Για ποιον ποδοσφαιριστή 33 ετών δίνεις 100 εκατομμύρια; Κι άλλα 80 για τετραετές συμβόλαιο; Κυρίες και κύριοι, είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Είναι νάρκισσος, είναι μέσα στην αυταρέσκεια και τον εγωισμό, αλλά είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Τα νούμερα προκαλούν ίλιγγο. Διαβάζεις και νομίζεις ότι πρόκειται περί του πάλαι ποτέ τυπογραφικού λάθους: Σε 438 συμμετοχές με Ρεάλ 450 γκολ. Απίστευτο, όπως επαναλαμβάνουν σε κάθε φάση οι απεσταλμένοι της ΕΡΤ στα γήπεδα της Ρωσίας. Μία 100% επαγγελματική κίνηση. Από αμφότερες τις πλευρές. Ο Ρονάλντο ό,τι ήτανε να κάνει στη Ρεάλ το έκανε. Στα εννιά χρόνια, από το 2009 μέχρι το 2018, κατέκτησε 14 τίτλους. Ο Κριστιάνο πέρα από ποδοσφαιριστής είναι και επιχειρηματίας. Το CR7 είναι ένα πανίσχυρο brand name. Που οφείλει να ανανεώνεται, να επεκτείνεται, να διαφημίζεται. Αν είναι δυνατόν, να είναι σε καθημερινή βάση στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Και είναι. Μέσω των 300 εκατ. ακολούθων σε Twitter και Instagram.

Επαγγελματισμός

Το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» τον έχει κατατάξει στη Νο 1 θέση της λίστας των καλύτερα αμειβομένων αθλητών. Τα έσοδά του για το 2017 από μισθούς, διαφημίσεις, δικές του σειρές προϊόντων, επιχειρήσεις, χορηγίες, έφτασαν τα 77,8 εκατομμύρια ευρώ. Ξεπερνώντας τα μεγάλα αστέρια του NBA. O ΛεΜπρον Τζέιμς είναι στα 72,2 εκατ. και ο Ρότζερ Φέντερερ στα 53,5 εκατ. Εχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια σε πολυτελή ξενοδοχεία σε Λισαβόνα, Μαδέιρα και Μόντε Κάρλο. Ενώ ακολουθούν Μαρόκο, Λονδίνο, Νέα Υόρκη. Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται η μεγαλύτερη μαγκιά του Ρονάλντο. Το ταλέντο είναι θέμα γονιδίων. Η εξέλιξη είναι θέμα δουλειάς. Η προσήλωση στον επαγγελματισμό. Ο Κριστιάνο προσέχει τον Ρονάλντο σαν κόρη οφθαλμού. Πέρα από την προπόνηση, τη διατροφή (κάποιες φορές, έξι μικρά γεύματα την ημέρα), έχει προσλάβει ειδικό σύμβουλο ύπνου.

Ισορροπία

Ολα αυτά όμως μπορείς να πεις ότι είναι εύκολα. Το δύσκολο, το εξαιρετικά δύσκολο, είναι η ισορροπία. Ανάμεσα στον αθλητή και στον επιχειρηματία. Την καθημερινότητα της προπόνησης και τις μπίζνες. Το real estate, τα γυμναστήρια, η σειρά ρούχων και οι διαφημίσεις, που αποτελούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του. Οι διαφημίσεις, αλλά και οι κοινωνικές δράσεις. Με τον Κριστιάνο να αναδεικνύεται για το 2015 o πλέον φιλάνθρωπος αθλητής. Πρέπει να διαθέτεις τεράστια προσωπικότητα για να τα κάνεις όλα αυτά μαζί. Να μην ξεφεύγεις. Να μην μπλέκεις. Τα πολλά μηδενικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς να μη σε εμποδίζουν να πέφτεις νωρίς για ύπνο. Κι όλα αυτά, στα είκοσι τόσα χρόνια σου. Αυτή η ισορροπία του Κριστιάνο αξίζει για εκατό χρυσές μπάλες. Ο Ρονάλντο σε όλα τα επίπεδα ξέρει τι κάνει. Ξέρει γιατί έφυγε από τη Ρεάλ, ξέρει γιατί επέλεξε τη Γιουβέντους.

Φρεσκάρισμα

Ο Ζιντάν έφυγε γιατί έπιασε ταβάνι. Το μόνο σίγουρο, ύστερα από τρία σερί Τσάμπιονς Λιγκ, είναι η φθορά. Ο Κριστιάνο, που έχει κατακτήσει πολύ περισσότερα με τη Βασίλισσα, δεν έφυγε για τον ίδιο λόγο. Οι ποδοσφαιριστές δεν απολύονται και πολύ περισσότερο όταν σε λένε Ρονάλντο. Υστερα από έξι χρόνια στο Μάντσεστερ με τη Γιουνάιτεντ και εννιά χρόνια στη Μαδρίτη με τη Ρεάλ, η υπογραφή CR7 ήθελε ανανέωση. Φρεσκάρισμα. Η μεταγραφή στη Γιουβέντους, σε ένα επίσης από τα κορυφαία brand name του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ήταν μία εμπορική κίνηση. Είχε έρθει η ώρα για τον Κριστιάνο να αλλάξει φανέλα. Οσο πετυχημένη κι αν είναι μία παράσταση, κάποια στιγμή πρέπει να κατέβει. Με το Καμπιονάτο να είναι κάθε άλλο παρά τυχαία επιλογή. Ενα πρωτάθλημα, τουλάχιστον μία ταχύτητα πιο κάτω από την Πριμέρα Ντιβισιόν. Αγωνιστικές συνθήκες δηλαδή για να κάνει ο Κριστιάνο, από τα 33 μέχρι τα 37 του, περίπατο.