Με το άρθρο 8 του νόμου 4411/2016 –που ψηφίστηκε από τη δήθεν αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ –καθορίζεται το εξής: «Εξαλείφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των ακόλουθων αξιόποινων πράξεων, που έχουν τελεσθεί μέχρι και τις 31/3/2016: α) των πταισμάτων και β) των πλημμελημάτων, κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) έτη ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές»! Επομένως με αυτή τη σκανδαλώδη νομική «τακτοποίηση» –καθ’ ομολογία του συνηγόρου τους –απηλλάγησαν κάποιοι συγγενείς του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις ποινικές τους ευθύνες για συγκεκριμένο αδίκημα. Βεβαίως τέτοιες θεσμικά εκφυλισμένες παρεμβάσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν.

Ομως με τι έχουμε να κάνουμε ουσιαστικά σε τέτοιες περιπτώσεις; Η απάντηση είναι η εξής: Κατ’ ουσία η εκάστοτε κυβέρνηση παρεμβαίνει παράνομα και καταργεί το αξιόποινο (όπως μερικές φορές και την αντίστοιχη ποινή που έχει επιβληθεί από τα αρμόδια δικαστήρια).

Πρόκειται για μια («ανώμαλη») πολιτική διαχείριση του Ποινικού Δικαίου που καταργεί τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών και κατακρίνεται έντονα, γιατί ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε τις περισσότερες φορές με «κρυπτοαμνηστία» (Μπιτζιλέκη, Ποιν. Χρον. 2018). Ομως και ο Αρειος Πάγος είχε κατακρίνει πρόσφατα τις ανωτέρω απαράδεκτες παρεμβάσεις των κυβερνήσεων επί των καθηκόντων της δικαστικής εξουσίας (Ολ. Α.Π. 3/2016).

Περαιτέρω είναι απαραίτητο να σημειώσουμε ότι τέτοιες εκφυλισμένες πρακτικές –που εξυπηρετούν συνήθως συγγενείς και φίλους μιας κυβερνητικής νομενκλατούρας –υιοθετούνταν παλιότερα από το σοβιετικό μοντέλο του υπαρκτού σοσιαλισμού. Σήμερα η ίδια μεθοδολογία ακολουθείται στην Ουγγαρία και την Πολωνία!

Και δυστυχώς η δήθεν αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας ακολουθεί τον ίδιο ολέθριο δρόμο! Και έτσι «εξαλείφει εγκλήματα» και εκπέμπει το πιο συντηρητικό αξιακό μήνυμα!

Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ kalfelis@law.auth.gr