Μεγάλη λέξη το «αν». Με το «α» να συντροφεύει το «ν», κάποιοι έχουν γίνει βασιλιάδες, άλλοι έχουν νικήσει σε πολέμους και κάποιοι έχουν δημιουργήσει αυτοκρατορίες.

Στο τελευταίο κείμενο του υπεύθυνου του γραφείου Τύπου της ΑΕΚ που ανάρτησε στο Facebook στην τεράστια, ομολογουμένως, προσπάθειά του να εξηγήσει τα τι και τα πώς των Κιτρινόμαυρων στην κλήρωση των πλέι οφ των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ, μέτρησα οκτώ «αν». «Αν αποκλειστεί», «αν προκριθούν», «αν αυτός είναι ένας από τους τρεις ισχυρούς». Επίδειξη γνώσης; Σε ποιους; Στα αφεντικά, στους συναδέλφους, στους φιλάθλους; Και για ποια γνώση και εξειδίκευση μιλάμε όταν όλη η «ανάλυση» στηρίζεται στο «αν».

Κατά την περσινή σεζόν «ενημερωνόμασταν» για την ΑΕΚ πως «πιθανόν» να είναι ισχυρή στον πρώτο προκριματικό που θα δώσει στα Κύπελλα Ευρώπης. Μια ακόμα ανάλυση που στηρίχτηκε στα «αν» και με «μετριοπαθείς υπολογισμούς», όπως σημειωνόταν τότε, «η ΑΕΚ θα καταφέρει να αποκτήσει ευρωπαϊκό συντελεστή που θα της επιτρέπει να είναι στους ισχυρούς ακόμα και στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ της επόμενης σεζόν αλλά και στον πρώτο προκριματικό στο δρόμο των πρωταθλητών του Τσάμπιονς Λιγκ αν κατακτήσει εφέτος τον τίτλο».

Το ρίσκο που εμπεριέχουν τέτοιους είδους «αναλύσεις» έγινε αντιληπτό με τον αποκλεισμό του ΑΠΟΕΛ από τη λιθουανική Σουντούβα. Στην προηγούμενη «ανάλυση» του υπεύθυνου του γραφείου Τύπου της ΑΕΚ ο πρωταθλητής Κύπρου είχε συμπεριληφθεί μεταξύ των υποψήφιων αντιπάλων των Κιτρινόμαυρων με κριτήριο τη βαθμολογία του στην UEFA. Πράγματι, ο ΑΠΟΕΛ είχε την τρίτη καλύτερη βαθμολογία στον πρώτο προκριματικό γύρο με 27.000 έναντι 2.000 βαθμών της Σουντούβα.

Αν επρόκειτο να λαμβάνονται ωστόσο υπόψη μόνο οι βαθμοί των ομάδων δεν θα έπρεπε να διεξάγονται αγώνες.

Οι υπεύθυνοι της ΑΕΚ καλά θα κάνουν να γίνουν πιο συντηρητικοί στις προβλέψεις και στις αναλύσεις τους που, έτσι κι αλλιώς, αποδεικνύονται κενό γράμμα και να μειώσουν τα «αν» στα κείμενά τους. Γιατί διαφορετικά θα αναγκάζονται να γράφουν «σεντόνια» για να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα.