Πολλοί τους είδαν, λίγοι ασχολήθηκαν περισσότερο. Ηταν άλλωστε η ώρα του μεγάλου τελικού, Γαλλία εναντίον Κροατίας, το 52′ της αναμέτρησης, το σκορ ήταν 2-1, η αγωνία είχε χτυπήσει κόκκινο. Οι περισσότεροι αντιπαρήλθαν τη διακοπή των 25» όπως διώχνεις τη μύγα από το παγωτό σου. Τρεις γυναίκες και ένας άνδρας, ντυμένοι αστυνομικοί, είχαν εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο. Η Βερόνικα Νικουλτσίνα πρόλαβε να κάνει ένα «κόλλα πέντε» με τον γάλλο επιθετικό Κιλιάν Εμπαπέ. Ο Πιοτρ Βερζίλοφ έφαγε μια σπρωξιά από τον κροάτη αμυντικό Ντέγιαν Λόβρεν. Και τους τέσσερις τους απομάκρυναν σηκωτούς. Ωρες αργότερα, όταν είχε πια τελειώσει το ματς και είχε αποκαλυφθεί πως οι εισβολείς ήταν μέλη των Pussy Riot, αρκετοί στα ελληνικά σόσιαλ μίντια «χαριτολογούσαν» ότι τους περιμένει το δίχως άλλο κάποιο γκουλάγκ. Πίσω από τις γραμμές, υπήρχε λιγότερο ή περισσότερο κρυμμένο και ένα «καλά να πάθουν». Αλλωστε η πολιτική δεν χωράει στο ποδόσφαιρο. Σωστά;

Το ποδόσφαιρο είναι πολιτική, επιμένει η γνωστή ρωσοαμερικανίδα αρθρογράφος και συγγραφέας Μάσα Γκέσεν στο «New Yorker». Και οι Pussy Riot έγιναν οι μοναδικοί άνθρωποι που έκαναν μία ουσιώδη δήλωση για τη ρωσική πολιτική στη διάρκεια του Μουντιάλ –παραμονές της θριαμβευτικής (για τον πρώτο) συνάντησης του Πούτιν με τον Τραμπ. Το καλλιτεχνικό γκρουπάκι διαμαρτυρίας εξηγεί πάντα τις προθέσεις και τα αιτήματά του. Αυτή τη φορά επικαλέστηκε τον ρώσο ποιητή, καλλιτέχνη και περφόρμερ Ντμίτρι Αλεξάντροβιτς Πρίγκοφ –πέθανε πριν από ακριβώς έντεκα χρόνια. Μία από τις πιο γνωστές του δημιουργίες, ήταν η εικόνα ενός ιδανικού αστυνομικού, μίας απόλυτα δίκαιης αρχής που οι Pussy Riot βάφτισαν ο «Ουράνιος Αστυνομικός». «Ο Ουράνιος Αστυνομικός θα προστατεύσει το μωρό που κοιμάται, ενώ ο γήινος αστυνομικός διώκει πολιτικούς κρατούμενους και φυλακίζει ανθρώπους επειδή κοινοποιούν και κάνουν λάικ σε ποστ στα σόσιαλ μίντια», επισήμαναν στη γραπτή τους δήλωση. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο –για όποιον έχει μάτια να δει και να διαβάσει. Το απόγευμα της Κυριακής, οι συχνά θεωρούμενες ως γραφικές ή υστερικές, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, Pussy Riot δημιούργησαν, σε μία από τις μεγαλύτερες σκηνές παγκοσμίως, μια εικόνα ανοίκειας και αυθαίρετης αρχής, του είδους εκείνου με το οποίο ζουν καθημερινά 145 εκατομμύρια Ρώσοι.

Ο διάλογος που ακολουθεί, ανάμεσα σε έναν ρώσο αστυνομικό (A) και τον μοναδικό άνδρα μεταξύ των «4» που συνελήφθησαν (Σ), είναι πραγματικός:

Α: Ξέρετε πως η Ρωσία θα πληρώσει για αυτό στη FIFA, θα έχει κυρώσεις; Θέλατε να προσβάλλετε τη Ρωσία, ε;

Σ: Εμείς είμαστε υπέρ της Ρωσίας.

Α: Καμιά φορά στεναχωριέμαι που δεν είμαστε στο 1937.

Οπου 1937, η χρονιά κατά την οποία κορυφώθηκε ο Μεγάλος Τρόμος. Τα τέσσερα μέλη των Pussy Riot καταδικάστηκαν προχθές στη μέγιστη δυνατή ποινή, 15 ημέρες φυλάκιση και τριετή απαγόρευση εισόδου σε γήπεδο.