Η Θεσσαλονίκη αγαπάει το ποδήλατο και το αποδεικνύει: το Τhessbike (www.thessbike.gr), το πρώτο ιδιωτικό σύστημα ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων ξεκίνησε να λειτουργεί στην πόλη του Θερμαϊκού.

Ο πρώτος σταθμός του Thessbike στο Δημαρχιακό Μέγαρο, εγκαινιάστηκε την Τετάρτη. Και η κανονική λειτουργία επρόκειτο να ξεκινήσει την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου. Από την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να λειτουργούν και οι 6 σταθμοί που διαθέτει το σύστημα με συνολικά 100 ποδήλατα.

Έτσι, η Θεσσαλονίκη γίνεται η πρώτη ελληνική μεγαλούπολη που μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη συστημάτων ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων. Και σε συνδυασμό με τον παραλιακό ποδηλατόδρομο, τις δέστρες ποδηλάτων σε κεντρικά σημεία και την ποδηλατική κουλτούρα των κατοίκων, η Θεσσαλονίκη σιγά σιγά εξελίσσεται σε ποδηλατούπολη!

O ιδιοκτήτης του Thessbike, Απόστολος Συμεωνίδης είπε στις «Ορθοπεταλιές» ότι πρόκειται για μία ιδιωτική πρωτοβουλία. Έχοντας γνώσεις από κυκλοφοριακά συστήματα, επαγγελματική εμπειρία από σταθμούς αυτοκινήτων και γνωρίζοντας από πρώτο χέρι το μποτιλιάρισμα της Θεσσαλονίκης σκέφτηκε ότι «ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να αποτελέσει μία βιώσιμη λύση και να βελτιώσει το κυκλοφοριακό της πόλης».

Όπως τονίζεται άλλωστε και στην ιστοσελίδα του συστήματος, στόχος του Thessbike είναι να συντελέσει στην καθιέρωση του ποδηλάτου ως κύριου μέσου μετακίνησης των πολιτών. «Η καθημερινή χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς μάς προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής, λόγω της αποσυμφόρησης της κυκλοφορίας, μας προσφέρει υγεία, ευεξία και μεγάλη οικονομία στην τσέπη μας. Τώρα με τη χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων ThessBike, έχεις όλα τα παραπάνω οφέλη χωρίς καν να αγοράσεις ποδήλατο» αναφέρουν οι υπεύθυνοι.

Το σύστημα ενοικίασης θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούνται από τους πολίτες παρόμοια συστήματα στο εξωτερικό, στο Λονδίνο, στο Παρίσι, τη Βαρκελώνη. Δηλαδή ένας πολίτης θα μπορεί να πάρει το ποδήλατο από έναν σταθμό να κάνει τη βόλτα του ή τη δουλειά του και να το επιστρέψει σ’ έναν άλλο.

Οι 6 σταθμοί του Τhessbike είναι οι ακόλουθοι:

· CENTRAL PARKING – ΧΑΝΘ

· ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 47

· ΠΡΟΜΗΘΕΩΣ 10 – ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

· ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

· ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

· ΒΑΣ. ΟΛΓΑΣ 179

Στη φωτό ο υπεύθυνος του συστήματος ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων thessbike, Απόστολος Συμεωνίδης πάνω σε ένα από τα ποδήλατα.

Ευέλικτο και φιλικό στους τουρίστες

Ο σταθμός του δημαρχιακού Μεγάρου είναι προσφορά της επιχείρησης στο δήμο. Αυτό σημαίνει ότι τα 6 ποδήλατα θα προσφέρονται στους πολίτες δωρεάν. Θα διατίθενται με τη χρήση ειδικών μαγνητικών καρτών τις οποίες θα προμηθεύονται οι πολίτες από το Δημαρχιακό Μέγαρο (Β. Γεωργίου Α΄ 1) με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και τη συμπλήρωση σχετικής αίτησης.

Οι υπεύθυνοι του Τhessbike κατάφεραν όμως να δημιουργήσουν ένα σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων που αναμένεται να είναι «φιλικό» στους επισκέπτες και τους τουρίστες της Θεσσαλονίκης. H διαφορά με άλλα δημοτικά συστήματα, είναι ότι ο δημότης ή ο επισκέπτης δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει πιστωτική κάρτα ή να κάνει εγγραφή μέσω υπολογιστή.

Σε κάθε σταθμό υπάρχει ένας υπεύθυνος ο οποίος δίνει στον ενδιαφερόμενο την ειδική ηλεκτρονική κάρτα Thessbike. Η έκδοση της κάρτας κοστίζει 3 ευρώ (το ποσό επιστρέφεται, είναι σαν εγγύηση, με την επιστροφή της κάρτας). Έπειτα, ο πολίτης μπορεί φορτίσει την κάρτα για παράδειγμα με 5 ευρώ (που είναι η ελάχιστη χρέωση) και στη συνέχεια να ξεκινήσει τις ποδηλατοβόλτες.

Σημειώνεται ότι η τεχνολογία του συστήματος είναι της εταιρείας Easybike (Brainbox).

Η χρήση του συστήματος σε 4 βήματα

•Βήμα 1

– Πηγαίνεις σεοποιονδήποτεσταθμό ενοικίασης ThessBike,κάνεις εγγραφή στο σύστημα και παίρνεις την ειδική ηλεκτρονική κάρτα Thessbike.

•Βήμα 2

– Αρχικά δίνεις στο εξειδικευμένο προσωπικό τηνηλεκτρονική σου κάρτα ThessBike. Ο υπάλληλος σου επιστρέφει την κάρτα μαζί με ένα κλειδί.

•Βήμα 3

– Ξεκλείδωσε ένα ποδήλατο και καλές βόλτες! Χρησιμοποίησε το ποδήλατο για όσο χρόνο σου είναι απαραίτητο, κάνοντας χρήση και της ειδικής κλειδαριάς εφόσον απαιτείται για βραχυπρόθεσμη στάθμευση εκτός τωνσταθμών ενοικίασης.

•Βήμα 4

– Κατά την επιστροφή πηγαίνεις σε οποιονδήποτεσταθμό ενοικίασης. Παραδίδεις την ηλεκτρονική σου κάρτα ThessBike, το κλειδί και το ποδήλατο σου στον υπάλληλο.Το ποσό που αντιστοιχεί στην μίσθωση σύμφωνα με τον ισχύοντα τιμοκατάλογο, αφαιρείται αυτόματα από το υπόλοιπο της ηλεκτρονικής κάρτας ThessBike.Τέλος, ο υπάλληλος σου επιστρέφει την ηλεκτρονική κάρτα ThessBike.

Οι χρεώσεις

Η χρέωση για την μίσθωση ενός ποδηλάτου περιλαμβάνει ένα κόστος πρόσβασης στο σύστημα και ένα κόστος χρήσης του ποδηλάτου ανάλογα με τον χρόνο που το έχει κανείς στην κατοχή του.

Για τους κατοίκους υπάρχει επίσης η εξάμηνη ή ετήσια συνδρομή με τα πρώτα 30 κάθε βόλτας να προσφέρονται δωρεάν.

Συνοπτικά οι χρεώσεις:

Τύπος συνδρομής/ Πρόσβαση/ Χρήση 1ο Ημίωρο/ Χρήση επόμενα ημίωρα

Ετήσια Συνδρομή/ 30€ για ένα Έτος(Περιλαμβάνει και την έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας)/ Δωρεάν/ 0,5€

Εξάμηνη Συνδρομή/ 20€ για 6 μήνες (Περιλαμβάνει και την έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας)/ Δωρεάν/ 0,5€

Επισκέπτες

Τύπος συνδρομής/ Πρόσβαση/ Χρήση 1ο Ημίωρο/ Χρήση επόμενα ημίωρα

Επισκέπτες/ 1€ ανά ώρα (3€ έκδοση της κάρτας, επιστρέφονται με την επιστροφή της κάρτας)/ 1 ευρώ/ 1 ευρώ

Φόρτιση ηλεκτρονικής κάρτας: 5€,10€, 20€, 30€, 50€

Μέγιστος επιτρεπτός χρόνος κατοχής του ποδηλάτου : 24 ώρες

Περισσότερες πληροφορίες για το Thessbike στην ιστοσελίδα του.

Οι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στο twitter: @orthopetalies.gr