Εχει λεχθεί κι είναι σωστό, ότι κανένα γκολ στο ποδόσφαιρο δεν επαναλαμβάνεται. Το καθένα είναι μοναδικό. Είναι διαφορετικό. Ακόμα και κάποια γκολ που μπορεί να φαίνονται ίδια δεν είναι ακριβώς ίδια. Ακόμα κι αν πρόκειται για πέναλτι. Σε κάποια λεπτομέρεια θα διαφέρουν. Αυτό είναι ένα από τα πολλά που κάνουν θεματικό και γοητευτικό το ποδόσφαιρο. Η ποικιλία και το απρόβλεπτο των φάσεων. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα δεις. Μπορεί ένας ματς να κριθεί από ένα σπάνιο γκολ-φάουλ τριγωνομετρίας, σαν κι αυτό του Ρονάλντο, που έκανε το 3-3 στο Πορτογαλία – Ισπανία. Μπορεί ένα ματς να κριθεί με αυτογκόλ στις καθυστερήσεις, όπως έχασε το Ιράν από το Μαρόκο. Κι αν το ποδόσφαιρο είναι μία φορά απρόβλεπτο, το Μουντιάλ είναι δέκα. Μετά το τέλος των πρώτων ματς, από τα μεγάλα φαβορί μόνο η Γαλλία (χωρίς να πείσει) κέρδισε την Αυστραλία και η Αγγλία την Τυνησία στα χασομέρια.

Ταχύτητα

Η Γερμανία έσπασε τα μούτρα της με το Μεξικό. Βραζιλία, Ισπανία, Αργεντινή, μείνανε στις ισοπαλίες. Και καθώς οι διαφορές (μέχρι τώρα τουλάχιστον) είναι μικρές, αυτό που γέρνει την πλάστιγγα είναι οι μεμονωμένες προσπάθειες. Η μία φάση που θα κρίνει το παιχνίδι. Εξαίρεση, οι απρόσμενα εντυπωσιακές εμφανίσεις της οικοδέσποινας Ρωσίας. Ταχύτητα, τρέξιμο, ρυθμός, ευχέρεια στο σκοράρισμα. Το γεγονός όμως ότι στους 16 σταυρώνει με μία από Ισπανία – Πορτογαλία, βάζει δύσκολα στην προσπάθειά της να προχωρήσει στη διοργάνωση. Μέχρι τώρα πρόκειται για το Μουντιάλ των πέναλτι (λόγω VAR) και των αυτογκόλ. Το τι θα δούμε στη συνέχεια, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Κι επειδή όσοι ποντάρουν σε προβλέψεις χάνουν, έχουν εύκολη τη δικαιολογία: «Τα Μουντιάλ τα στήνουν οι μπουκ». Αγνοώντας το αυτονόητο που προαναφέραμε: Οτι το ποδόσφαιρο είναι γοητευτικό γιατί είναι απρόβλεπτο.

Κλέφτης

Αν στο ποδόσφαιρο κέρδιζε ο καλύτερος δεν θα γέμιζαν τα γήπεδα. Τι να πας να δεις όταν ξέρεις το αποτέλεσμα; Αν το ίδιο το παιχνίδι δεν έδινε τη δυνατότητα στον αδύνατο να κάνει την έκπληξη δεν θα είχε κυριαρχήσει. Το ποδόσφαιρο σπάει τη ρουτίνα. Καταργεί την ιεραρχία. Στην πραγματική ζωή όλα λειτουργούν ρολόι. Στην Ελλάδα, ξέρεις κάθε φορά μέχρι και τον επόμενο πρωθυπουργό. Ξέρεις ότι θα (ξανα)κοπούν οι συντάξεις. Ξέρεις ότι θα πληρώσεις παραπάνω Εφορία. Ξέρεις ότι αυτός που ζητάει την ψήφο σου, σου λέει ψέματα. Η ρουτίνα της καθημερινότητας είναι αφόρητη. Η επανάληψη. Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει σενάριο. Οταν ο διαιτητής σφυρίζει τη σέντρα, όλα γίνονται. Κι όχι μ’ έναν τρόπο. Ο Μαραντόνα μπορεί να γίνει κλέφτης και να σκοράρει με το χέρι. Στη συνέχεια, στο ίδιο παιχνίδι, έγινε θεός. Με το γκολ που πέτυχε, ξεκινώντας κάτω από τη σέντρα και ντριμπλάροντας τη μισή Εθνική Αγγλίας.

Προσευχές

Η Αργεντινή δεν είχε κερδίσει την Αγγλία μόνο στο ποδόσφαιρο. Είχε πάρει ρεβάνς για τον πόλεμο στα νησιά Φόκλαντ. Αυτό είναι το Μουντιάλ. Ολα σε ένα. Ο μέσος άνθρωπος έχει ανάγκη να ομαδοποιείται. Να εντάσσεται. Να πιστεύει. Να βάζει στόχους. Να απολαμβάνει την επιτυχία. Τι πιο ωραίο και συναρπαστικό όταν όλα αυτά συμβαίνουν μέσω του ποδοσφαίρου και της εθνικής ομάδας. Της πατρίδας.

Κατά τα άλλα, η Πορτογαλία, παίζοντας ποδόσφαιρο-Σάντος, δηλαδή τίποτα, πέτυχε την πρώτη της νίκη. Γκολ ο Κριστιάνο νωρίς, γυρίζουμε πίσω, δίνουμε την μπάλα στους άλλους και κάνουμε τον σταυρό μας. Κι αν δούμε τις ευκαιρίες που σπατάλησαν οι Μαροκινοί, πάει να πει ότι οι προσευχές έπιασαν. Είναι κι αυτός ένας τρόπος. Που έχει κάνει τους έλληνες αθλητικογράφους να θεωρούν τον Φερνάντο Σάντος τον κορυφαίο προπονητή στον πλανήτη. Ενα γκολ του Σουάρες ήταν αρκετό για την Ουρουγουάη να κερδίσει τη Σαουδική Αραβία. Αλλά όχι για να σε κρατήσει να δεις το παιχνίδι.