Μπορεί να πέρασε απαρατήρητη, αλλά η απάντηση του Ζαν-Λικ Μελανσόν, σε γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι, για το τι είναι ο Αλέξης Τσίπρας, περιγράφει –δυστυχώς γι’ αυτόν –με ακρίβεια τη μετάλλαξη του έλληνα Πρωθυπουργού στα μάτια των ευρωπαίων πολιτικών. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς είπε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι από τις πιο ελεεινές φιγούρες της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής».

Γιατί εκφράζεται τόσο σκληρά ο Μελανσόν; Διότι, όπως πολλοί Ελληνες, δεν έχει χωνέψει την «κωλοτούμπα» του Αλέξη Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015.

Και γιατί «πονάει» τόσο; Διότι η μεταστροφή αυτή θα έχει επιπτώσεις στην Αριστερά γενικώς, εντός και εκτός συνόρων. Ο έλληνας Πρωθυπουργός κατάφερε, με μια κίνηση, «να καταστρέψει την ευρωπαϊκή Αριστερά, ήταν μεγάλο πλήγμα», υποστηρίζει ο Μελανσόν, ο οποίος ξέρει ότι αυτή τη δυσφήμηση θα την πληρώσει στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Αλλά και για τον ίδιο τον έλληνα Πρωθυπουργό τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Οτι δεν μπορεί πλέον να κοροϊδεύει πολλούς για πολύ καιρό. Και πάλι εντός κι εκτός συνόρων.

Προσέξτε: από τότε που εξελέγη η σημερινή κυβέρνηση, έχουν περάσει τρία χρόνια. Ηταν αναμενόμενο, συνεπώς, ότι καταρχήν η συμβίωση με τους ΑΝΕΛ θα είχε επιπτώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου φαίνεται να «ξέβαψε» στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Εστω κι αν επιμένει να παρουσιάζεται, όπως στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ως αρχηγός «κεντροαριστερής» κυβέρνησης.

Το δράμα του όμως είναι μεγαλύτερο, αφού ο ίδιος επιθυμεί τόσο πολύ να τον πάρουν στα σοβαρά οι υπόλοιποι ηγέτες που μπορεί να κάνει τα πάντα για να το πετύχει. Θέλει τόσο πολύ να γίνει ο ίδιος ηγέτης, που πιστεύει ότι εάν κάνει στους «έξω» όλα τα χατίρια, θα τον υπολογίσουν και θα τον στηρίξουν, ενώ παράλληλα με ανακοινώσεις παροχών στους «μέσα», θα ξαναπάρει τις εκλογές.

Μόνο που στην περίπτωσή του ισχύει απλώς η ρήση του Ζορές πως «όταν ο άνθρωπος δεν μπορεί ν’ αλλάξει τα πράγματα, αλλάζει τις λέξεις». Τίποτα περισσότερο.

Αλλάζοντας τη ρητορική του, ο έλληνας Πρωθυπουργός πιστεύει ότι θα τον ξαναπιστέψουν όλοι. Αλλά οι ξένοι ηγέτες και ο ελληνικός λαός βλέπουν, ακούν, διαβάζουν και αντιλαμβάνονται πλέον πότε και πώς τους κοροϊδεύει. Γι’ αυτό και όλα τα «ξαφνικά» των τελευταίων ημερών («εμπλοκή» με τη Μόσχα, «τσαμπουκάς» με τον Ερντογάν κ.λπ., κ.λπ.) δεν πείθουν κανέναν.

Απλώς, ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι με λίγο «θέατρο» όλα θα περάσουν, όλα θα ξεχαστούν. Μόνο που τα προβλήματα συσσωρεύονται, τα μέτωπα πολλαπλασιάζονται και τα θέματα δεν λύνονται έτσι. Ισως έπρεπε να το έχει καταλάβει ο κ. Τσίπρας ύστερα από τρία χρόνια εξουσίας.