Οταν ο σκύλος κουνά την ουρά του, δεν εκφράζει μόνο τη χαρά του. Εκφράζει και πολλά άλλα συναισθήματα.

Σύμφωνα με έρευνα που είχαν κάνει ιταλοί επιστήμονες το 2007, όταν ένα σκυλί κουνά την ουρά του αριστερόστροφα, εκφράζει αρνητικά συναισθήματα. Δεξιόστροφα, σημαίνει θετικά συναισθήματα.

Πρόσφατα, η ίδια ομάδα ειδικών, με έρευνα που δημοσιεύει στην επιστημονική επιθεώρηση journal Current Biology, δίνει ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για το τι σημαίνει το κούνημα της ουράς του σκύλου.

Οι ειδικοί έβαλαν σκυλιά να βλέπουν στην τηλεόραση άλλα σκυλιά, τα οποία κουνούσαν τις ουρές τους. Όταν έβλεπαν να κουνούν αριστερόστροφα την ουρά, τότε εκδήλωναν στρες και στεναχώρια και ο χτύπος της καρδιάς τους γινόταν πιο δυνατός και πιο γρήγορος.

Όταν η ουρά του σκύλου που έβλεπαν στην τηλεόραση κινούνταν δεξιόστροφα, τότε οι… τηλεθεατές παρέμεναν ήρεμοι.

Οι δύο μελέτες καταλήγουν σε αρκετά κοινά συμπεράσματα, σύμφωνα με τους ιταλούς επιστήμονες.

Το πρώτο είναι ότι τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, έχουν ασύμμετρα οργανωμένους εγκεφάλους. «Αυτό σημαίνει ότι τα συναισθήματα συνδέονται είτε με τη δεξιά, είτε με την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου. Η ενεργοποίηση του αριστερού ημισφαιρίου ενεργοποιεί το κούνημα της ουράς προς τα δεξιά και το αντίστροφο», εξηγεί ο Τζόρτζιο Βαλορτιγκάρα, νευροεπιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Ο ίδιος εξηγεί ότι δεν είναι σύνηθες τα σκυλιά να επικοινωνούν μεταξύ τους με το κούνημα της ουράς, αλλά είναι περισσότερο ένας «λεκτικός» κώδικας μεταξύ σκύλου και αφεντικού.