Ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει ταράξει τα νερά της πολιτικής ζωής στην Γαλλία τους τελευταίους 20 μήνες. Κατεβαίνοντας στις προεδρικές εκλογές χωρίς κομματική υποστήριξη, εφοδιασμένος με ένα μείγμα ουσιαστικών αναλύσεων, τολμηρής τακτικής και εμπνευσμένης αισιοδοξίας, αποσπώντας και την εύνοια της τύχης, κατόρθωσε στον πρώτο γύρο να υπερκεράσει όλους τους υποψηφίους που εκπροσωπούσαν τα παραδοσιακά κόμματα Δεξιάς και Αριστεράς. Στον δεύτερο γύρο των εκλογών, έπειτα από μια καθοριστική τηλεμαχία όπου κατατρόπωσε την αντίπαλό του, κατάφερε να θριαμβεύσει με 66% επί της ακροδεξιάς υποψηφίας και να εκλεγεί πανηγυρικά πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ακολούθως, αξιοποιώντας τον νικηφόρο καλπασμό, έδωσε την ώθηση στο La République En Marche!, το νεοϊδρυθέν κόμμα του, για να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές και να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, εξουδετερώνοντας τους μέχρι τότε κυρίαρχους Σοσιαλιστές και Ρεπουμπλικανούς και ανατρέποντας πλήρως το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Μετά την εκλογή του ο Μακρόν προωθεί την φιλόδοξη και ριζοσπαστική ευρωπαϊκή του ατζέντα με στόχο μια ενοποίηση των εθνικών κυριαρχιών στην ΕΕ ώστε να επιτευχθεί διαχείριση της παγκοσμιοποίησης. Ο ορθολογικός συνδυασμός φιλελευθερισμού με κοινωνική και οικολογική ευαισθησία είναι ό,τι πιο προοδευτικό συναντάται σήμερα στην Ευρώπη. Η πρωτοβουλία Μακρόν για την άμυνα και την ασφάλεια με προώθηση μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας που θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα αυτόνομης δράσης έχει ήδη θετική ανταπόκριση από Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ιταλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία και Πορτογαλία. Οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του αφορούν επίσης κοινή απόκριση στη μεταναστευτική πίεση, στρατηγική έναντι της Αφρικής, εξασφάλιση ηγετικής θέσης της Ευρώπης για το κλίμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ρύθμιση της ψηφιακής αγοράς, ενδυνάμωση της νομισματικής ένωσης και κεϊνσιανές φορολογικές αλλαγές. Φυσικά, είναι αναμενόμενες πολλές αντιδράσεις. Στρατηγική του φαίνεται να είναι ο κορεσμός της ευρωπαϊκής ατζέντας με νέες ιδέες και πρωτοβουλίες, έστω και αν η πραγματοποίησή τους αργήσει ή αν μερικές αποδειχθούν ανέφικτες. Προωθεί μια πιο αποφασιστική, αποτελεσματική και ευέλικτη Ευρώπη ομόκεντρων κύκλων όπου ενδεχομένως και η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να βρει μια θέση. Σε αυτό το πλαίσιο σκοπεύει να προκαλέσει ανατροπές σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο, διαβρώνοντας το δυσκίνητο πολιτικό σκηνικό της Γηραιάς Ηπείρου. Η κάθοδος στις ευρωεκλογές του 2019 κομμάτων που θα εμπνέονται από το επιτυχημένο γαλλικό υπόδειγμα βρίσκει ήδη ανταπόκριση σε πολλά κράτη-μέλη διαμορφώνοντας την προοπτική ενός πανευρωπαϊκού κόμματος με νέες αντιλήψεις.

Η ευρωπαϊκή ατζέντα του Μακρόν δεν έχει ακόμη βρει ισχυρή κοινωνική και πολιτική ανταπόκριση στην Ελλάδα. Εντούτοις, μια σημαντική φιλευρωπαϊκή μειοψηφία, απελευθερωμένη από ανορθολογικές ή αντιδυτικές τάσεις και από παραδοσιακά πολιτικά σχήματα, τείνει ευήκοον ους προς νεωτερικές φιλελεύθερες ιδέες. Πάντως πρωτοβουλίες του όπως αυτές για την άμυνα και την ασφάλεια, τη μετανάστευση ή την κλιματική αλλαγή συμπίπτουν με ζωτικές ελληνικές προτεραιότητες, άρα, η χώρα οφείλει να τις υποστηρίξει άμεσα, πρωταγωνιστώντας μεταξύ των κρατών-μελών.