Οι Ισπανοί δημοσιογράφοι που βρέθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα για τις εκλογές, εντυπωσιάστηκαν μια μέρα κατηφορίζοντας από το Κολωνάκι προς τα Εξάρχεια. Μάλλον έψαχναν να βρουν αθηναϊκές εικόνες κρίσης, άνεργους και άστεγους, εξαθλίωση παντού. Αυτό που είχαν ακούσει, δηλαδή, και ήθελαν να το αποτυπώσουν με τις κάμερες και τα μαγνητόφωνά τους.

Ναι, έτσι είναι. Εδώ και πέντε χρόνια, θύματα της κρίσης ξαπλώνουν σε κατάσταση απόλυτης παραίτησης, σε εσοχές κτιρίων στο κέντρο της πόλης. Ελπίζουμε, όμως ότι ο νέος υπουργός οικονομικών τους έχει πράγματι στο νου του κάθε φορά που μπαίνει στο υπουργείο, όπως έγραψε στο blog του και σύντομα θα κάνει κάτι.

Οι Ισπανοί συνάδελφοι λοιπόν, μπορεί να τους είδαν, εκεί στα σύνορα όμως Εξαρχείων -Κολωνακίου έπεσαν -τυχαία- πάνω στο Cinco. Πράγμα που γι’αυτούς είναι επίςης είδηςη. Γιατί «θίνκο» στη γλώσσα τους σημαίνει πέντε. Θα έβλεπες εσύ, έλληνα ταξιδιώτη ένα καλοβαλμένο μαγαζί σε ξένη χώρα που θα σου θύμιζε την πατρίδα και θα το αγνοούσες; Οχι. Αποκλείεται.

Μπήκαν, λοιπόν, δοκίμασαν, εντυπωςιάςτηκαν και αμέσως έκαναν ζωντανές συνδέσεις στα κανάλια και στα ραδιόφωνά τους. Γιατί -σας θυμίζω κάτι που έχουμε ξαναγράψει- το fusion που προτείνει ο Δημήτρης Κατριβέσης είναι η πρωτοπορία που επέβαλε στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή ο δικός τους μεγάλος Φεράν Αντριά.

Στη γαστρονομική εμπειρία JSP (Japan, Spain, Perou) του Φεράν, εξάλλου, ο άξιος έλληνας μαθητής του έχει προσθέσει και το G (Greece). Και κατάφερε να γοητεύσει τους Ισπανούς με τα εξαιρετικά τοπικά προϊοντα μας, που στο μικρό bar-restaurant της Σκουφά συνδυάζονται με το ισπανικό ταμπεραμέντο και την περουβιανή φλόγα και εκφράζονται με γιαπωνέζικες τεχνικές.

Κατάφερε επίςης να τους εντυπωσιάσει με τις τιμές. Γιατί, μπορεί για μας στον καιρό της κρίσης να είναι πολλά τα 40-50 ευρώ / άτομο (ποςό – ταρίφα τελικά σε όλα τα καλά αθηναϊκά εστιατόρια για φαγητό μετά ποτού, αν και δεν ανταποκρίνονται όλα στη σχέση ποιότητας / τιμής, να βάλω εδώ και τον παράγοντα πολυπλοκότητα, αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα). Αλλά δεν είναι πολλά για τους ευρωπαίους / αμερικανούς / και ενδεχομένως κάποιους ασιάτες επισκέπτες της χώρας μας με εκπαιδευμένους ουρανίςκους που αναζητούν γαστρονομικές απολαύσεις.

Τι ονειρεύεται ο Κατριβέσης; Να καταφέρει να προσελκύσει -μαζί με άλλους συναδέλφους του από το χώρο της εστίασης και του τουρισμού- πολλούς τέτοιους επισκέπτες, όλο και περισσότερους κάθε χρόνο, που θα έρχονται στη χώρα μας και για την γαστρονομική εμπειρία. Και με την ευκαιρία των συνεντεύξεων που έδωςε, κάλεσε τους Ισπανούς.

Πώς τα έμαθα όλα αυτά; Τυχαία. Περνώντας ένα μεςημεράκι από τη Σκουφά, έκανα μια στάση για να πιω τον τέλειο εσπρέσο. Και πιάσαμε την κουβέντα με τον σεφ που δεν είχε μπει ακόμη στην κουζίνα. Γιατί το Cinco είναι ανοικτό από το πρωί και σερβίρει καφέδες Taf (στο δικό τους καφενείο που έχει βραβευμένους μπαρίςτες, ναι τους καλύτερους του κόσμου φέτος, δοκιμάζεις τα πάντα, αγοράζεις επίσης καφέ για το σπίτι) που εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο τα τερουαρ της Κόστα Ρίκα, του Παναμά, της Γουατεμάλα, της Αιθιοπίας, της Ρουάντα και άλλων Grand Cru χωρών του καφέ.

*Cinco, κοκτέιλ μπαρ-εστιατόριο, Σκουφά 52, Κολωνάκι

*Taf coffee, Εμμανουήλ Μπενάκη 7, Ομόνοια