To σημαντικό γεγονός της εβδομάδας είναι η Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη, όπου το θέμα της μετανάστευσης θα κυριαρχήσει. Είναι η ώρα να ληφθούν αποφάσεις για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, ώστε να ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Για γίνει καλύτερη προετοιμασία ο πρόεδρος Γιούνκερ προσκάλεσε χθες Κυριακή στις Βρυξέλλες όσους αρχηγούς κρατών επιθυμούν για την προετοιμασία και επεξεργασία ευρωπαϊκών λύσεων.

Στην αρχή της εβδομάδας είχα και εγώ πάρει την πρωτοβουλία να προσκαλέσω στις Βρυξέλλες τους υπουργούς Εσωτερικών όλων των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και αυτούς της Βουλγαρίας και της Αυστρίας, της τρέχουσας και επόμενης Προεδρίας.

Εχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν. Μεταξύ άλλων οι αφίξεις είναι πολύ λιγότερες.

Δεν μπορούμε επομένως να λειτουργούμε διαρκώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρέπει τώρα να χτίσουμε μια μακρόπνοη πολιτική, ολοκληρωμένη, την οποία και θα εφαρμόσουμε από κοινού. Είναι ώρες ευθύνης και αποφάσεων. Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών.

Τρεις είναι οι άξονες πάνω στους οποίους κινείται η συζήτηση:

1. Η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης και φυσικά η συνεργασία για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα. Σε αυτό εντάσσεται και η συνεργασία μας με τρίτα κράτη – μέλη για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης αλλά και η συνέχιση της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας και η εμβάθυνση της συνεργασίας μας με τα Δυτικά Βαλκάνια.

2. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων ενδυναμώνοντας την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή που δημιουργήσαμε πριν από δύο χρόνια, με τον μετασχηματισμό της σε μια πραγματική Ευρωπαϊκή Συνοριακή Αστυνομία (EU Border Police) με ένα μόνιμο σώμα 10.000 συνοριοφυλάκων.

3. Η αλληλεγγύη μεταξύ κρατών – μελών με τον παράλληλο περιορισμό των δευτερογενών μετακινήσεων και την εντατικοποίηση των επιστροφών όσων δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη.

Το φαινόμενο της μετανάστευσης είναι εδώ και θα παραμείνει. Οι πολίτες των χωρών μας αναμένουν απαντήσεις. Αν αυτή η πολιτική πραγματικότητα αγνοηθεί, το συνεπαγόμενο πολιτικό και ιδεολογικό κενό θα καλυφθεί από εθνικιστική και ξενοφοβική πολιτική προσφορά: θα ενδυναμωθούν φοβικά οπισθοδρομικά ανακλαστικά. Μόνο ρεαλιστικές και αποτελεσματικές λύσεις βασισμένες πάνω στις αρχές και στις αξίες μας θα ανακόψουν τέτοιες τάσεις και θα ενισχύσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής, που ξεπερνούν το κάθε κράτος – μέλος ξεχωριστά και δεν περιορίζονται στην Ευρώπη, αλλά έχουν παγκόσμια διάσταση.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας