Με τη βία στα γήπεδα ασχολούνται τρία υπουργεία. Της Προστασίας του Πολίτη, της Δικαιοσύνης και του Αθλητισμού. Εσχάτως και ο Πρωθυπουργός. Οι ποδοσφαιρικοί φορείς, ΕΠΟ, Σούπερ λίγκα. κοινωνιολόγοι και διάφοροι πανεπιστημιακοί, που κάνουν και δημοσιεύουν έρευνες και μελέτες. Δημοσιογράφοι. Σχετικές αναφορές ανατρέχουν στο Βυζάντιο και σε ομάδες χούλιγκαν που δρούσαν στον ιππόδρομο. Γίνονται αναλύσεις. Φταίει η διαφθορά. Φταίει η διαιτησία και γι’ αυτό στον πρόσφατο τελικό φέραμε ξένους. Τα λεφτά του Τσάμπιονς Λιγκ. Το Στοίχημα που έχει εισβάλει μέχρι και στα παιχνίδια Νέων. Ψηφίζονται νόμοι. Συγκαλούνται συσκέψεις. Προτείνοντα μέτρα. Οι αρμόδιοι υπουργοί παίρνουν σκληρές αποφάσεις. Απαγορεύονται οι μετακινήσεις οπαδών. Παιχνίδια διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Διακόπτονται μέχρι νεωτέρας τα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Αστυνομία

Φταίνε οι οργανωμένοι. Φταίνε οι παράγοντες, που ανεβάζουν τους τόνους και εξάπτουν τα πάθη. Φταίει η έλλειψη Παιδείας. Φταίει η κοινωνία που είναι άδικη και κάνει τους νέους επιθετικούς. Φταίνε τα οπαδικά ΜΜΕ. Φταίει η Αστυνομία που δεν επεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά. Ενας αρχηγός της αστυνομίας είχε διατυπώσει την άποψη ότι έχουν εισχωρήσει στους οργανωμένους αναρχικοί και ακροδεξιοί. Κάποια στιγμή μάλιστα το θέμα είχε απασχολήσει μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ηταν ο Κάρολος Παπούλιας πριν από έξι χρόνια που είχε καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο όλον τον ποδοσφαιρικό κόσμο: τους προέδρους, ΕΠΟ, Σούπερ λίγκα. Τους προπονητές, Ερνέστο Βαλβέρδε, Φερνάντο Σάντος, Ντούσαν Μπάγεβιτς, ποδοσφαιριστές, τους αρμόδιους υπουργούς κ.λπ. Με τον ΠτΔ να εκφράζει την ευχή «να τελειώνουμε με τη βία» και τον Ανδρέα Λοβέρδο τη βεβαιότητα, «θα την εξαφανίσουμε, κύριε Πρόεδρε».

Χιμήξανε

Κι έρχεται η ίδια η ζωή να τα φέρει όλα τούμπα. Επεισόδια στον τελικό του πρωταθλήματος των Δικηγόρων. Προπηλακισμός του διαιτητή. Ολα τα παραπάνω, συσκέψεις, μελέτες κ.λπ. για πέταμα. Στον κάλαθο των αχρήστων. Το να γίνουν επεισόδια σε παιχνίδια για το πρωτάθλημα Παίδων μπορείς να το κατανοήσεις. Ο ένας πατέρας βλέπει τον γιο του για Μαραντόνα, πλακώνεται με τον άλλο πατέρα, που βλέπει τον δικό του γιο για Ρινάλντο. Για τους δικηγόρους ποιο είναι το διακύβευμα; Θα αφήσουν τη δικηγορία και θα γίνουν ποδοσφαιριστές; Το ματς ήταν ανάμεσα στον «Σόλωνα» του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών και στο «Αρμα» του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, στο ουδέτερο γήπεδο της Κοζάνης. Ο διαιτητής δίνει πέναλτι εις βάρος του «Σόλωνα» στο 85. Με το που κάνει το «Αρμα» το 2-1, πού σε πονεί και πού σε σφάζει. Δύο παίκτες από τους δικηγόρους των Αθηνών μαζί με οπαδούς που μπήκαν από τις κερκίδες χιμήξανε στον διαιτητή.

Ξυλοκοπούν

Η συνέχεια στο νοσοκομείο της πόλης. Οπου ο διαιτητής έφερε αμυχές και μώλωπες, είχε πόνους στο κεφάλι και στη μέση, με τους γιατρούς να του συστήνουν να παραμείνει για ένα 24ωρο στη μονάδα βραχείας νοσηλείας για προληπτικούς λόγους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος διαιτητής έπαιξε και το «Δράκων» – «Αρμα», στα νοκ-άουτ. Οπου αποκλείστηκε ο «Δράκων» πάλι με πέναλτι και έφυγε από τα αποδυτήρια το βράδυ συνοδεία αστυνομίας. Δηλαδή στήνονται διαιτητές στο πρωτάθλημα των δικηγορικών συλλόγων; Σε βαθμό που οι υπηρέτες της Θέμιδας, δικηγόροι-ποδοσφαιριστές, να εξαγριώνονται και να τους ξυλοκοπούν;

Κατόπιν τούτου, τις πταίει για τη βία στα γήπεδα; Μήπως τελικά ζούμε σε μια χώρα όπου όλοι νταραβερίζονται κι όλα στήνονται; Κι όταν μέχρι και υπουργοί είναι στο νταραβέρι, σε δικαστικές υποθέσεις, θέλει πολύ να κολλήσουν το χούι οι δικηγόροι;