Εβλεπα τον Φερνάντο Σάντος να πανηγυρίζει στο τέλος του ματς για τη νίκη των Πορτογάλων κόντρα στο Μαρόκο και σκεφτόμουν πόσο σημαντική είναι η τύχη στο ποδόσφαιρο. Οχι, δεν έκανα τη σκέψη γιατί το Μαρόκο έχασε πέντε τουλάχιστον ευκαιρίες για να ισοφαρίσει –το σκεφτόμουν για τον ίδιο τον Σάντος, που βρέθηκε στον πάγκο της Πορτογαλίας χωρίς να καταλάβει πώς.

Περίμενε

Τον Φεβρουάριο του 2014, τέσσερις μήνες προτού λήξει το συμβόλαιο του Σάντος με την Εθνική Ελλάδος, η ΕΠΟ του έκανε πρόταση να το ανανεώσει. Ηταν όλοι ευχαριστημένοι μαζί του, αφού η Εθνική είχε προκριθεί στο Μουντιάλ της Βραζιλίας αποκλείοντας τους Ρουμάνους. Ο Σάντος έπαιρνε τότε 600 χιλιάδες ευρώ και του είχε καρφωθεί ότι έπρεπε να πάρει ένα συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου. Δεν είχε τρελαθεί, ήξερε πως αυτά τα χρήματα δεν μπορεί να τα πάρει από την ΕΠΟ, αλλά τον είχαν πείσει ότι ήταν έτοιμος να του τα δώσει ο ΠΑΟΚ. Μόνο που ο Σάντος μιλούσε με τον Ζήση Βρύζα, τότε αντιπρόεδρο του ΠΑΟΚ, και όχι με τον Ιβάν Σαββίδη που πληρώνει. Ο Βρύζας δεν είχε κανένα πρόβλημα να πάρει ο Σάντος τα χρήματα που ζητούσε, αλλά ο Σαββίδης, που πλήρωνε τις αποζημιώσεις του Γιώργου Δώνη και του Χουπ Στέφενς, δεν είχε σκοπό να τα δώσει. Ο Σάντος έμεινε στο περίμενε.

Ρανιέρι

Λίγο προτού αρχίσει το Μουντιάλ της Βραζιλίας κυκλοφόρησε ότι η ΕΠΟ είχε βρει τον αντικαταστάτη του, δηλαδή τον Ιταλό Κλάουντιο Ρανιέρι. Από το περιβάλλον τού Σάντος έγινε γνωστό ότι είχε στα χέρια του μια μεγάλη πρόταση από αφρικανική εθνική ομάδα –κανείς δεν είχε καταλάβει ποια. Ωστόσο το γεγονός ότι ο κόουτς είχε εξασφαλίσει το πού θα δουλέψει μετά το Μουντιάλ, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει μια καλή ατμόσφαιρα στη Βραζιλία: οι δυο πλευρές θα χώριζαν φιλικά. Μόνο που, όπως αποδείχτηκε, ή πρόταση δεν υπήρχε ή ο Σάντος μετάνιωσε και δεν ήθελε να τρέχει στην Αφρική.

Ανανέωση

Οταν η Εθνική μας έφτασε να παίξει με την Κόστα Ρίκα στον β’ γύρο του Μουντιάλ, οι παλιοί παίκτες της Εθνικής, παρακινημένοι και από κάποιους παράγοντες της ομοσπονδίας που με τον Φερνάντο είχαν εξαιρετική σχέση, ζήτησαν την ανανέωση του συμβολαίου του προπονητή, κι ας είχε η ομοσπονδία δεσμευτεί με τον Ρανιέρι. Το αίτημα των παικτών δεν ήταν παράλογο: πώς θα άφηνε η ΕΠΟ να φύγει ένας προπονητής που μπορεί να οδηγούσε την ομάδα στα προημιτελικά ενός παγκοσμίου κυπέλλου; Ο Ρανιέρι, ένας πραγματικός κύριος, ήταν ο πρώτος που το κατάλαβε και ρώτησε τους ανθρώπους της Εθνικής αν επιθυμούσαν να ακυρωθεί το προσύμφωνο που είχε μαζί τους –δεν ζητούσε καμία αποζημίωση. Ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής είχε αποφασίσει να συζητήσει με τον Σάντος μετά το τέλος του Μουντιάλ, όταν και εφόσον η ομάδα θα γυρνούσε στην Ελλάδα. Είχε, ωστόσο, αφήσει να φανεί ότι σε περίπτωση πρόκρισης κόντρα στην Κόστα Ρίκα θα έμεναν όλοι.

Ανήσυχος

Ο Σάντος, που πρόταση δεν είχε και ήθελε να μείνει, αντιμετώπισε τους Κοσταρικανούς με έναν πρωτοφανή εκνευρισμό: ποτέ κανείς δεν τον είχε δει τόσο ανήσυχο πριν από το ματς. Μετά το ματς η νευρικότητά του (και εξαιτίας ενός αποκλεισμού που ο ίδιος θεώρησε άδικο…) χτύπησε κόκκινο! Παίκτες όπως ο Τοροσίδης, ο Παπασταθόπουλος, ο Καρνέζης, πίστευαν ότι και πάλι θα μπορούσε να μείνει στην Εθνική, αρκεί να γυρνούσε με την ομάδα στην Αθήνα. Προέκυψε τότε κάτι που κανείς δεν είχε υπολογίσει: υπήρχε απευθείας πτήση από το Ρεσίφε της Βραζιλίας στη Λισαβόνα και ο κουρασμένος κόουτς ζήτησε να βρεθεί ένα εισιτήριο και να επιστρέψει σπίτι του –η ομάδα για να γυρίσει στην Ελλάδα έπρεπε να αλλάξει δύο πτήσεις! Το γεγονός ότι ο Σάντος προτίμησε να γυρίσει μόνος εκμηδένισε τις πιθανότητες να παραμείνει στην Εθνική μας. Αλλά στο μεταξύ ομάδα δεν είχε.

Φίλοι

Στην Ελλάδα ο Σάντος είχε, έχει και θα έχει πάντα πολλούς φίλους: μην ξεχνάμε πως πέρασε από την ΑΕΚ, τον ΠΑΟ και τον ΠΑΟΚ και σε όλες τις ομάδες συνεργάστηκε με δημοσιογράφους υποδειγματικά. Πολλοί συμμετείχαν και σε μια σταυροφορία για την ανανέωση του συμβολαίου του, αλλά παραδόξως η ΕΠΟ δεν μάσησε και ολοκλήρωσε την πρόσληψη του Ρανιέρι στην Εθνική –πρόσληψη που αποδείχτηκε καταστροφική, αφού η ομάδα ήθελε τον Φερνάντο. Ομως και για τον Σάντος τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν ειδυλλιακά: η FIFA τον τιμώρησε με οκτώ αγωνιστικές αποκλεισμό από τους πάγκους και αυτό μείωσε πολύ τις πιθανότητές του να βρει δουλειά σε εθνική ομάδα, όπως και επιθυμούσε. Και τότε συνέβη κάτι εντελώς αναπάντεχο: η Πορτογαλία, που είχε αποτύχει παταγωδώς στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, ξεκίνησε με ήττα από την Αλβανία (!) τα προκριματικά του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2016 και ο γνωστός μας Πάολο Μπέντο, τότε ομοσπονδιακός, απολύθηκε. Ο Σάντος ήταν η μόνη λύση, αφού ήταν και ο μόνος διαθέσιμος. Ολοι οι άλλοι γνωστοί Πορτογάλοι τον Σεπτέμβριο του 2014 είχαν δουλειά!

Εντερ

Ανακεφαλαιώνω. Για να βρεθεί ο Σάντος στην Πορτογαλία χρειάστηκε να φύγει από την Εθνική μας νομίζοντας ότι θα χει πρόταση από τον ΠΑΟΚ, να αποκλειστεί η Εθνική μας από την Κόστα Ρίκα στη Βραζιλία, να μην επιστρέψει ο ίδιος στην Ελλάδα με τους παίκτες του μετά το Μουντιάλ αλλά να πάει κατευθείαν σπίτι του στη Λισαβόνα και να χάσουν οι Πορτογάλοι από τους Αλβανούς –για πρώτη φορά στην Ιστορία τους! Ολα αυτά τα σπάνια γεγονότα τον έστειλαν στην Εθνική Πορτογαλίας με την οποία με απίθανο τρόπο κέρδισε και το Euro του 2016 στη Γαλλία. Προκρίθηκε από τον πρώτο γύρο με τρεις ισοπαλίες μένοντας πίσω από την Ισλανδία, απέκλεισε την Κροατία στην παράταση με το μοναδικό σουτ εντός εστίας που έκανε η ομάδα του και κέρδισε τους Γάλλους στον τελικό με ένα γκολ κάποιου Εντερ, που είχε μπει στην αποστολή την τελευταία στιγμή και που, μολονότι υπήρξε ο ήρωας του τελικού στο Παρίσι, δεν βρίσκεται στην αποστολή του Μουντιάλ!

Βουνό

Χθες η Πορτογαλία του Σάντος κέρδισε το Μαρόκο με 1-0 με ένα γκολ του Ρονάλντο έπειτα από ένα κόρνερ. Ηταν σαν να βλέπεις ένα ματς της Εθνικής Ελλάδος τον καιρό του Σάντος. Με τη διαφορά ότι τώρα ο κόουτς έχει τύχη βουνό –αυτή που δεν είχε τέσσερα χρόνια πριν στον πάγκο της Εθνικής, όταν την είδε να αποκλείεται στα πέναλτι από την Κόστα Ρίκα. Αν τότε είχε τύχη, θα είχε την… ατυχία να παραμείνει και προπονητής της Εθνικής μας.