Η μπασκετική μήτρα της Νέας Σμύρνης δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί· αντίθετα συνεχίζει να «γεννάει» ταλέντα και κυρίως να τα καλλιεργεί με σωστή ηθική και φυσικά αθλητική υποδομή.

Το μεγάλο στοίχημα του εφετινού μπασκετικού Πανιωνίου, που στήθηκε στο… «και πέντε», πιασμένος από το χείλος του γκρεμού και του υποβιβασμού, θαρρούμε ότι δεν είναι καθ’ αυτόν μόνον η σωτηρία στην Μπάσκετ Λιγκ.

Προέχει σε αυτή την κομβική στιγμή για τον σύλλογο να προστατεύσει ως κόρη οφθαλμού τα διαχρονικά διαμάντια του: Τις ακαδημίες του.

Πριν λίγους μήνες τα πιτσιρίκια του Βαγγέλη Δεγαϊτά στα Τρίκαλα κατακτούσαν το πανελλήνιο πρωτάθλημα στους εφήβους ξεπερνώντας Παναθηναϊκό και Αρη μεταξύ άλλων.

Λίγους μήνες μετά οι συνθήκες τους έριξαν στα βαθιά της Α1 προκειμένου να σώσουν τον Πανιώνιο και ήδη κολύμπησαν με επιτυχία όσο και αν χρειάζονται και βοήθεια από το εξωτερικό για να πετύχουν το στόχο τους.

Το σημαντικό είναι πως αυτά τα ταλέντα έχουν όλα τα φόντα στο να αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια τη βάση για τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού Πανιώνιου και το κυριότεροι οι περισσότεροι νεαροί άσοι δεν είναι απλά μπασκετόφατσες αλλά και παιδιά μπασκετικών οικογενειών όπου έχουν γαλουχηθεί από γενιά σε γενιά και έχουν εμπλουτιστεί με το «μικρόβιο» του μπάσκετ.

Ο Δημήτρης Σταμάτης (που έπαιζε και πέρυσι στην Α1 και ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα) είναι γιος του πάλαι ποτέ άσου του Ολυμπιακού Αντώνη Σταμάτη, ενώ συμπαίκτες του είναι και οι γιοι του Θανάση Μπιλή (Σωτήρης), του Κώστα Μωραϊτη (Δημήτρης) αλλά και του άσου του Αίολου και του Τρίτωνα Μοτσενίγου (Σπύρος).

Συνεπώς στη Νέα Σμύρνη δεν πρέπει να δουν μόνο το… δέντρο της παραμονής, αλλά να προφυλάξουν το δάσος του μέλλοντος που είναι οι ακαδημίες.