H υπέροχη Βίρνα Λίζι, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, δεν υπήρξε μόνο μια λαμπερή πρωταγωνίστρια του ιταλικού σινεμά και του «ελαφρού» Χόλιγουντ των 60s. Και αυτά από μόνα τους αρκούν βέβαια για ένα νοσταλγικό obituary, όμως, αυτό που πολλοί αγνόησαν ήταν ότι η Λίζι υπήρξε πρωταγωνίστρια ενός από τα πιο εμβληματικά εξώφυλλα περιοδικών όλων των εποχών.

Ηταν στις αρχές του 1965 όταν η Λίζι, που είχε υποκύψει οριστικά στο φλερτ της αμερικανικής βιομηχανίας του θεάματος και είχε επιστρέψει στο Χόλιγουντ, δέχτηκε το τηλεφώνημα του Τζορτζ Λόις, του περίφημου ελληνοαμερικανού γραφίστα που δούλευε τότε για το περιοδικό Esquire.

Οταν άκουσε τον αρχισυντάκτη Χάρολντ Χέις να ζητά ένα άρθρο για την «αρρενοποίηση της αμερικανίδας γυναίκας», ο Λόις σκέφτηκε την ιδέα μιας χολιγουντιανής καλλονής να ξυρίζεται στο εξώφυλλο.

«Οι διαφημιστές το μίσησαν. Τους φαινόταν πολύ αιχμηρό και ανησυχούσαν μήπως χάσουμε πελάτες» θυμάται ο Λόις. «Εγώ ήθελα να φωτογραφίσω μια γυναίκα να κάνει κάτι αρρενωπό αλλά να είναι ακόμα όμορφη».

Η δυσκολία του εγχειρήματος δεν είχε να κάνει μόνο με τις ενστάσεις των διαφημιστών. Η όλη ιδέα είχε συλληφθεί προτού καν το φεμινιστικό κίνημα κυριαρχήσει στη δημόσια ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν προτού εμφανιστούν οι πρωθιέρειες του αμερικανικού φεμινισμού όπως η Κέιτ Μίλετ. Kαι ο Τζορτζ Λόις, ένας «Ελληνάρας», όπως διηγείται ο ίδιος, είχε και άλλου είδους απορίες: «Αναρωτιόμουν πού θα μας οδηγούσε όλο αυτό. Αν υπήρχε ένα σημείο που η ισότητα θα τελείωνε και θα άρχιζε η σύγχηση». Επρεπε να είναι ένα εξώφυλλο που θα παρουσίαζε στο κοινό το μέλλον και θα απαντούσε ακόμα και στις πιο απλές απορίες.

Το άλλο πρόβλημα ήταν να βρεθεί μια γυναίκα να δεχτεί να το κάνει. Η Τζέιν Μάνσφιλντ – που μόλις είχε εμφανιστεί ολόγυμνη σε χολιγουντιανό φιλμ το «Promises! Promises!» – αρνήθηκε. Ο ατζέντης της Κιμ Νόβακ άφησε τον Λόις να περιμένει μάταια στο τηλέφωνο. Και τότε ο Λόις βρήκε τη Βίρνα Λίζι που τότε γύριζε την περιπέτεια «Υποβρύχιον Τρίαινα καλεί Κουίν» πλάι στον Σινάτρα.

Η Λίζι που είχε αρνηθεί να ποζάρει στο Playboy εκείνη την εποχή, βρήκε την ιδέα του Λόις υπέροχη. Τόσο που ήθελε να το κάνουν αμέσως. Ο Λόις τη φωτογράφισε το ίδιο απόγευμα. Για να μην προλάβει να αλλάξει γνώμη, όπως λέει ο ίδιος.

Η Βίρνα Λίζι έπαιξε σε πολλές και καλές ταινίες, υπηρέτησε τίμια την Εβδομη Τέχνη. Αλλά ο μεγαλύτερος ρόλος της, αυτός που εικονογράφησε την εποχή της και το μέλλον ήταν αυτός στο εξώφυλλο του τεύχους Μαρτίου 1965 του Εsquire.