Δεν είναι μόνο τα συναισθήματα που μπορεί να δώσει ο σκύλος στον άνθρωπο. Όπως φαίνεται οι καλύτεροί μας φίλοι έχουν πολλά ακόμη να προσφέρουν, αρκεί να εκπαιδευτούν σωστά και ο άνθρωπος να «εκμεταλλευτεί» με την καλή έννοια, όλες τις ικανότητές τους.

Την περασμένη εβδομάδα σκυλιά κλήθηκαν να λύσουν το μυστήριο του καρκίνου του προστάτη. Και γράφω μυστήριο, διότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη εξέταση που να «απαντά» με βεβαιότητα εάν ο άντρας έχει όντως καρκίνο, πόσο επιθετικός είναι, εάν απαιτείται επέμβαση κ.λπ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ισχυρή αίσθηση όσφρησης του σκύλου τον καθιστά ελκυστικό στον ιατρικό κόσμο.

Ετσι, ιταλοί επιστήμονες έβαλαν σκυλιά, τα οποία πρώτα είχαν εκπαιδεύσει, να ξεχωρίσουν με την πιο δυνατή τους αίσθηση, την οσμή, ούρα από άντρα ο οποίος είχε καρκίνο στον προστάτη και ούρα από υγιή.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανική Ουρολογικής Εταιρείας και σύμφωνα με αυτά ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλια μπορούσαν να εντοπίζουν τον καρκίνο του προστάτη σε δείγματα ούρων με ακρίβεια 98%!

Η ερευνητική ομάδα θέλησε να διαπιστώσει αν δύο εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούσαν να εντοπίσουν οργανικές πτητικές ενώσεις του καρκίνου του προστάτη στα δείγματα όχι ενός, ούτε δύο, αλλά 677 συμμετεχόντων. Από αυτούς, 320 είχαν καρκίνο προστάτη που κυμαινόταν από χαμηλού κινδύνου υψηλού και 357 ήταν υγιείς.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι σκύλοι μπορούσαν να εντοπίζουν τις ουσίες που είναι συγκεκριμένες για τον καρκίνο του προστάτη στα δείγματα ούρων με συνδυαστική ακρίβεια 98%.

Δεν αποκλείεται λοιπόν στο μέλλον αντί να πηγαίνουμε για δεκάδες αναλύσεις και εξετάσεις, να περνάμε από τον σκύλο που θα έχει ο γιατρός μαζί του στο εξεταστήριο και να έχουμε άμεσα, ανώδυνα και σίγουρα αποτελέσματα!