Για όσους δεν διατηρούνται σε καλή φόρμα, οι αριθμοί ίσως είναι ελαφρώς… αποτρεπτικοί. Αλλά τι είναι 18 χιλιόμετρα πεζοπορίας (τα 12,8 χλμ. στα όρια του Δρυμού και τα 3,2 χλμ. έως την Αγία Ρουμέλη), περίπου 6 ώρες δηλαδή, μπροστά στη μοναδική εμπειρία της διάσχισης του «φάραγγα», όπως λατρεύουν να τον λένε οι ντόπιοι, της Σαμαριάς; Μάλλον τίποτα!

Απόδειξη, οι ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες του, η πλειονότητά των οποίων είναι από το εξωτερικό. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Δασών Χανίων, τον Απρίλιο επισκέφτηκαν το φαράγγι 2.154 τουρίστες αριθμός αυξημένος κατά 109% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2013!

Αν αποφασίσετε λοιπόν να πάρετε και εσείς μία γεύση από τη σπάνια ομορφιά του, τότε να ξέρετε πως το φαράγγι έχει την αφετηρία του στο Ξυλόσκαλο (υψόμετρο 1.227) στο οροπέδιο του Ομαλού (όπου θα φτάσετε με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Χανίων) και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη στη νότια Κρήτη (από εδώ θα πάρετε το πλοιάριο για τη Χώρα Σφακίων όπου θα βρείτε το ΚΤΕΛ της επιστροφής).

e-ταξίδι

Κάποιοι λένε πως διασχίζοντας το Φαράγγι της Σαμαριάς μπορεί κανείς να δει όλες τις ομορφιές της Κρήτης. Μία μικρή γεύση μπορείτε να πάρετε εκτός από τις φωτογραφίες και από το βίντεο αυτό:

Crete: The Island Inside You from Incredible Crete on Vimeo.