Από τα πολλά και διάφορα, και εν τέλει διόλου θετικά για την εικόνα της πολιτικής και των πολιτικών στην Ελλάδα, που ακούστηκαν κατά την προχθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ανασύρω κάτι που ειπώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά πέρασε εντελώς στα «βουβά», λόγω της έντασης όλων των υπολοίπων που ειπώθηκαν.

Τι είπε; Το ακόλουθο: «Και μιας που μιλάτε για offshore κύριε Τσίπρα, τι δουλειά έχει ο κύριος Παππάς με τον αγαπημένο δικηγόρο των offshore; Μπαινοβγαίνει ο κύριος αυτός στο Μαξίμου κ. Τσίπρα και σήμερα που μιλάμε;».

Ο μη κατονομαζόμενος κύριος είναι φυσικά ο κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου.

Τι ήθελε λοιπόν να πει ακριβώς ο ποιητής Κυριάκος με αυτή την αναφορά; Επισήμως αγνοώ. Ανεπισήμως ψυχανεμίζομαι ότι σύντομα, πολύ σύντομα, θα έχουμε έναν νέο γύρο αποκαλύψεων αναφορικά με τον κύπριο την καταγωγή δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος μπαινόβγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου ώς το 2016 –για «σήμερα» δεν έχει ακουστεί κάτι. Ούτε και είχε αναφερθεί οτιδήποτε έπειτα από εκείνη την επίσκεψη το 2016 και την περίφημη φωτογραφία του που τον απεικόνιζε έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο να εξέρχεται κρατώντας μια νάιλον σακούλα του σουπερμάρκετ Βασιλόπουλος.

Υποτίθεται ότι μετά τον σάλο που είχε δημιουργηθεί από τις αποκαλύψεις ότι τρία χρόνια νωρίτερα, το 2013, είχε «πεταχτεί» μέχρι Βενεζουέλα παρέα με τον Νίκο Παππά και διαφόρους άλλους προς διερεύνηση επιχειρηματικών ευκαιριών, και άλλων θεμάτων που παραμένουν επί του παρόντος (επί του παρόντος, λέμε) αδιευκρίνιστα, οι σχέσεις είχαν διακοπεί. Διακόπηκαν όμως;

Ο Πρωθυπουργός στις ομιλίες του που ακολούθησαν την έμμεση αναφορά Μητσοτάκη, ότι συνεχίζονται, παρέμεινε σιωπηλός. Πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, για να χρησιμοποιήσω ένα ποδοσφαιρικό όρο για τον αποπροσανατολισμό…

Offshore μπίζνες I

Πόθεν λοιπόν η βεβαιότης ότι σύντομα θα έχουμε νέα αναφορικά με αυτό το παρεάκι; Απαντώ: από μια σειρά πληροφορίες που δίκην κομματιών παζλ συμπληρώνουν μια υπέροχη εικόνα και τα οποία περιήλθαν προσφάτως στη διάθεσή μου.

Αναφέρω εν τάχει ότι σύμφωνα με μια έρευνα που έκανε ο συνάδελφός μου Χάρης Καρανίκας για λογαριασμό του protagon.gr, από ένα πλήθος στοιχείων που διέρρευσαν από τη μεγάλη δεξαμενή των Panama Papers, αποκαλύφθηκε ότι ο δραστήριος κύριος Αρτέμης Αρτεμίου βρέθηκε να κατέχει τρεις offshore εταιρείες.

Μία εξ αυτών φέρει το… πρωτότυπο όνομα Pizzazz, και όπως αποδείχθηκε κατείχε ώς τον Απρίλιο του 2017 τραπεζικό λογαριασμό στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα –το σκάνδαλο της οποίας συγκλονίζει από ημερών το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Τον Απρίλιο του 2017 η δικηγορική εταιρεία του κ. Αρτεμίου υπέγραψε έγγραφα για τη λύση της offshore εταιρείας, όπου δηλώνει άγνωστο για ποιους λόγους ότι η Pizzazz ουδέποτε κατείχε τραπεζικούς λογαριασμούς!

Μια πιθανή εξήγηση πέραν του λάθους είναι ότι εκείνη την περίοδο στην Επιτροπή Εποπτείας της Συνεργατικής Τράπεζας συμμετείχε ο συνιδρυτής του δικηγορικού γραφείου του Αρτεμίου, ο κύριος Λάμπρος Πιερή. Πιθανότατα λοιπόν ο συντάκτης των εγγράφων διάλυσης της Pizzazz να προσπάθησε να αποκόψει κάθε ενδεχόμενη σύνδεση με το γραφείο Αρτεμίου – Πιερή.

Παρακαλώ (συγ)κρατήστε το όνομα του κυρίου Πιερή, γιατί έχουμε συνέχεια… ελληνικού ενδιαφέροντος –και πιθανής απάντησης στα όσα έλεγε την Πέμπτη στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

Offshore μπίζνες II

Μία άλλη εταιρεία του γραφείου Αρτεμίου, που εντοπίστηκε στα Panama Papers, ονομάζεται Elazzoulian Limited και έχει έδρα στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Σε αυτήν εμφανίζεται να υπάρχει ένας μέτοχος κυπριακής καταγωγής. Ονομάζεται Σωτηράκης Παναγιώτου και εξ όσων έγιναν γνωστά, δραστηριοποιείται και εν Ελλάδι. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2016 αγόρασε από τον κύριο Λάμπρο Πιερή, τον εταίρο του κυρίου Αρτεμίου, μετοχές της διαφημιστικής εταιρείας ΜΑΖΕ η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα κάνοντας προωθητικές ενέργειες και διαφημιστικές παραγωγές διαφόρων ειδών.

Το protagon.gr έγραψε ότι «φέρεται να έχει πάρει αναθέσεις για την παραγωγή εντύπων καθώς και κάποια δημιουργικά πρότζεκτ όσον αφορά τις ηλεκτρονικές σελίδες και τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ».

Συμπληρώνω ότι στο πελατολόγιό της εκτιμάται πως υπάρχουν και άλλοι κρατικοί φορείς. Και υπουργεία. Αλλά και ένα αναπαλαιωμένο (φιλοκυβερνητικό) κανάλι.

Απευθύνθηκα στον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ Γιάννη Μπενίση. Μου απάντησε ότι η εταιρεία έδωσε στη διαφημιστική ΜΑΖΕ με αναθέσεις δουλειές ύψους 8.800 ευρώ το 2017, και μέσα στο 2018 άλλα 3.240 ευρώ. Και πως τα ποσά δεν δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό «μεγάλος πελάτης» για την ΕΥΔΑΠ. Την δε εταιρεία τη σύστησε «κάποιος δημοσιογράφος». Ελληνας εννοείται. Δεν μου ανέφερε το όνομα. Πιθανολογώ ποιος μπορεί να είναι. Κυβερνητικός, φυσικά.

Το ψέμα

Στη συζήτηση στη Βουλή, η λέξη που κυριάρχησε ήταν το «ψέμα» και τα παράγωγά της «ψεύτης», «ψεύτες» κ.λπ. Καμιά πενηνταριά φορές ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλεσε ψεύτη τον Πρωθυπουργό, και εκείνος ανταπέδωσε άλλες τόσες, εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό του με το απατεώνες, απατεώνα κ.λπ. Ωραία ατμόσφαιρα.

Φευ, ουδείς αποκάλεσε ψεύτη τον υπουργό Τσακαλώτο. Για μια πρωτοφανή λαθροχειρία που διέπραξε και η οποία είναι αυταπόδεικτη. Θέλοντας να βάλει κατά του προέδρου Βαγγέλη (Βενιζέλου), διότι τον έχει άχτι που κάθε τόσο αποκαθηλώνει το success story της κυβέρνησης και προσωπικά το δικό του στην οικονομία, τι είπε ο άνθρωπος κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση; Το ακόλουθο χονδροειδέστατο ψεύδος:

«Στη συζήτησή μας με τον κ. Βενιζέλο, εάν ήταν καλό ή δεν ήταν καλό το PSI, πάντα έλεγα ότι εάν ήταν καλή η συμφωνία, την άλλη ημέρα οι αγορές θα το είχαν αγκαλιάσει και οι «Financial Times» θα είχαν πει ότι είναι καλή η συμφωνία. Και δεν είπαν αυτό οι «Financial Times»».

Για κακή του τύχη βρήκα στο αρχείο μου το πρωτοσέλιδο των «Financial Times» της επόμενης, ακριβώς, ημέρας του PSI στις 9/3/2012, όταν πλέον είχε ολοκληρωθεί η βασανιστική και σκληρή διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Είναι πρώτο θέμα στην εφημερίδα, έχει τίτλο «Bondholders back Greek bailout» και το δημοσίευμα που το συνοδεύει χαρακτηρίζει το PSI ως το «μεγαλύτερο κούρεμα χρέους στην ιστορία».

Δυστυχώς η στήλη δεν έχει γίνει ακόμη διαδραστική, interactive όπως θα λέγαμε και στην εύανδρο Ηπειρο, για να καταχωρίσω και το αντίστοιχο link, που θα επέτρεπε στον υπουργό Τσακαλώτο να δει και μόνος του το πρωτοσέλιδο των «Financial Times». Να πω κι εγώ μια φορά δίκην Βενιζέλου «πάρτε και το σχετικό». Φαντάζομαι θα το κάνει. Και σε μια επόμενη συνεδρίαση θα το ανακαλέσει το ψέμα. Τι; Οχι;

Τους έβγαλε το λάδι

Τη Δευτέρα, πρώτα ο Θεός, θα παραιτηθεί, εξ όσων ενημερώθηκα, εξ εγκύρου πηγής (από τον ίδιο δηλαδή!), από αντιπρόεδρος της Βουλής ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος. Ο Καμμένος συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, «σε πάρα πολύ καλό κλίμα, που καλύτερο δεν θα μπορούσε να είναι», όπως μου είπε. Τη Δευτέρα λοιπόν θα πάρει μέρος για τελευταία φορά σε διάσκεψη των προέδρων της Βουλής επειδή είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για ανώτατους δικαστικούς και δεν μπορεί να απουσιάζει κάποιος από τους αντιπροέδρους. Αμέσως μετά τη διάσκεψη θα παραιτηθεί και θα παραδώσει τη θέση του αντιπροέδρου, ώστε να μπορέσει να γίνει –κι αυτός! –αντιπρόεδρος εκείνος ο καλός πελάτης Μάκη (Τριανταφυλλόπουλου), Παπαχριστόπουλος. Αντε επιτέλους, τους έσκασε πια τους ανθρώπους. Το λάδι τους έβγαλε…