Πολλή συζήτηση έχει γίνει επειδή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν φοράει γραβάτα. Και επειδή και πολλοί υπουργοί του δεν φορούν γραβάτα. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι αυτό ίσως να φέρει το τέλος της γραβάτας ως κατ’ εξοχήν ανδρικό αξεσουάρ στο ντύσιμο στην Ελλάδα και ίσως ο «ιός» μεταδοθεί και στην Ευρώπη, καθώς ο Αλ. Τσίπρας ως Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα συμμετέχουν σε επίσημες δραστηριότητες και εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα φωτογραφίζονται από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία κ.ο.κ.

Προσωπικά είμαι υπέρ της γραβάτας. Οχι αυτής της συμβατικής και απελπιστικά αδιάφορης που φορούν κατά κανόνα οι έλληνες πολιτικοί – μια γραβάτα που μαζί με το θλιβερό μπλε κουστούμι μαρτυρά καταναγκασμό και όχι προσεγμένο ντύσιμο, πόσο μάλλον γούστο.

Οι γραβάτες είναι ένα υπέροχο κομμάτι του ανδρικού ντυσίματος με τις οποίες κάποιος μπορεί να δώσει το στίγμα του, όπως είναι και το παπιγιόν – αλλά ας μην πάμε στα «σκληρά» και τρομάξουν κάποιοι. Ας μείνουμε στις γραβάτες.

Υπάρχουν καταπληκτικές γραβάτες που και πιο casual δείχνουν και στιλ μαρτυρούν – και μη μου πείτε ότι τον Τσίπρα δεν τον νοιάζει το στιλ γιατί και μανικετόκουμπα άρχισε να φοράει και τώρα που έγινε Πρωθυπουργός αντικατέστησε τα κοστούμια-οδηγός λεωφορείου (χωρίς παρεξήγηση) με ένα κοστούμι με πιο λεπτή γραμμή που τον κολακεύει.

Αλλά ας πούμε ότι οι ριζοσπάστες του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία όρεξη να φορέσουν γραβάτα. Σημαίνει αυτό το τέλος της ως κομμάτι του ανδρικού ντυσίματος στη χώρα μας;

Υπάρχει ένα προηγούμενο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρείται κοινός τόπος ότι η βιομηχανία του καπέλου επλήγη ανεπανόρθωτα μέσα σε μια ημέρα: Οταν ο Τζον Φ. Κένεντι ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας τον Ιανουάριο του 1961 χωρίς να φορά καπέλο. Ολοι οι προκάτοχοί του φορούσαν, ο λαμπερός JFΚ δεν το έκανε, μολονότι είχε μαζί του ένα ημίψηλο εκείνη την ημέρα και για λίγο το έβαλε στο κεφάλι του.

Εκτοτε όλο και περισσότεροι Αμερικανοί άρχισαν να εγκαταλείπουν το καπέλο και άφηναν το κεφάλι τους ασκεπές – ακόμα και αυτοί χωρίς… πλούσια κόμη, για να το θέσουμε διακριτικά.

Ετσι, έχει μείνει ότι ο JFK, με τον μαγνητισμό και την ακτινοβολία της προσωπικότητάς, κατέστρεψε το καπέλο ως στοιχείο του καθημερινού ανδρικού ντυσίματος.

Υπάρχει όμως μια άλλη εκδοχή, την οποία αναλύει στο blog του στο αμερικανικό National Public Radio ο Ρόμπερτ Κράλγουιτς: Οτι εκείνη την περίοδο που ο Τζον Κένεντι έσπαγε το ταμπού των προεδρικών ορκωμοσιών, η Αμερική έμπαινε στην εποχή των αυτοκινητοδρόμων. Που θα γέμιζαν με αυτοκίνητα. Που θα έβγαζαν τους άνδρες από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και θα τους έβαζαν στη θέση του οδηγού ενός ΙΧ. Και ενώ μπορείς άνετα να φοράς καπέλο στο λεωφορείο ή στο τρένο, δεν μπορείς να φοράς καπέλο οδηγώντας στο αυτοκίνητο. Τόσο απλά.

Ο Κράλγουιτς βέβαια λέει ότι και πάλι ένας πρόεδρος φταίει, ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ο προκάτοχος του Κένεντι, που γέμισε την Αμερική με αυτοκινητοδρόμους. Σε κάθε περίπτωση η εκδοχή του Κράλγουιτς μοιάζει πιο λογική, όσο και αν θέλουμε να πιστεύουμε στους συμβολισμούς κλπ.

Αλλά η γραβάτα δεν εμποδίζει καν στην οδήγηση, ούτε στην καθημερινότητα, όσο και αν αυτό ενδέχεται να πιστεύουν ο Τσίπρας, ο Παππάς, ο Σακελλαρίδης και τα άλλα τα παιδιά. Επομένως δύσκολα θα χαθεί από το ανδρικό ντύσιμο.

Και επειδή πιστεύω ότι κάποιοι δεν φοράνε γραβάτα επειδή απλά δεν ξέρουν να τη δένουν και ντρέπονται να ρωτήσουν ιδού ένας οδηγός σε πέντε κινήσεις. Φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι δύσκολο.