Αν η Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν μας είχε ειδοποιήσει για ακραία καιρικά φαινόμενα, θα έλεγα ότι οι ουρανοί άνοιξαν γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων οι Γερμανοί έχασαν σε πρεμιέρα! Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές ηττήθηκαν από το μαχητικό Μεξικό, εννέα παίκτες του οποίου είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε πάρτι οργίων με τριάντα πρόθυμες κοπέλες εννέα μέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ! Η είδηση μαρτυρά το μυστικό της επιτυχίας της ομάδας του Χερνάντεζ: τα παιδιά περνάνε καλά.

Τίμια

Περιμένοντας το ματς της Βραζιλίας πρέπει να πω ότι δεν έχει αρχίσει άσχημα το Μουντιάλ: μια χαρά ήταν τα πρώτα παιγνίδια. Είναι, για την ώρα, ένα παγκόσμιο Κύπελλο γεμάτο μεγάλες νίκες και πικρές ήττες: αυτή των Γερμανών υπήρξε ιστορική. Οι Ρώσοι έβαλαν πέντε γκολ στην πρεμιέρα και αναθάρρησαν. Οι Αιγύπτιοι έχασαν στο τέλος από τους Ουρουγουανούς, οι Μαροκινοί δέχτηκαν ένα γκολ στη λήξη από τους Ιρανούς, οι Αυστραλοί έχασαν εξαιτίας ενός αυτογκόλ από τους Γάλλους, και οι Περουβιανοί πλήρωσαν ένα χαμένο πέναλτι στο ματς με τους Δανούς. Παρόλα αυτά ο κόσμος δεν συζητούσε για νίκες και ήττες το πρώτο τριήμερο της διοργάνωσης αλλά για δυο ισοπαλίες. Αυτή ανάμεσα στην Πορτογαλία του Ρονάλντο και την Ισπανία κι αυτή ανάμεσα στην Αργεντινή του Μέσι και την τίμια Ισλανδία.

Εγωιστής

Η χορταστική ισοπαλία της Πορτογαλίας με την Ισπανία οφείλεται στα κέφια του μεγαλύτερου εγωιστή του κόσμου, του Κριστιάνο Ρονάλντο. Μέχρι τώρα στα Μουντιάλ που έχει πάρει μέρος δεν είχε κάνει τίποτα το άξιο αναφοράς –ο κόσμος θυμόταν πιο πολύ τα κλάματά του όταν η Πορτογαλία γνώριζε αποκλεισμούς. Πριν λίγες μέρες, στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ έμοιαζε κουρασμένος –είχε κουβαλήσει όλο το χρόνο τη Ρεάλ Μαδρίτης μόνος. Αλλά στο πρώτο ματς του Μουντιάλ εναντίον των Ισπανών πετούσε! Αναζητήστε το γιατί σε όσα του συνέβησαν πριν το ματς.

Πιθανότητες

Οι μπουκμέικερ θεωρούσαν ότι υπάρχουν δέκα τουλάχιστον παίκτες με περισσότερες πιθανότητες από τον Ρονάλντο να κερδίσουν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ: αυτό από μόνο του ήταν εξαιρετικό κίνητρο για τον πιο παραγωγικό γκολτζή του κόσμου. Προσθέστε ότι παραμονή του ματς με τους Ισπανούς (τυχαία;), η ισπανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε και την ποινή του για την περίφημη υπόθεση φοροδιαφυγής υποχρεώνοντάς τον να πληρώσει 18,8 εκατ. ευρώ: άλλος θα άκουγε το νούμερο και θα έχανε τον ύπνο του –αυτός φανατίστηκε. Θέλησε επίσης να αποδείξει στους Ισπανούς ότι η μεγάλη ατραξιόν του πρωταθλήματός τους είναι ο ίδιος: η Ισπανία είναι μια χώρα που κατέκτησε. Και της έβαλε και τρία γκολ με τρία μόλις σουτ που έκανε προς την εστία της!

Κίνητρο

Θα βάλει άλλα; Δύσκολο να το πεις: η απόδοση του Κριστιάνο είναι πάντα θέμα προσωπικού κινήτρου. Μπορεί τώρα που υπενθύμισε στην ανθρωπότητα ποιος είναι να αρχίσει να προγραμματίζει τις διακοπές με τη μαμά του. Μπορεί πάλι να πάρει από το χέρι την Πορτογαλία του μαστρο-Σάντος και να την πάει μακριά, έτσι για το γινάτι του. Ποτέ δεν ξέρεις….

Πίεση

Το one man show του Ρονάλντο κόντρα στην Ισπανία πρόσθεσε κι άλλη πίεση στον κακόμοιρο Λιονέλ Μέσι. Μια μεγάλη εφημερίδα της Αργεντινής, η «Ole», την παραμονή του ματς της Αργεντινής με την Ισλανδία, κυκλοφόρησε με τίτλο μια δήλωση του Μέσι που φέρεται να λέει «Ησυχάστε, εγώ είμαι εδώ» –η δήλωση φέρεται να έγινε, αφού ο άσος της Μπάρτσα είδε το σόου του Πορτογάλου. Σαν να μην του φτάνει του Μέσι η ανυπόφορη σύγκριση με τον Μαραντόνα, του προέκυψε κι ένας νέος μουντιαλικός αντίπαλος –ο παλιόφιλος Κριστιάνο. Το αποτέλεσμα το είδαμε: στο ματς με την Ισλανδία ο Αργεντίνος έψαχνε την προσωπική ενέργεια διαρκώς κι όσο η ώρα περνούσε και καταλάβαινε πως δεν θα είναι απλό ν’ ανοίξει την άμυνα των τρεχαλατζήδων μαχητών από τον Βορρά, ολοένα και αγχωνόταν. Το κακοεκτελεσμένο και χαμένο πέναλτι είναι η απόδειξη της νευρικότητάς του. Αν ο Μέσι βλέπει το Παγκόσμιο Κύπελλο σαν προσωπικό παλκοσένικο και δεν χρησιμοποιήσει το ταλέντο του για να βοηθήσει μια ομάδα που τελεί υπό σύγχυση, η Αργεντινή θα μας αποχαιρετήσει νωρίς. Δεν μοιάζει να την βοηθά και ο πολυδιαφημισμένος προπονητής της: ο Χόρχε Σαμπάολι δεν βρήκε τρόπο να χωρέσει στην ίδια ενδεκάδα τον Ιγκουαΐν και τον Κουν Αγκουέρο και δεν χρησιμοποίησε τον Ντιμπάλα. Στο τέλος δεν έδωσε το χέρι του στον προπονητή των Ισλανδών μάλλον για να μην του πει ο Χέιμιρ Χάλγκριμσον «ευχαριστώ για όσα έκανες» σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση.

Δουλεύουν

Θέλω να πω κάτι για τους Ισλανδούς: καλό θα ήταν αντί να στεκόμαστε απλά στις ωραίες ιστορίες τους, να κοιτάζαμε πως δουλεύουν. Το πιο σημαντικό στην περίπτωσή τους δεν είναι ότι έχουν για τερματοφύλακα τον Χάνες Χόλντορσον, που είναι σκηνοθέτης και συνθέτης ταυτόχρονα, ούτε ότι η δουλειά του προπονητή τους είναι οδοντογιατρός. Το μυστικό της επιτυχίας τους είναι η κατασκευή ενός κλειστού θερμαινόμενου γηπέδου στο Ρέικιαβικ: αυτό άλλαξε το ποδόσφαιρό τους αφού έδωσε τη δυνατότητα στις ομάδες τους να αγωνίζονται όλο το χρόνο. Το κατασκεύασαν προ επταετίας με τα λεφτά της UEFA, τα οποία η ομοσπονδία τους τα χρησιμοποιεί για τις υποδομές κι όχι για να πληρώνει υπαλλήλους και διαιτητές όπως η δική μας. Στη συνέχεια οι Ισλανδοί κατασκεύασαν κι ένα δεύτερο γήπεδο και αν συνεχίσουν να εισπράττουν και να διακρίνονται θα φτιάξουν κι άλλο. Το επισημαίνω γιατί η δική μας Εθνική, αν της κάνουν έξωση από τον Αγιο Κοσμά, σε λίγο δεν θα έχει πού να προπονηθεί.

Γκαρέκα

Μιλώντας για προπονητές να επισημάνω και την πιο μεγάλη έκπληξη του Μουντιάλ μέχρι στιγμής: την εντυπωσιακή ομοιότητα του προπονητή του Περού Ρικάρντο Γκαρέκα με τον μεγάλο Ιγκι Ποπ! Το Περού, όχι τυχαία, έμοιαζε με ροκ συγκρότημα.

Αβαντάζ

Οι Ευρωπαίοι μοιάζουν να έχουν για την ώρα μεγάλα αβαντάζ. Τις τρεις πρώτες μέρες καμία ευρωπαϊκή ομάδα δεν έχασε, ενώ ομάδες όπως το Περού, η Αίγυπτος, η Κόστα Ρίκα, παρά τις καλές τους εμφανίσεις, δεν κατάφεραν να κάνουν αποτέλεσμα. Τα φαβορί ξεκίνησαν μάλλον κρατώντας δυνάμεις: είναι λογικό. Επίσης το τουρνουά μοιάζει γεμάτο από ομάδες του ενός ποδοσφαιριστή –θέλω να πω ότι κάμποσες στηρίζονται αποκλειστικά στα κέφια ενός παίκτη. Η Δανία χωρίς τον Ενρικσεν δύσκολα θα πήγαινε στα τελικά. Ο Μιλίκοβιτς Σάβις στη Σερβία ξεχωρίζει όσο κανείς. Η Κροατία, που κέρδισε άνετα την Νιγηρία, εξαρτάται πολύ από τον Μόντριτς και τις εμπνεύσεις του. Η Αίγυπτος δύσκολα θα βάλει γκολ αν δεν παίξει ο Σαλάχ. Ας μην βιαστούμε για συμπεράσματα: το πανηγύρι μόλις άρχισε.