Οσο η Γη ολόκληρη παρακολουθούσε το Μουντιάλ, στην ποδοσφαιρική Ελλάδα είχαμε ένα μικρό θαύμα: όλο αυτόν τον μήνα είναι σαν να πάγωσε ο χρόνος και να μη συνέβη σχεδόν τίποτα το σοβαρό. Δεν αστειεύομαι: αρκεί να δει κανείς τους τίτλους των χθεσινών σημαντικών εγχώριων ποδοσφαιρικών ειδήσεων για να το καταλάβει.

Με βάση πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ, ο Ολυμπιακός προσπαθεί να ολοκληρώσει το μεταγραφικό του παζλ και κυρίως να βρει αγοραστές για τους παίκτες που του περισσεύουν και είτε βρίσκονται με την ομάδα στο Βέλγιο είτε κάνουν την προετοιμασία τους στον Ρέντη: όλα αυτά ισχύουν από την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας του, απλώς στο μεταξύ κάποιοι ήρθαν και κάποιοι έφυγαν. Οι Ερυθρόλευκοι βρίσκονται και στα δικαστήρια με την ΑΕΚ για την υπόθεση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου: και αυτή είναι μια διαμάχη που ξεκίνησε πολύ καιρό πριν.

Οι άστεγοι

Εναν μήνα τώρα παραμένουν στην επικαιρότητα και οι εκκρεμότητες που αφορούν το πρωτάθλημα. Οι άστεγες τηλεοπτικά ομάδες δεν βρίσκουν συμβόλαια και το αποτέλεσμα είναι ότι δεν έχει γίνει ακόμα ούτε η κλήρωση του πρωταθλήματος. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης εξακολουθεί να υπόσχεται λύσεις –αν οι ΠΑΕ κάνουν τα γούστα του: αυτό συμβαίνει δύο μήνες τώρα. Τέλος, στον Παναθηναϊκό χθες η είδηση ήταν ότι ήρθε στην Αθήνα ο ταϊλανδός μεσίτης Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ με σκοπό να ολοκληρώσει το deal της μεταβίβασης των μετοχών της ΠΑΕ. Ποιος είπε ότι η «Μέρα της μαρμότας» ήταν απλώς μια ωραία ταινία;

Και όμως, ενώ όλα μοιάζουν ίδια, κάτι κινείται. Χθες έγινε γνωστό ότι κάποια τηλεοπτικά κανάλια δείχνουν να ενδιαφέρονται για τα ματς των τηλεοπτικά αστέγων: ο ANT1 και ο Αlpha σκέφτονται να κάνουν τη δική τους προσφορά, ενώ το υπό κατασκευή Epsilon του Ιβάν Σαββίδη παρακολουθεί κι αυτό την εξέλιξη της ιστορίας, τη στιγμή που η Nova εμφανίζεται ως διαθέσιμη να συζητήσει με τον Παναθηναϊκό. Αυτά βέβαια είναι τα καλά νέα, διότι και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν και άσχημα. Αν το συνολικό ποσό για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των έξι από τις επτά άστεγες ομάδες είναι της τάξης των 7 εκατ. ευρώ, όπως γράφτηκε, δεν ξέρω τι είδους λύση θα είναι αυτή. Πέρυσι πέντε από τις ομάδες αυτές που είναι άστεγες (αφήνω στην άκρη τον Παναθηναϊκό που δεν συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο, αλλά και τον Αρη που αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική) έβαλαν στο ταμείο τους συνολικά πάνω από 9 εκατ. ευρώ –τόσα μοιράστηκαν ο Ατρόμητος, η Ξάνθη, ο Παναιτωλικός, η Λαμία και ο Απόλλωνας, ενώ ο Αρης ζήτησε 2 εκατ. ευρώ από τη Nova όταν διαπραγματεύτηκε μαζί της. Τα 7 εκατ. ευρώ που προτείνονται σημαίνουν μείωση εσόδων από τα τηλεοπτικά της τάξης του 45%: το «ναι» στην πρόταση δεν είναι απλό. Από την άλλη, και οι προτάσεις του Βασιλειάδη προκαλούν απορίες: θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι θα συνέβαινε αν η Σούπερ Λίγκα απαιτούσε από την ΕΡΤ και τη Νova να υπογράψουν τώρα το περίφημο συμβόλαιο των 250 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια που ο υφυπουργός λέει ότι έχει εξασφαλίσει. Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι διευθύνων σύμβουλος των δύο καναλιών που να το κάνει δεν θα βρεθεί. Στη Nova μου μοιάζει δύσκολο ο Πάνος Παπαδόπουλος να δεσμεύσει την εταιρεία για ένα ποσό που θα ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας –όταν μάλιστα η τηλεοπτική πλατφόρμα πωλείται! Και στην ΕΡΤ μόλις χθες διευθυντές κάθισαν στο σκαμνί για συμβάσεις που έκαναν για τη μετάδοση των αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ: ποιος ήρωας θα υπογράψει σύμβαση με τη Σούπερ Λίγκα υποσχόμενος τόσα χρήματα;

Λάζαρος

Μικρές αλλά σημαντικές εξελίξεις έχουμε και στην υπόθεση του Χριστοδουλόπουλου, που ως γνωστόν δεν εκδικάστηκε και αναβλήθηκε: είναι να απορείς γιατί. Στην ιστορία αυτού του τύπου των διενέξεων ανάμεσα σε μια ομάδα και έναν ποδοσφαιριστή ετούτη η περίπτωση μοιάζει από τις πλέον απλές. Εχει ένα συμβόλαιο με την υπογραφή του Λάζαρου η ΑΕΚ; Το καταθέτει και τον «δένει» –όποιος θέλει να τον αποκτήσει θα πρέπει να τον αγοράσει και αν ο παίκτης πιστεύει ότι από την απόφαση αδικήθηκε πρέπει να δει αν μπορεί να εξασφαλίσει την ελευθερία του προσφεύγοντας σε κάποιον διεθνή οργανισμό, στη FIFA π.χ. ή στο CAS: δεν ξέρω αν θα είναι εύκολο. Από την άλλη, αν η ΑΕΚ δεν έχει ένα συμβόλαιο, η ιστορία τελειώνει. Αν τέλος, όπως ο Ολυμπιακός ισχυρίζεται, προσπάθησε με κάποιον τρόπο να παγιδεύσει τον παίκτη, μπορεί να τιμωρηθεί και να πληρώσει τις συνέπειες της πράξης της, αν και εφόσον είναι σε κάτι ένοχη. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω το νόημα της αναβολής μιας τέτοιας υπόθεσης. Είναι η πιο απλή ανάλογη που θυμάμαι.

Παϊρότζ

Απλή μοιάζει να είναι και η εξέλιξη της υπόθεσης της μεταβίβασης του ΠΑΟ από τον Γιάννη Αλαφούζο στον Πιεμπονγκσάντ και όποιον αυτός εκπροσωπεί. Το πρόβλημα προφανώς είναι αυτός ο τελευταίος: ο άνθρωπος που θα πρέπει να αποκτήσει τα χρέη και τις υποχρεώσεις του ΠΑΟ. Μετά την εμπλοκή των ανθρώπων της κυβέρνησης και τα ραντεβού του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΚΑΕ Δημήτρη Γιαννακόπουλο έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι ο ΠΑΟ αργά ή γρήγορα θα καταλήξει στον Γιαννακόπουλο –το μόνο που απομένει είναι το πότε και το πώς. Ο ίδιος ο Γιαννακόπουλος συνδέει την απόκτηση των μετοχών της ΠΑΕ με την παραχώρηση της περιοχής του ΟΑΚΑ, την οποία θέλει να αξιοποιήσει. Το μεγαλόπνοο σχέδιο είναι αρκετά ενδιαφέρον, όμως όλα αργούν: ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι συναντήσεις και τα σχέδια δημιούργησαν ένα παράξενο δεδομένο, που αποκλείεται να μην το καταλαβαίνουν ο Πιεμπονγκσάντ και κυρίως οι χρηματοδότες του: επί της ουσίας καλούνται να αποκτήσουν τον ΠΑΟ και να πληρώσουν χρήματα για τα χρέη του, ενώ όλοι περιμένουν πότε ο Γιαννακόπουλος και οι άγγλοι συνεταίροι του θα μπουν στην ΠΑΕ. Μου μοιάζει απίθανο ο Ταϊλανδός και όσοι αυτός εκπροσωπεί να μην ψάχνουν τρόπους να εξασφαλιστούν ενόψει μιας τέτοιας εξέλιξης. Και επειδή τρόποι δεν βλέπω να βρίσκονται εύκολα, αν ο Πιεμπονγκσάντ και ο Γιαννακόπουλος δεν φτάσουν σε μια συμφωνία συνιδιοκτησίας π.χ. της ΠΑΕ, η ιστορία της μεταβίβασης των μετοχών μάλλον θα σέρνεται και μακάρι να κάνω λάθος, γιατί ο ΠΑΟ έχει ανάγκη από χρήματα.

Αγιος

Η πιθανότητα να πληρώσει ο Πιεμπονγκσάντ τα χρέη και μετά η ΠΑΕ να περάσει στα χέρια του Γιαννακόπουλου μου μοιάζει μικρή. Ταϊλανδός είναι ο άνθρωπος. Οχι άγιος για να κάνει θαύματα.