O κινέζος κομμουνιστής Ντενγκ Σιάο Πινγκ έχει λανσάρει το πασίγνωστο ρητό «άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, δεν έχει σημασία, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια». Στους καιρούς μας, εποχή που τα ποντίκια πηδάνε από το καράβι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι γάτες ίσως να ήταν χρήσιμες στην κυβέρνηση. Αλλά γάτες που να πιάνουν ποντίκια δεν υπάρχουν.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου δεν είχε κινηθεί σαν αποτελεσματική γάτα; Είχε! Την εποχή πριν τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε αγκαλιάσει κάθε είδους διαμαρτυρία. Συμμετείχε και στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Κερατέας που δεν ήθελαν χώρο υγιεινής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στην περιοχή τους. Καβάλησε το κύμα του αντιμνημονιακού σουξέ και, όταν ελήλυθεν η ώρα, κατέβηκε στον αυτοδιοικητικό στίβο κατηγορώντας τον προκάτοχό της Γιάννη Σγουρό για «πλεόνασμα απραξίας και ανικανότητας» και κατανικώντας τον. Είχε πρόγραμμα; Οχι. Αλλά είχε μερικές ωραίες ατάκες, όπως ότι «αλλιώς μαζεύει τα σκουπίδια ένας μνημονιακός κι αλλιώς ένας αντιμνημονιακός».

Οταν όμως ήρθε η ώρα για τα σκουπίδια, για να φτιάξει κάποιες υποδομές ή να ασχοληθεί με τα χρονίζοντα προβλήματα περιοχών όπως το Πεδίον του Αρεως, η Ρένα Δούρου απεδείχθη ότι στη φράση που απηύθυνε στον αντίπαλό της για «πλεόνασμα αδυναμίας και ανικανότητας» καθρεφτίζεται η ίδια. Το ζούμε σωρευτικά: Το Πεδίον του Αρεως είναι μια μαύρη τρύπα εγκληματικότητας και εξαθλίωσης. Η Φυλή είναι ένας κορεσμένος χώρος εναπόθεσης σκουπιδιών κι αρκούσε μια βλάβη για να εμφανιστεί η Αττική χωρίς εναλλακτική λύση.

Αλλά το αποκορύφωμα της ανικανότητας φάνηκε στη Μάνδρα, μια περιοχή που πριν από μήνες υπέστη τεράστιες πλημμύρες με 23 θύματα. Η Ρένα Δούρου εμφανίστηκε κατόπιν εορτής με μακιγιάζ τεθλιμμένης και υποσχέθηκε ότι έχουν προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα. Είχε πει μάλιστα ότι αν δεν γίνουν τα έργα, θα παραιτηθεί. Τι έκανε; Τίποτα. Μια ακόμα μπόρα έφερε μια ακόμα πλημμύρα.

Παραιτήθηκε η σεπτή περιφερειάρχης; Μπα! Είπε απλώς ότι «τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας προχωράνε με ρυθμούς – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα και βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη σύμβαση με τον εργολάβο και την έναρξή τους». Σε απόσταση αναπνοής από τη σύμβαση! Πόση γελοιότητα να αντέξει αυτός ο τόπος;

Επιμύθιον: Τελικά, την πάτησε ο σύντροφος Ντενγκ. Σε αυτή τη χώρα οι γάτες πιστεύουν ότι δουλειά τους είναι να βγάζουν λόγους. Να παίζουν ρόλους. Μόνο που το μιούζικαλ δεν κόβει πια εισιτήρια.