Το 1850, όταν η Κίνα άρχισε να υπογράφει στο Μακάο συμβόλαια εργασίας με το Περού, ένα μεταναστευτικό κύμα Κινέζων έφυγε για την άλλη άκρη της γης, μεταφέροντας μαζί και τη διατροφική του κουλτούρα. Όσοι έμειναν μετά τα 8 χρόνια της σύμβασης, δημιούργησαν τα δικά τους μικρά εστιατόρια, μαγειρεύοντας ένα μείγμα κινεζο-περουβιανής κουζίνας. To πρώτο chifa (όπου chi σημαίνει τρώω και fa ρύζι) εστιατόριο άνοιξε το 1920 και χαρακτηριστικό αυτής της κουζίνας ήταν το γρήγορο μαγείρεμα σε γουόκ και σε δυνατή φωτιά.

Εν τω μεταξύ, από το 1897 στην ιστορία της μετανάστευσης προς το Περού είχαν προστεθεί και οι Γιαπωνέζοι. Οι Nikkei -όρος που χαρακτηρίζει τον ιάπωνα μετανάστη- στα χνάρια των Κινέζων, δημιούργησαν στην καινούρια τους πατρίδα μια νέα κουζίνα, ένα μείγμα περουβιανο-γιαπωνέζικης γεύσης. Ο δικός μας Δημήτρης Κατριβέσης έχει γνωρίσει καλά αυτή την fusion κουζίνα που γεννήθηκε στο Περού. Εχει εξάλλου ολοκληρώσει τις σπουδές του στο παγκόσμιο γαστρονομικό σχολείο μελετώντας τις κουζίνες της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Ισπανίας, της Αγγλίας, της Ρωσίας και του Ελσίνκι. Εχει επίσης μαθητεύσει δίπλα στον μυθικό Φεράν Αντριά. Και στο elBulli, δημιούργησε την προσωπική του σφραγίδα, από δάνεια, αντιδάνεια, ταξίδια και διάφορα υλικά από τις αγορές του κόσμου. Αυτόν τον δικό του fusion διάλογο ανάμεσα στην ιστορία, το τώρα και το μετά, τον γευτήκαμε πέρισι το χειμώνα στο εστιατόριο Oozora της Κηφισιάς. Φέτος ετοιμάζεται να κάνει καινούργια πράγματα στην κουζίνα του Cinco στο Κολωνάκι.

Στην γαστρονομική εμπειρία JSP (Japan, Spain, Perou) θα προσθέσει τώρα και το G, από την Ελλάδα και τα εξαιρετικά τοπικά προϊοντα της. Γιατί η fusion κατσαρόλα δεν αποκλείει τίποτα, αφήνει ανοιχτή τη χαρά της γεύσης στις συναντήσεις μιας κουζίνας που αλλάζει, μεταμορφώνεται και εξελίσσεται καθημερινά. Λεπτομέρειες προσεχώς.