Στα μεταγραφικά της εβδομάδας που τελειώνει κυριαρχεί η απόφαση της Λίβερπουλ να επενδύσει 75 εκατ. ευρώ στο πρόσωπο του Αλισον. H ακριβότερη μεταγραφή τερματοφύλακα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με τον Βραζιλιάνο να πιάνει λιμάνι με την προσδοκία ότι θα λύσει ένα πρόβλημα χρόνων.

Λίγους μήνες πριν, τον Γενάρη, οι Reds του Γιούργκεν Κλοπ δημιούργησαν ένα τρόπον τινά ρεκόρ και για τον ακριβότερο αμυντικό στην Ιστορία. Τον Βιργίλ Βαν Ντάικ που η μετακίνηση του από τη Σαουθάμπτον στο Μέρσεϊσαϊντ κόστισε περίπου 80 εκατ. ευρώ. Παράλληλα με τις προσθήκες των Κεϊτά (Λειψία), Φαμπίνιο (Μονακό) που ανήκουν ήδη στην ομάδα αντί 60 και 50 εκατ. ευρώ, συναντά κανείς τις τέσσερις από τις πέντε πιο ακριβές μεταγραφές όλων των εποχών σε ένα κλαμπ που με κάθε τρόπο ανακοινώνει την αντεπίθεσή του.Τέσσερις μεταγραφές 265 εκατ. ευρώ χωρίς να υπάρχει ανάμεσα σε αυτές ένας σέντερ φορ, ένα «δεκάρι», ένας εξτρέμ! Μόνο για το ανασταλτικό κομμάτι!

Τρομακτικές οι υπεραξίες πλέον στο ποδόσφαιρο σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Εδώ όμως δεν μιλά κανείς για κάποιο αφεντικό που τρελάθηκε, αλλά για επενδύσεις.

Η Λίβερπουλ το 2017 (Sports Business Institute της Βαρκελώνης) είχε έσοδα της τάξης των 430 εκατ. ευρώ (τηλεοπτικά δικαιώματα, εισιτήρια, χορηγοί, διαφημίσεις). Το 2018 φτάνοντας στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, τα έσοδα αναμένονται να ανέβουν κατά 70 εκατ. χωρίς να υπολογίζονται τα 170 εκατ. από πωλήσεις ποδοσφαιριστών και τα ευεργετήματα του νέου (μεγαλύτερου) Ανφιλντ. Οταν τα ετήσια έσοδα ενός κλαμπ λοιπόν φτάνουν κοντά στα 700 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση άνω του 50% μέσα σε λίγους μήνες, τότε ναι, ένας τερματοφύλακας κοστίζει 75 εκατ. και ένας στόπερ άλλα 80. Πόσω μάλλον όταν για πρώτη φορά έπειτα από καμιά τριανταριά χρόνια δείχνεις έτοιμος να κατακτήσεις επιτέλους ένα πρωτάθλημα.

Η κάτοχος του τροπαίου Μάντσεστερ Σίτι έχει ξοδέψει σε μεταγραφές από το περασμένο καλοκαίρι 320 εκατ. ευρώ. Η Παρί ένα χρόνο πριν επένδυσε 400 εκατ. στο δίδυμο Νεϊμάρ – Μπαπέ. Η Μπαρτσελόνα κάτι λιγότερο από 300 για να έχει Κουτίνιο και Ντεμπελέ. Αυτό είναι πλέον το ποδόσφαιρο της ελίτ και όσο η ΟΥΕΦΑ στοχεύει να την απομακρύνει από τους υπόλοιπους (με το Τσάμπιονς Λιγκ πλέον να εξελίσσεται σε κλειστή λίγκα και όχι σε τουρνουά πρωταθλητών) αυτό θα συμβαίνει.

Το 2001 ήταν «σκάνδαλο» ότι η Ρεάλ ξόδεψε 70 εκατ. για να πείσει τον Ζιντάν να αφήσει το Τορίνο και τη Γιουβέντους. Το 2018 είναι φυσιολογικό να ξοδεύονται τόσα για έναν τερματοφύλακα…