση για να μένει το ποδήλατό σας σταθερό μέσα στο βαγόνι του τραίνου (Μετρό, ηλεκτρικός).

Για ένα μεγάλο ταξίδι με το τραίνο ο πολίτης που χρησιμοποιεί ποδήλατο θα πρέπει να είναι όρθιος και να το κρατάει. Με την ιδέα που πρότεινε η ομάδα του «trainstand» (Θωμάς Πατέλης, Βιργινία Θραψιάδου, Μάνος Ανδρέου) το ποδήλατο μπορεί να μένει σταθερό και ασφαλές. Πρόκειται για ένα απλό μεταλλικό εργαλείο που θα μπορεί να προσαρμόζεται στην επιφάνεια των βαγονιών cargo.

Με το trainstand στο τρένο το ποδήλατο μένει σταθερό.

Beachbum

Ένα κιτ για όλα τα απαραίτητα αντικείμενα της παραλίας που μπορεί να προσαρμοστεί πάνω στο ποδήλατο. Πρόκειται για μία ιδέα του Νίκου Αθανασόπουλου. Έτσι, θα αποφύγετε τη μεταφορά τους σε σακίδια πλάτης που θα έχει ως αποτέλεσμα να ιδρώσετε.

Ένα κιτ που προσαρμόζεται στο ποδήλατο για την μεταφορά όλων των απαραίτητων για την παραλία.

Quality standards for bicycle routes in Greece

Το Μητροπολιτικό Δίκτυο Ποδηλατικών Διαδρομών (ΜΔΠΔ) προσφάτως εντάχθηκε στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών (ΡΣΑ). Θα ενώσει όλους τους επιμέρους ποδηλατόδρομους στην Αττική. Η ομάδα «Quality Standards for bicycle routes in Greece» (Αλέξης Δρόσος, Τάκης Παπαδόπουλος, Χρήστος Μιχαΐλοβιτς) επισημαίνει πως είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο κανόνων και ποιότητας για τους ποδηλατόδρομους. Λένε δηλαδή πως θα πρέπει να υπάρχει μία κοινή προσέγγιση στον τρόπο κατασκευής των ποδηλατόδρομων. Τέτοια μάλιστα που να ακολουθεί τα διεθνή στάνταρντς ποιότητας και σχεδιασμού.

Την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού πλαισίου κανόνων και πρακτικών για την κατασκευή

ποδηλατόδρομων επισημαίνει η ομάδα «Quality Standards for bicycle routes in Greece»

Mπορείτε να δείτε εδώ όλες τις ιδέες και από τις 35 χώρες του κόσμου που συμμετείχαν στο event Cyclehack.

Σημ.: Όλες οι φωτογραφίες είναι από το Cyclehack Athens και την κεντρική ιστοσελίδα της κίνησης Cyclehack.com

Οι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο twitter @orthopetalies ή στο Facebook Orthopetalies blog για καθημερινή ενημέρωση