Η μελέτη για το Μητροπολιτικό Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων της Αθήνας που έχει σχεδιάσει η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ – και δυστυχώς μένει αναξιοποίητη – είναι υποψήφια για ένα από τα βραβεία που θα απονεμηθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για το Ποδήλατο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Βιέννη (Velo City 2013 «The sound of cycling, urban cycling cultures», Vienna, June 11-14). Πρόκειται για τα βραβεία «ποδηλατικών οραμάτων» – Cycling visionaries awards.

H ελληνική πρόταση είναι υποψήφια ανάμεσα σε άλλες 31 στην κατηγορία «Επιστήμη, Έρευνα και Ανάπτυξη». Ο νικητής θα αναδειχθεί μετά από on line ψηφοφορία. Προσοχή όμως: Η προθεσμία για την ηλεκτρονική ψήφο λήγει τη Δευτέρα 15 Απριλίου. Γι’ αυτό όσοι θέλετε να στηρίξετε την ελληνική προσπάθεια πρέπει να βιαστείτε. Μπορείτε να διαβάσετε για τη μελέτη και να ψηφίσετε εδώ.

Το πρότζεκτ «είναι το μεγαλύτερο ποδηλατικό όραμα στην Ελλάδα. Περιγράφει τη ανάπτυξη ενός ποδηλατικού δικτύου στην περιοχή της Αττικής. Είναι άγνωστο πόσο χρόνο θα πάρει μέχρι να υλοποιηθεί. Αν τελικώς υλοποιηθεί. Πρόκειται για ένα δίκτυο ποδηλατόδρομων 226 χιλιομέτρων που φιλοδοξεί να διατρέχει όλο το Λεκανοπέδιο. Θα περνάει από πολλές περιοχές και από δρόμους με διαφορετικές κλίσεις. Θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά όλη την προσέγγιση των μετακινήσεων στην Αθήνα». Έτσι…συστήνεται στο κοινό η μελέτη, στο κείμενο της υποψηφιότητας που υπάρχει στο site του ποδηλατικού συνεδρίου της Βιέννης.

Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του μητροπολιτικού δικτύου έγινε από τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τη συνδρομή των ποδηλατών της Αθήνας («Ποδηλάτες», www.podilates.gr).

Στόχος είναι να υπάρχει σύνδεση του Κέντρου της Αθήνας με ποδηλατόδρομους, με τα περισσότερα προάστια της Αττικής (βόρεια, νότια, ανατολικά και δυτικά). Η μελέτη προβλέπει επίσης τη δημιουργία 36 ποδηλατολωρίδων ταχείας κυκλοφορίας (fast lane routes).

Η δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Αττική αποτελεί πάγιο αίτημα των ποδηλατών.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει την Τρίτη 16 Απριλίου.

Οι υπόλοιπες προτάσεις περιλαμβάνουν από εφαρμογές για κινητά ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες των ποδηλατών, υπερσύγχρονα συστήματα ενοικίασης, «έξυπνα» συστήματα στάθμευσης.

Δείτε όλες τις προτάσεις που είναι υποψήφιες για βράβευση, σε όλες τις κατηγορίες εδώ.

Καλή επιτυχία στην ελληνική πρόταση. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν το βραβείο ή έστω η υποψηφιότητα να συνοδευτεί σύντομα από τα πρώτα βήματα για την υλοποίηση της μελέτης.