Αλβανικοί αετοί στα χέρια ελβετών διεθνών. Ουκρανικά εθνικιστικά τραγούδια στα χείλη Κροατών. Κατάρες από τα στελέχη του Προοδευτικού Κόμματος (τι ειρωνεία!) της Σερβίας εις βάρος του ηρωικού τέκνου της χώρας Νόβακ Τζόκοβιτς.

Γεγονότα που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν έχουν επουλωθεί οι πληγές των πρόσφατων πολέμων, ή οι ουλές δεν αφήνουν τα πάθη να καταλαγιάσουν.

Ο Τζόκοβιτς, ο διάσημος σέρβος τενίστας, διέπραξε το έγκλημα να υποστηρίξει την Κροατία στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ακούγεται απλό και ευκολόπεπτο για τους εθνικιστές. Σέρβος υποστηρίζει Κροάτες. Προδοσία για το αίμα που έχυσαν οι συμπατριώτες του στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.

Ομως, ποιοι ακριβώς είναι οι συμπατριώτες του; Ο πατέρας του Σέρνταν κατάγεται από το Μαυροβούνιο και η μητέρα του Ντιάνα είναι κροατικής καταγωγής.

Η πατίνα του χρόνου δεν μπορεί να σβήσει το δράμα μιας χώρας που έπεσε θύμα των εθνικιστικών ακροτήτων και να αλλάξει το αίμα που κυλά στις φλέβες των πρώην κατοίκων της.

Ο Τζόκοβιτς είναι μισός Κροάτης από τη μάνα του. Ποιος έχει το δικαίωμα να τον μέμψει, να τον κατηγορήσει γιατί συμπαθεί τους Κροάτες; «Υποστηρίζω την Κροατία και ελπίζω να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο» είπε πριν από τον αγώνα της Vatreni με τη Ρωσία.

Το μέλος του Προοδευτικού Κόμματος και βουλευτής Βλαντιμίρ Τζοκάνοβιτς χαρακτήρισε «ψυχοπαθή» και «τρελό» όποιον υποστηρίζει την Κροατία. Και επειδή υπήρχε περίπτωση να μην γίνει αντιληπτή η στόχευσή του προς τον Τζόκοβιτς, αναφέρθηκε με το όνομά του και τον αποκάλεσε «ηλίθιο».

Ο διευθυντής του ταμπλόιντ «Informer» Ντράγκαν Βουτσίτσεβιτς προτίμησε να τον χαρακτηρίσει «βλάκα» και αναρωτήθηκε για τον Τζόκοβιτς «πού βρίσκει λογική σε όλα όσα κάνει;». Ο κοινός νους σηκώνει τα χέρια ψηλά, έχει παραδοθεί άνευ όρων στην ακραία ρητορική και τον ρεβανσισμό μιας εποχής που αρνείται να στριμωχτεί στο χρονοντούλαπο. Και όσο παραμένει αυτό ανοιχτό, η θράκα των παθών θα σιγοκαίει, περιμένοντας αυτόν που θα της ρίξει ξανά ξερόκλαδα μισαλλοδοξίας για να φουντώσει τη φωτιά.