«Θέλω οι συνταγές να σας ξελογιάσουν, κάποιες να σας ξαφνιάσουν, ώστε να ανακαλύψετε τη χαρά της μαγειρικής. Με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο. Η προετοιμασία του φαγητού σε διδάσκει πολλά. Ο τρόπος που θα μαγειρέψεις, το πώς θα αξιοποιήσεις τα υλικά σε μαθαίνουν να διακρίνεις τις γεύσεις, να κρατάς ισορροπίες και κυρίως να μπορείς να ξεχωρίζεις πότε ένα φαγητό είναι έξοχο και πότε δεν αξίζει να φαγωθεί.» γράφει η καλή συνάδελφος Νίκη Μηταρέα στον πρόλογο του καινούργιου της βιβλίου «με Κρασί και Ελληνικά» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη.

Η καλαίσθητη έκδοση με φωτογραφίες της Αναστασίας Αδαμάκη, του Νίκου Κράψη και της Ολυμπίας Κρασαγάκη είναι το δεύτερο βιβλίο της Νίκης Μητταρέα μετά τα «Οινομαγειρέματά» της, που απέσπασαν το πρώτο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό βιβλίων μαγειρικής «Gourmand World Cookbook Awards 2006» στην κατηγορία «Best Book on Cooking with Wine in the World».

Περιλαμβάνει 60+1 «συνταγές για όσους θέλουν να μαγειρέψουν κάτι καινούριο και ταυτόχρονα οικείο» όπως αναφέρεται στον υπότιτλο και είναι αφιερωμένο σε όλους τους παραγωγούς που μοχθούν για να αξιοποιήσουν και να αναδείξουν τα ελληνικά προϊόντα. Όμως δεν πρόκειται για ένα ακόμη βιβλίο συνταγών.

Περίπου το ένα τρίτο του περιεχομένου του μας ταξιδεύει στον κόσμο του κρασιού. Περιλαμβάνει κείμενα οινοποιών όπως ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Γιώργος Σκούρας και η Μυρτώ Σάλλα, του master of wine Κωνσταντίνου Λαζαράκη, αλλά και του Γιώργου Χαττζηγιαννάκη, ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Σελήνη» στη Σαντορίνη, του chef και ιδιοκτήτη της Vespa Rossa, Κώστα Τσίγκα, της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου, του Ανδρέα Λαγού και της Χριστιάνας Σταματέλου.

Επίσης, μας εισάγει στις ελληνικές και στις διεθνείς ποικιλίες κρασοστάφυλων ενώ επιπλέον δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα εργαλεία και το σερβίρισμα του κρασιού, τους συνδυασμούς με τις διάφορες κατηγορίες εδεσμάτων, αλλά και τις τεχνικές μαγειρέματος με κρασί.

Τέλος οι συνταγές που είναι όλες απλές και παρασκευάζονται εύκολα, κατατάσσονται σε ορεκτικά, ψάρια/θαλασσινά, πουλερικά/κυνήγια, κρέατα, ζυμαρικά/ρύζι/όσπρια και γλυκά. Φυσικά κάθε μια συνοδεύεται από πληροφορίες για το κρασί που τη συνοδεύει ιδανικά.

Και μια συνταγή

Ταλαγάνι Μεσσηνίας ψητό

με σάλτσα από ροζέ κρασί, σταφίδες και μαρμελάδα πορτοκάλι

Υλικά για 2 άτομα

200 γρ ταλαγάνι κομμένο σε φέτες

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι

λίγο φρέσκο θυμάρι

3 κ.σ. ροζέ κρασί

1 κ.σ. ξανθές σταφίδες

Τοποθετούμε το ταλαγάνι σε ένα πιρέξ, προσθέρουμε επάνω όλα τα υλικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε αμέσως.

Το ταλαγάνι είναι ένα χειροποίητο μεσσηνιακό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα. Τρώγεται ωμό αλλά και ψητό στη σχάρα ή σαγανάκι, διατηρώντας το στρογγυλό σχήμα του, χωρίς να λιώνει. Μαρμελάδα και σταφίδες θα δώσουν σε αυτό το πιάτο γλυκύτητα η οποία δημιουργεί την ανάγκη για ένα γλυκό κρασί, που έτσι κι αλλιώς ταιριάζει με πολλά τυριά.

Προτείνεται ένα σαντορινιό Mezzo που, εκτός από διακριτική σχετικά γλυκύτητα, δεν θα καλύψει το συνολικό γευστικό αποτέλεσμα, καθώς διαθέτει και την απαιτούμενη οξύτητα για να αντιμετωπίσει την λιπαρότητα του τυριού.

Το ροζέ κρασί για το μαγείρεμα μπορεί να είναι ξηρό ή ημίξηρο.