Ας δούμε λιγάκι τους προημιτελικούς, όχι κάνοντας προγνωστικά, αλλά ανακεφαλαιώνοντας τις προηγούμενες περιπέτειες των οκτώ πρωταγωνιστών που έχουν αρχίσει να ονειρεύονται. Εφτασε η ώρα που όποιος αληθινά θέλει να κερδίσει το τρόπαιο πρέπει να σοβαρευτεί.

Εuro

Οι Γάλλοι έχουν τρομάξει τους πάντες κάνοντας μια και μόνη σπουδαία εμφάνιση σε αυτό το Μουντιάλ: αυτή που έκαναν με αντίπαλο την παραπαίουσα Αργεντινή. Περισσότερο και από τις εμφανίσεις της Γαλλίας αυτό που τρομάζει είναι η υποψία των δυνατοτήτων των καταπληκτικών ποδοσφαιριστών της: είναι μια ομάδα γεμάτη από νέους ποδοσφαιριστές (μόλις τρεις στην αποστολή είναι πάνω από τριάντα…), οι οποίοι ωστόσο κουβαλάνε εμπειρίες μεγάλες. Με την Αργεντινή πέτυχαν τέσσερα γκολ κάνοντας οκτώ σουτ! Ο Κιλιάν Εμπαπέ συγκρίνεται ήδη με τον Πελέ, αλλά και με τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο, που όλοι αποκαλούσαν Φαινόμενο. Ο Πογκμπά μοιάζει πιο ώριμος από ποτέ, ο Καντέ είναι ίσως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του τουρνουά –ένας κόφτης που καταπίνει χιλιόμετρα. Δίπλα σε όλους, σε ρόλο σοφού παιδιού, ο Αντουάν Γκριεζμάν προειδοποιεί ότι η Ουρουγουάη έχει κάτι από τη δική του Ατλέτικο Μαδρίτης και ότι παίζει με όπλο την πίστη των παικτών της. Οι Γάλλοι μοιάζουν υποψιασμένοι και δεν έχουν την παραδοσιακή τους έπαρση, πιθανότατα γιατί προ διετίας έχασαν το Euro στην έδρα τους από τους Πορτογάλους, που έπαιζαν όπως η Ουρουγουάη του Ταμπάρες, δηλαδή σκληρά στην άμυνα και με αντεπιθέσεις.

Καβάνι

Ο κόσμος αγωνιά για το τι θα συμβεί με τον Εντινσον Καβάνι, που αποχώρησε τραυματίας από το προηγούμενο ματς. Κανείς άλλος δεν θα ξεπερνούσε τον τραυματισμό του σε πέντε μόνο ημέρες, αλλά δεν μιλάμε για απλούς ποδοσφαιριστές, αλλά για μεγάλους πατριώτες. Πώς άλλωστε ο Καβάνι θα αρνηθεί να σφίξει τα δόντια, αν του το ζητήσει ο μαέστρος Ταμπάρες, ο άνθρωπος που οδηγεί την ομάδα στηριγμένος σε μια πατερίτσα; Αυτή η δύναμη του προπονητή είναι τελικά η δύναμη της ίδιας της ομάδας: να δούμε αν της φτάνει.

Εδρα

Δύναμη μεγάλη έχουν και οι γηπεδούχοι Ρώσοι –τη δύναμη της έδρας πρώτα από όλα. Εφτασαν στον προημιτελικό ενώ κανείς δεν το περίμενε και ζουν το Μουντιάλ σαν ένα μεγάλο πάρτι. Οι Ρωσίδες έχουν τρελάνει τους τουρίστες κι ο αντιδήμαρχος της Μόσχας Μαξίμ Λιξούτοφ έλεγε χθες ότι στη Μόσχα οι δυο πιο συχνές ερωτήσεις αυτές τις μέρες είναι «πού βρίσκεται η Κόκκινη Πλατεία;» και το κλασικό «με παντρεύεσαι;». Αρκεί ο ενθουσιασμός του κόσμου για να αποκλείσουν οι γηπεδούχοι τους Κροάτες; Δύσκολο να το πεις. Η παρέα του Μόντριτς ωστόσο δεν έχει κάνει ποτέ πέντε σερί νίκες στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ήδη έχει κάνει τέσσερις. Ολα θα κριθούν από τη διαχείριση της κόπωσης: και οι δυο ομάδες πέρασαν χάρη στη διαδικασία των πέναλτι –όποιος στέκεται στα πόδια του θα περάσει.

Γουίλιαμ

Ενθουσιασμό έχουν και οι Αγγλοι που όχι απλά δηλώνουν βέβαιοι ότι θα αποκλείσουν τους Σουηδούς, αλλά ονειρεύονται και το Κύπελλο: ο πρίγκιπας Γουίλιαμ τουιτάρισε την Πέμπτη ότι ανεβαίνει στη Ρωσία για να είναι κοντά στα παιδιά τη μεγάλη στιγμή που έρχεται –δεν εννοούσε φυσικά το ματς με τους Σουηδούς. Ολη η αισιοδοξία των Αγγλων στηρίζεται φυσικά στο ότι ξόρκισαν την κατάρα των πέναλτι –η απόδοσή τους στο ματς με την Κολομβία δεν ήταν καταπληκτική και η σπάνια ικανότητά τους να μπλέκουν ακόμα και σε ματς που ελέγχουν απόλυτα παραμένει ως άλυτο πρόβλημα. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, που έκανε τα γιλέκα μόδα στο νησί, πρέπει να τους προσγειώσει και θα ‘ναι μάλλον εύκολο αν τους θυμίσει ό,τι έγινε το 1996, στο περίφημο Euro στο οποίο αυτός αστόχησε σε πέναλτι στον ημιτελικό κόντρα στους Γερμανούς στο Γουέμπλεϊ. Τότε, πριν από το δικό του άστοχο πέναλτι, η Αγγλία πάλι πανηγύριζε γιατί είχε ξορκίσει την κατάρα των πέναλτι και είχε αποκλείσει τους φιλόδοξους Ισπανούς στον προημιτελικό. Ο Σάουθγκεϊτ θα ‘ναι καλό να πει στον Χάρι Κέιν και τους υπόλοιπους ότι στη λοταρία των πέναλτι (όπως και σε κάθε λοταρία) οι πιθανότητες να χάσεις είναι τεράστιες –ακόμα και αν τις κατάρες τις έχεις ξορκίσει.

Ζλάταν

Αγγλοι και Σουηδοί δεν μοιάζουν σε τίποτα. Οι Αγγλοι έχουν μια νεανική ομάδα, οι Σουηδοί ποντάρουν στη γοητεία της ωριμότητας. Αν ντε και καλά υπάρχει ένα κοινό μεταξύ τους στοιχείο είναι ότι οι δυο ομάδες πρόκοψαν όταν άφησαν πίσω τους κάποια βαρίδια που λέγονται σουπερστάρ. Οι Αγγλοι απαλλάχθηκαν από τον Ρούνι, οι Σουηδοί από τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, που παίζει ακόμα μπάλα στη Φλόριντα και παρακολουθεί την προσπάθεια των πρώην συμπαικτών του: ο ορισμός τού μακριά κι αγαπημένοι.

Διαγώνισμα

Σήμερα ωστόσο δίνει τον πρώτο της τελικό η Βραζιλία –αυτή είναι η είδηση της ημέρας. Η πρώτη συνάντηση των Βραζιλιάνων με ευρωπαϊκή ομάδα σε νοκάουτ ματς πάντα καθορίζει το τουρνουά της. Είναι σαν διαγώνισμα: αν το περάσουν πάνε τουλάχιστον στον τελικό κι αν φτάσουν σε αυτόν συνήθως γίνονται και παγκόσμιοι πρωταθλητές. Η Βραζιλία του 1994 κέρδισε την Ολλανδία με 3-2 στα προημιτελικά με ένα φάουλ του Μπράνκα: χάρη σε αυτό το αποτελέσματα, αλλά και χάρη στη FIFA που της έδωσε το δικαίωμα να παίξει όλα τα ματς στη δροσούλα της δυτικής ακτής ενώ οι Ευρωπαίοι έλιωναν στα ανατολικά, κατάφερε να κερδίσει το τρόπαιο έπειτα από είκοσι τέσσερα χρόνια. Η Βραζιλία του 1998, που έπαιξε κι έχασε τον τελικό στη Γαλλία, είχε αποκλείσει την άμυαλη Δανία στα προημιτελικά έπειτα από ένα σπουδαίο ματς. Η Βραζιλία του 2002 στους 16 είχε αποκλείσει το Βέλγιο με ένα δύσκολο 2-0 και κάμποση βοήθεια από τη διαιτησία –μετά πήρε την κούπα. Μόνο που στο διαγώνισμα εναντίον των Ευρωπαίων δεν παίρνει πάντα άριστα, ίσως γιατί τους φοβάται. Το 2006 την απέκλεισε η Γαλλία στα προημιτελικά με ένα γκολ του Ανρί. Το 2010 συνέβη το ίδιο, απλά οι θύτες των Βραζιλιάνων ήταν οι Ολλανδοί: ο Ρόμπεν και ο Σνάιντερ στείλανε σπίτι τον Κακά και την παρέα του. Το 2014 οι Γερμανοί έκαναν ό,τι οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί, απλά τους συνέτριψαν: πάλι ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που οι Βραζιλιάνοι είχαν βρει στα νοκάουτ. Φέτος οι Βραζιλιάνοι έχουν μπροστά τους τούς Βέλγους. Που έχουν χειρότερη άμυνα από την αντίστοιχη των Γερμανών το 2014, αλλά πολύ αποτελεσματικότερη επίθεση και μεγάλο ποδοσφαιρικό θράσος.

Νεϊμάρ

Οι Βραζιλιάνοι δεν θα έχουν πάλι τον καλύτερο αμυντικό τους, τον Τιάγκο Σίλβα –έλειπε και τη μαύρη εκείνη νύχτα που οι Γερμανοί τους έβαλαν επτά γκολ στο Μπέλο Οριζόντε. Τουλάχιστον αυτή τη φορά υπάρχει ο Νεϊμάρ. Με όλα τα μάτια πάνω του.