Τα γαστρεντερικά προβλήματα είναι συνηθισμένα τις ημέρες του Πάσχα, καθώς πολύς κόσμος έπειτα από νηστεία λίγων ή πολλών ημερών καταναλώνει μέσα σε λίγες ώρες- από το βράδυ της Ανάστασης έως το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα- υπερβολικά μεγάλες ποσότητες τροφίμων πλούσιες σε ζωικά λίπη. Η απότομη μετάβαση από τη νηστεία στην υπερφαγία έχει ως επακόλουθο να συσσωρεύεται η τροφή στο στομάχι και τα έντερα, προκαλώντας προβλήματα όπως δυσπεψία, «φουσκώματα», μετεωρισμός (αέρια), πόνος στην κοιλιά και δυσκοιλιότητα.

Το πολύ αλκοόλ εξάλλου (από τρία ποτηράκια και πάνω) μπορεί να επιβαρύνει προϋπάρχοντα προβλήματα, όπως η χολοκυστοπάθεια («πέτρες» ή «λάσπη» στη χολή), η γαστρίτιδα, το έλκος, η οισοφαγίτιδα και τα εκκολπώματα με τις κολίτιδες στο παχύ έντερο. Γι΄ αυτούς τους λόγους, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε η μετάβαση από τη νηστεία στο πασχαλινό τραπέζι να είναι ομαλή.

Τα γεύματα πρέπει να είναι μικρά και συχνά (συνιστώνται τρία κύρια γεύματα και δύο σνακ, τόσο το Μεγάλο Σάββατο όσο και την Κυριακή του Πάσχα), το φαγητό να καταναλώνεται πάντοτε από το πιάτο και όχι να τσιμπολογά κανείς από τις πιατέλες, το κρέας να καταναλώνεται χωρίς πέτσα, να περιλαμβάνονται οπωσδήποτε σαλάτες λαχανικών στο μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα (καλό είναι να καταναλώνονται πριν από τα άλλα φαγητά), να αποφεύγεται η κατανάλωση φρούτων αμέσως μετά το φαγητό (οι ουσίες των φρούτων απορροφώνται με διαφορετικό ρυθμό από αυτές του κρέατος και των άλλων τροφών, και αυτή η διαφορά μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία), να γίνεται κατανάλωση άφθονου νερού και να προτιμώνται τα ψητά κρέατα στη σούβλα από αυτά στον φούρνο, στη γάστρα κ.τ.λ. Ειδικά οι καρδιοπαθείς, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς την ποσότητα του φαγητού, του αλατιού και του αλκοόλ που θα καταναλώσουν.

Ο Δημήτρης Ταμπακόπουλος είναι διευθυντής στη Γαστρεντερολογική Κλινική του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών