Στο σκάνδαλο του ηλιελαίου, από τις 6.5.08 που έγινε η πρώτη ανακοίνωση από τον ΕΦΕΤ, υπάρχει ακόμα δυστυχώς τεράστιο έλλειμμα πληροφόρησης με την πρέπουσα επιστημονική σαφήνεια και άρα βαρύτητα! Το εν προκειμένω δελτίο Τύπου του ΕΦΕΤ αναφέρει ότι «οι ελβετικές αρχές έστειλαν σήμα alert μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης».

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης- το λεγόμενο Rapid Αlert System for Food and Feed (RΑSFF) – εκδίδει δημόσια προσβάσιμη εβδομαδιαία αναφορά για τα Μη Συμμορφούμενα (ΜΣ) με τη νομοθεσία τρόφιμα ώστε να πληροφορούνται οι εταιρείες τροφίμων και οι καταναλωτές σε παγκόσμια κλίμακα και να γίνεται άμεσα η ανάκληση των ΜΣ τροφίμων.

Στην αναφορά όμως της 19ης εβδομάδας του 2008- που αφορά την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου- δεν γίνεται καμία αναφορά σε σήμα από την Ελβετία! Οπότε ακόμα και σήμερα, δεν είναι δημόσια προσβάσιμες οι πληροφορίες: α) για τα επίπεδα της επιμόλυνσης και β) πώς διαπιστώθηκε αυτή η επιμόλυνση. Ενώ το γαλλικό σήμα στις 23.4.2008 αναφέρει και τις δύο αυτές πληροφορίες.

Πότε θα ενημερωθούμε υπεύθυνα από τους… υπευθύνους; Και πώς σχετίζεται με το ελβετικό σήμα το ηλιέλαιο που ήρθε στην Ελλάδα απευθείας από την Ουκρανία; Είναι η ίδια παραγωγός εταιρεία; Είναι η ίδια παρτίδα παραγωγής; Αν ναι, το ηλιέλαιο που έφτασε στην Ελβετία, με ποιο πλοίο μεταφέρθηκε; Διότι είναι πρακτικώς αδύνατο να είναι το… Μithat Vardal, εκτός αν είναι και…ποταμόπλοιο!

Ο Γιάννης Ζαμπετάκης είναι λέκτορας Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επικεφαλής Επιθεωρητής (ΗΑCCΡ- ΙSΟ22000, ΙSΟ9001)