Είναι η αλαζονεία της εξουσίας, είναι απόγνωση, είναι ο φόβος για την αναπόφευκτη ολική κατάρρευση ή απλώς είναι ο εθισμός στα τερτίπια και στην πλάγια οδό που οδήγησαν την κυβέρνηση στην κατάθεση των τροπολογιών του «αλλοπροσαλισμού» σε ό,τι αφορά το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Κλεισθένη;

Η απάντηση είναι συγκεκριμένη και αδιαμφισβήτητη: είναι ο συνδυασμός όλων των παραπάνω δεδομένων που υπαγορεύουν στα κυβερνητικά στελέχη να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι μόνο με απαράμιλλη προχειρότητα αλλά κυρίως με ανευθυνότητα και μικροπολιτικό ωφελιμισμό.

Προκαλώντας αυτό το νομοθετικό αλαλούμ αποδεικνύουν ξανά ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της Μεταπολίτευσης η χώρα διοικείται από κοινούς κατσαπλιάδες που αψηφούν και τους θεσμούς και τους πολίτες προκειμένου να σώσουν ό,τι –ματαίως –ελπίζουν πως διασώζεται από το εκλογικό τους ακροατήριο.

Καταθέτοντας τροπολογία πάνω στην τροπολογία το μόνο που κατάφεραν ήταν να αποκαλυφθεί σε όλους το προφανές: όντας ως κυβέρνηση στο τελευταίο στάδιο της σήψης, το οποίο δεν είναι άλλο από την αποσύνθεση, επιδιώκουν να «μαγειρέψουν» την ημερομηνία διεξαγωγής των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών με εκείνη των ευρωεκλογών, αφήνοντας ανοικτά και τα περιθώρια των εθνικών εκλογών.

Αν όλα αυτά δεν ήταν για κλάματα, εύλογα θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για γκροτέσκο. Επειδή όμως τα λάθη και η ανικανότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει κοστίσει χρυσάφι στην πατρίδα μας, είναι δύσκολο κάποιος να τους αντιμετωπίσει μόνο ως φαιδρούς.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, βουλευτής της Β’ Αθήνας