Η Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων Ελλάδας και ο Σύλλογος Νιγηριανών Γυναικών της χώρας και στο πλάι τους μερικοί από τους καλύτερους έλληνες σεφ, οι δίδυμοι του Basegrill Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος, ο Κλεομένης Ζουρνατζής, ο Νίκος Καραθάνος, ο Περικλής Κοσκινάς συμμετείχαν το πρωί της 27ης Ιουνίου στην εκδήλωση «Αθήνα, μητρόπολη των γεύσεων».

Μαγείρεψαν στο χώρο «ΣυνΑθηνά» που βρίσκεται στην πλατεία απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά, ενώ ταυτόχρονα παρόμοιες εκδηλώσεις έγιναν σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Η Αθήνα συμμετείχε με τη Βαρβάκειο Αγορά, η Βαρκελώνη με την Boqueria, η Φλωρεντία με τη δική της.

Ο λόγος; Μα να γνωριστούμε, μεταξύ μας, μετανάστες και Έλληνες, κάτοικοι και επισκέπτες του κλεινού άστεως, να γίνουμε μια κοινότητα βιώσιμη, γαστρονομικώς και άλλως πως. Ακόμη, να γιορτάσουμε την επίσημη πρώτη της Διεθνούς Ημέρας των Αγορών, να γνωριστούμε λίγο καλύτερα με τη δική μας αγορά τη Βαρβάκειο, εκεί που χτυπάει περισσότερο από ενάμιση αιώνα η γαστρονομική καρδιά της πόλης.

Η διοργάνωση ήταν πρωτοβουλία της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Κορυδαλλού. Τα προϊόντα που μαγείρεψαν οι μάγειρες έχουν χορηγηθεί από τη Βαρβάκειο και τους βιοκαλλιεργητές της Αττικής.

Και του χρόνου λοιπόν, όλοι εκεί.

Υ.Γ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Διακήρυξη για τη Διεθνή Ημέρα των Αγορών που έχει συνυπογράψει η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων URBACT ΙΙ «Markets», URBACT ΙΙ «Sustainable Food in Urban Communities» και URBACT II «Gastronomic Cities» σε συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΑΤΑ και του Δήμου Κορυδαλλού που υλοποιούν αντιστοίχως τα παραπάνω έργα.