Μία μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Βιέννη κάνει αποστολές των προϊόντων στο σπίτι με ποδήλατο! Με τα ειδικά ποδήλατα cargo bikes.

Μολονότι στη χώρα μας οι μεταφορές εμπορευμάτων και αγαθών με ποδήλατο ακούγεται λίγο σαν…ανέκδοτο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτός ο τρόπος μεταφορών αποτελεί καθημερινότητα. Μία συνήθεια που βοηθάειστη μείωση των ρύπων, στον περιορισμό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και του θορύβου στις πόλεις.

Ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2014 με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το «Cyclelogistics» βοηθάει να γίνουν κατανοητά και από άλλες πόλεις και ιδιώτες τα οφέλη των «πράσινων μεταφορών». Των μεταφορών με ποδήλατο. Στόχος του πρότζεκτ είναι να περιοριστεί η ενέργεια που χρησιμοποιείται στις αστικές εμπορευματικές μεταφορές. Αυτό μπορεί να γίνει αν τα περιττά μηχανοκίνητα μέσα που χρησιμοποιούνται για τις μεταφορές προϊόντων εντός του αστικού ιστού αντικατασταθούν από ποδήλατα φορτίου (cargo bikes).

Για να περάσει το παραπάνω μήνυμα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Cyclelogistics» ενθαρρύνει δήμους αλλά και ιδιώτες να χρησιμοποιούν ποδήλατα για τέτοιου τύπου μεταφορές. Με στόχο να κινητοποιήσει το κοινό πληροφορεί τους πολίτες για τις ευρωπαϊκές πόλεις, όπου οι μεταφορές με ποδήλατο έχουν γίνει…ευχάριστη ρουτίνα. Στην ιστοσελίδα του πρότζεκτ www.cyclelogistics.eu μπορεί κανείς να δει μία σειρά από τέτοια παραδείγματα. Μάλιστα, έχει συσταθεί και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Cyclelogistics. Μέλος της Ομοσπονδίας είναι από την Ελλάδα η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση για την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, τον Αειφόρο Θεματικό Τουρισμό και τις Πράσινες Μεταφορές «Πράσινες διαδρομές» με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Στο πρόγραμμα τονίζεται επίσης ότι μεταφορές προϊόντων με ποδήλατο μπορούν να γίνουν όχι μόνο με στόχο τη διανομή. Τα ποδήλατα μπορούν να λειτουργήσουν ως μίνι μαγαζιά για την πώληση φαγητού ή μικροαντικειμένων. Θυμάστε τους δικούς μας παγωτατζήδες με τα ποδήλατα;

Ενημέρωση στο ελληνικό κοινό για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Cyclelogistics προσφέρει το site www.cyclelogistics.gr. Eίναι τοεθνικό σημείο επαφής του ευρωπαϊκού προγράμματος Cyclelogistics, στο οποίο συμμετέχουν η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και η Συνεταιριστική Επιχείρηση «Πράσινες διαδρομές».

Σε εμβρυακό στάδιο τα cargo bikes στην Ελλάδα

Τα cargo bikes στην Ελλάδα δεν έχουν – προς το παρόν – την εξάπλωση που παρατηρούμε σε άλλες χώρες. Ο νεαρός Γιάννης Χιώτης είναι ο πρώτος που «έστησε» στις αρχές του χρόνου μία εταιρεία courier στην Ελλάδα με ποδήλατα τύπου cargo και ξεκίνησε διανομές δεμάτων εντός Αττικής. Μολονότι πριν από λίγο καιρό έκλεισε την εταιρεία του, συνεχίζει να κάνει μεταφορές με το cargo ποδήλατό του ως εργαζόμενος σε άλλη εταιρεία courier.

Αν αναρωτιέστε τι μπορεί να μεταφερθεί με ποδήλατο μέσα στην πόλη δείτε τις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Βιέννη: Σούπερ μάρκετ φέρνει τα ψώνια στο σπίτι με ποδήλατο Cargo (Φωτό: Merkur Super Market)

Κέιμπριτζ: Courier για μεταφορά επειγόντων εγγράφων και μεγάλων δεμάτων με ποδήλατο Cargo (Φωτό: Outspoken Deliveries)

Κοπεγχάγη: Sushi Bicycle. Ποδήλατο που πουλάει σούσι στην Κοπεγχάγη (Φωτό: Mikael Colville Andersen)

Γκρατς: Οδοκαθαριστής μεταφέρει σκούπα και φαράσι πάνω στο ποδήλατo (Φωτό:Susanne Wrighton)

Αθήνα: Το ποδήλατο του Γιάννη Χιώτη που εργάζεται στην εταιρεία Aiolos courier φορτωμένο με ένα δέμα

Οι ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ ενημερώνουν για τα νέα του πεταλιού και μέσω twitter: @orthopetalies.gr