Υπερπαραγωγή. Αυτό μου ήρθε στο μυαλό μόλις άνοιξα το e-mail που έφτασε στον υπολογιστή μου από το εστιατόριο Aleria (www.aleria.gr), στο Μεταξουργείο (Μεγάλου Αλεξάνδρου 57) που συμμετέχει στο Athens Wine Week. Και ακόμη ότι όταν εστιατόρια, σεφ και οινοπαραγωγοί συνεργάζονται, το αποτέλεσμα μόνο καταπληκτικό μπορεί να είναι και οπωσδήποτε προς όφελος όλων και ειδικά των καταναλωτών που μπορούν να γεύονται και να μαθαίνουν επίσης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Η Athens Wine Week είναι η σύγχρονη εκδοχή της «Γιορτής του Κρασιού». Αν έχετε να πάτε από τότε που γινόταν στο πάρκο στο Χαϊδάρι σας λέω καμία σχέςη. Ξεχάστε την εμπειρία εκείνη. Ξεχάστε και τα ξύδια που πίναμε, ξεχάστε και το τςαλαπάτημα. Γιατί τώρα στα Wine Bars και στα Wine Restaurants της πόλης έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε σε ειδικές τιμές τα αγαπημένα μας κρασιά και άλλα πολλά υπέροχα και άγνωστα κρασιά από σπάνιες ελληνικές ποικιλίες που με πολύ μεράκι αναβιώνουν κάποιοι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια, και να συμμετέχουμε σε γευστικές δοκιμές που οργανώνουν οινοποιοί και οινοχόοι.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ,επιλέξτε την εκδήλωση που σας ενδιαφέρει, επικοινωνήστε με τους οργανωτές και εξασφαλίσετε εγκαίρως τη θέση σας γιατί προβλέπεται συνωστισμός. Δείτε ακόμη τι προτείνουν wine bar και εστιατόρια που συμμετέχουν, τιμές κλπ, και κάντε κράτηση.

Σας προτείνω επίσης να μην χάσετε τον Μαραθώνιο Οινικής Γνώσης, μια πολύ σημαντική ημερίδα που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, 10πμ – 6μμ (είσοδος 5 ευρώ) στην οποία θα μιλήσουν και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού, 30 προσωπικότητες του κρασιού.

Και όλα αυτά ως προθέρμανση για το Οινόραμα 2015που έρχεται στο Ζάππειο 7-9 Μαρτίου.

Υπερπαραγωγή είναι το πρόγραμμα της Γιορτής αλλά όμως και του Aleria. Γιατί ο Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης, ο νεαρός ιδιοκτήτης του εστιατορίου και ο Γκίκας Ξενάκης, ο εξαιρετικός του σεφ του αγαπούν το κρασί και δεν θα άφηναν αναξιοποίητη μια τέτοια πρόκληση. Συμμετέχοντας, λοιπόν, στην Αθηναϊκή Εβδομάδα του Κρασιού ετοίμασαν ένα διαφορετικό event για κάθε ημέρα με ένα διαφορετικό special menu.

Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει κάθετες γευστικές δοκιμές, wine game, γνωριμία με σπάνιες ελληνικές ποικιλίες αλλά και με τις διαφορετικές εκφράσεις που δίνει η ίδια ποικιλία σε διαφορετικές περιοχές του ελληνικού αμπελώνα με στόχο να φέρουν το ελληνικό κρασί και τους άοκνους παραγωγούς ακόμα πιο κοντά στο αθηναϊκό κοινό.

Αναλυτικά:

Δευτέρα 2 Μαρτίου: Μια ποικιλία – Δύο περιοχές

Ενα ειδικά διαμορφωμένο μενού από τον Γκίκα Ξενάκη, και δίπλα σε κάθε πιάτο 2 κρασιά που προέρχονται από την ίδια ποικιλία αλλά από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Μια «πτήση» δηλαδή από το Βορά στο Νότο ή αν θέλετε μια άτυπη αναμέτρηση που μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε πώς το κλίμα, η τεχνική της οινοποίησης, το στυλ του οινοπαραγωγού, μπορούν να αναδείξουν διαφορετικές αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες εκφάνσεις της ίδιας ποικιλίας.;

Degustation Menu

Μαλαγουζιά ’14 – Ρωξάνη Μάτσα | Τ.Ο Παλληνιώτικος

Μαλαγουζιά ’14 – Κτήμα Γεροβασιλείου | Τ.Ο Επανομής

‘Χορτόπιτα’ με άγρια χόρτα, κρέμα φέτας και τραγανό φύλλο

Ασύρτικο βαρέλι ’14 – Σιγάλα | Π.Ο.Π Σαντορίνη

Ήδυσμα Δρυός ’13 Ασύρτικο – Τέχνη Οίνου | Τ.Ο Δράμας

Καρμπονάρα με καπνιστό χέλι Άρτας και φρέσκια μαύρη τρούφα

Κοκκινόμυλος ’12 – Τσέλεπος | Merlot | Τ.Ο Τεγέας

Chateau Julia Merlot ’11 – Costa Lazaridis | Τ.Ο Ανδριανής

Χοιρινή τηγανιά με ψητά γογγύλια, πίκλες μανιταριών και chutney δαμάσκηνο

Έκτη Έκδοση – Syrah ’13 – Ρους Winery | T.O Κρήτης

Emphasis – Syrah ’10 – Παυλίδης | Τ.Ο Δράμας

Μοσχαρίσιο διάφραγμα με κρέμα πατάτας αρωματισμένη με μανιτάρια cepes και σάλτσα από πιπέρι sarawak

Μοσχάτο Ρίου ’08 – Παρπαρούσης | Ο.Π.Ε Μοσχάτο Ρίου Πατρών

Samos Grand Cru ’08 – ΕΟΣ Σάμου | Ο.Π.Ε Σάμου

Μιλφέιγ λευκής σοκολάτας με κρέμα λεμονιού και sorbet μανταρίνι

Τιμή: € 48/άτομο

Τρίτη 3 Μαρτίου – «Σπάνιες Ελληνικες ποικιλίες»

Αυτόχθονες ποικιλίες με μακραίωνη ιστορία που είχαν σχεδόν χαθεί στη λήθη, παίρνουν ζωή από το μεράκι των παραγωγών και, όχι απλά επιβιώνουν, αλλά βγαίνουν δυνατά στο οινικό προσκήνιο με αξιώσεις- δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που μιλούν για προδιαγραφές-διαβατήριο για διεθνή καριέρα! Μερικά από αυτά τα διαμαντάκια του Ελληνικού αμπελώνα προτείνονται αυτή τη σπάνια βραδιά: ένα ταξίδι στις Κυκλάδες με το ιδιαίτερα αρωματικό Αηδάνι και το Μαυροτράγανο, την Κρήτη με το ντελικάτο Βιδιανό και την Στερεά Ελλάδα με το πληθωρικό Μούχταρο για να καταλήξουμε στην Μονεμβασιά και την θρυλική Malvazia, την Ωραία Κοιμωμένη που ξύπνησε μετά από πέντε αιώνες χάρη στην αγάπη και την επιμονή του Γιώργου Τσιμπίδη.

Degustation Menu

Αηδάνι ’14 – Κτήμα Αργυρού | Π.Γ.Ε Κυκλάδες

Μαριναρισμένο μηλοκόπι με περγαμόντο, ταρτάρ από ντολμαδάκι και κρέμα από αυγά αχινού

Δάφνιος ’13 – Δουλουφάκης | Τ.Ο Κρήτης | Βιδιανό

Σαλάτα από σιτάρι και φακές, ψητό μαριναρισμένο κουναλάκι και βινεγκρέτ κάρι

Μαυροτράγανο ’08 – Καραμολέγκος | Επιτραπέζιος Οίνος

Γιουβετσάκι με καβουρμά, ψητά παντζάρια και γλυκιά κρέμα σκόρδου

Μούχταρο ’12 – Κτήμα Μουσσών | Π.Γ.Ε Θήβας

Κόκορας παστιτσάδα με ραβιολια απο φρέσκια μυζήθρα Κρήτης και ψητά κρεμμυδάκια

Μονεμβασία – Malvazia ’10 – Monemvasia Winery – Γ.Τσιμπίδης

Π.Ο.Π Μονεμβασιά, Malvazia | Μονεμβασιά, Κυδωνίτσα, Ασύρτικο, Ασπρούδες

Crème Brulee αρωματισμένη με τσαϊ του βουνού, cake φυστίκι Αιγίνης και σάλτσα μέλι

Τιμή: € 48/άτομο

Τετάρτη 4 Μαρτίου: Wine Challenge Menu

Τι θα λέγατε για ένα ραντεβού στα τυφλά με το κρασί;

Το Wine Challenge Menu (blind tasting) είναι η τέλεια ευκαιρία να απολαύσετε ένα special menu του Γκίκα Ξενάκη και ταυτόχρονα να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας στο κρασί!

Πρόκειται για ένα μενού 5 πιάτων που συνοδεύεται από 5 κρασιά (1 για κάθε πιάτο), τα οποία θα έρχονται στο τραπέζι σας χωρίς κανένα στοιχείο για την ταυτότητά τους. Εσείς δεν έχετε παρά να τα στροβιλίσετε στο ποτήρι σας, να τα μυρίσετε, να τα «σκανάρετε» στον ουρανίσκο σας και να απαντήσετε σωστά στην ερώτηση πολλαπλής επιλογής που συνοδεύει το κάθε ένα!

Απαντήστε σωστά και τις 5 ερωτήσεις και το dinner is FREE!!!

Τιμή: € 48/άτομο

Πέμπτη 5 Μαρτίου – Κάθετη δοκιμή ‘Μέγας Οίνος’. / Wine Dinner-Domaine Skouras

Ο Γιώργος Σκούρας θα είναι ο «ξεναγός» σε μια μοναδική κάθετη

δοκιμή στις μονές χρονιές του αριςτουργηματικού Μέγα Οίνου από το 2011 πίσω στο 1999. Η κάθετη δοκιμή θα ξεκινήσει στις 19:30 και θα ακολουθήσει δείπνο με κρασιά του Domaine Skouras

Degustation Menu

Αρμύρα ’13 | Τ.Ο Πελοποννήσου | Chardonnay

Ψητά φρέσκα χτένια με κρέμα αγγούρι, ταμπουλέ από κουνουπίδι και βινεγκρέτ από παντζάρι και υβίσκο

Viognier Eclectique ’13 | Τ.Ο Πελοποννήσου

Μους κόκκινης κολοκύθας με ψητές γαρίδες, κολοκυθόσπορο με μπαχαρικά και άρωμα κάρι

Fleva ’13 | Τ.Ο Πελοποννήσου | Syrah

Τζιγεροσαρμάδες κοκκινιστοί με αφράτη κρέμα τραχανά και πεκορίνο Αμφιλοχίας

Μέγας Οίνος ’11 | Τ.Ο Πελοποννήσου | 80% Αγιωργίτικο, 20% Cabernet Sauvignon

Μοσχαρίσια στηθοπλευρά με πουρέ καρότο, κανθαρέλες και σάλτσα από μπαχαρικά

Ganache valhrona με πραλίνα κροκάν φουντουκιού, μαριναρισμένες φράουλες, σάλτσα από κόκκινα φρούτα και παγωτό λευκής σοκολάτας

Κάθετη δοκιμή: € 50/άτομο (περιορισμένες θέσεις – group 16 ατόμων)

Degustation menu: € 48/άτομο

Συνδυασμός κάθετης δοκιμής και menu: € 80/άτομο

Παρασκευή 6 Μαρτίου – Κάθετη δοκιμή Grand Reserve / Wine Dinner – Boutaris

Μία από τις σπάνιες φορές που το ιστορικό οινοποιείο παρουσιάζει την εξέλιξη στον χρόνο ενός εμβληματικού του κρασιού: του Grand Reserve από τη Νάουσσα, 100% Ξινόμαυρο. Εκτός από την κάθετη δοκιμή θα πραγματοποιηθεί και wine dinner με κρασιά από την Boutaris Οινοποιητική.

Το Grand Reserve Νάουσσα ωριμάζει δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια γαλλικής προέλευσης και δύο χρόνια σε φιάλες ενώ έχει δυνατότητα παλαίωσης 12-15 χρόνια. Αυτή την γοητεία που αναπτύσσει στην εξέλιξή του στο χρόνο, από την νευρώδη νιότη στην μεστή ωριμότητα, θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε στα ποτήρια μας, μέσα από την κάθετη γευσιγνωσία του. Υπό την καθοδήγηση των οινολόγων του οινοποιείου θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε της σοδειές του ’10, του ’08 του ’00 του ’97, του ’93 αλλά και του ’87!

Degustation Menu

Καλλίστη ’13 | Π.Ο.Π Σαντορίνη | Ασύρτικο

Ταρτάρ μοσχαριού με τραγανό φύλλο αρωματισμένο με βολίτες, πίκλα από αυγό ορτυκιού και γραβιέρα

Καλλίστη Reserve ’12 | Π.Ο.Π Σαντορίνη | Ασύρτικο

Τηγανιτό καλαμαράκι, σαλάτα από αγγινάρες με σελινόριζα και ταραμοσαλάτα από αυγοτάραχο

Νάουσσα Μπουτάρη ’12 | Π.Ο.Π Νάουσσα | Ξινόμαυρο

Κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες Τήνου, ψητά ντοματίνια, ελιές και κάππαρη

Grand Reserve ’10 Νάουσσα | Π.Ο.Π Νάουσσα | Ξινόμαυρο

Κατσικάκι με κρέμα φάβας, μαρμελάδα κρεμμύδι και κροκέτα από βολάκι Άνδρου

Μοσχάτο Σπίνας ’08 Boutari | Επιτραπέζιος Οίνος

Κρέμα cheesecake με γλυκό του κουταλιού τοματίνια, κρέμα λεμόνι και μπισκότο από κρίθινο παξιμάδι

Κάθετη δοκιμή: € 50/άτομο (περιορισμένες θέσεις – group 16 ατόμων)

Degustation menu: € 48/άτομο

Συνδυασμός κάθετης δοκιμής και menu: € 80/άτομο