Ισως το καλύτερο ματς για βράδυ Παρασκευής. Το Μουντιάλ παίρνει φωτιά νωρίς νωρίς, με ένα αληθινό ντέρμπι. Της Ιβηρικής Χερσονήσου. Πορτογαλία εναντίον Ισπανίας, σε έναν όμιλο δύσκολο σε πρόβλεψη ακόμη και για τις ομάδες που θα προκριθούν, γιατί τόσο το Μαρόκο όσο και το Ιράν δεν μπορούν να θεωρηθούν αμελητέα ποσότητα.

Ωστόσο, το αποψινό ζευγάρι μοιάζει έτοιμο να αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον μας. Η Ισπανία κοχλάζει, κυρίως με όσα συμβαίνουν στα ενδότερά της εδώ και λίγα 24ωρα μετά την αιφνίδια απόλυση του Λοπετέγκι και την ανάληψη καθηκόντων από τον Ιέρο. Μάλιστα, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του νέου κόουτς της Ρεάλ, η Βασίλισσα τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του Λοπετέγκι και καυτηρίασε τη στάση της Ομοσπονδίας. Το αν όλα αυτά θα αποτελέσουν ανάχωμα στην προσπάθεια των Φούριας Ρόχας να προχωρήσουν, προφανώς θα το διαπιστώσουμε αργότερα. Ωστόσο, το υλικό που διαθέτει ο άλλοτε κεντρικός μπακ της Ρεάλ θεωρείται ιδιαίτερα ικανό να φτάσει ψηλά. Η Ισπανία δεν συγκαταλέγεται στα πολύ μεγάλα φαβορί, για κάποια βασικά στελέχη τα χρόνια πέρασαν, ίσως είναι κουρασμένοι οι ποδοσφαιριστές από τη μεγάλη αλυσίδα αγωνιστικών υποχρεώσεων, ποιος όμως μπορεί να προσπεράσει ότι προέρχονται από ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα; Αυτό τους ατσαλώνει.

Στην αντίπερα όχθη, η Πορτογαλία του γνώριμού μας τόσο στη σκέψη όσο και στο αγωνιστικό στυλ Φερνάντο Σάντος κατεβαίνει στο τουρνουά ως πρωταθλήτρια Ευρώπης. Μια διάκριση που τόσο ζητούσαν γενιές και γενιές πορτογάλων αστέρων επιτεύχθηκε, άρα η αποσυμπίεση είναι δεδομένη. Ο Ρονάλντο, στα 33 του, έχει την τελευταία ευκαιρία να ξεχωρίσει σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και αναμένουμε να δούμε την κόντρα του με τους φίλους του στη Μαδρίτη. Ειδικά τα τετ α τετ με τον Ράμος μπορεί να αποτελέσουν θέμα συζήτησης για μέρες και ενώ ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή της διοργάνωσης. Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η Πορτογαλία; Δύσκολα τη μετρά κάποιος, δυσκολότερα θα έβαζες στοίχημα υπέρ ή εναντίον της. Είναι ένα μυστήριο. Οχι τόσο γιατί δεν διαθέτει κλάση, αλλά γιατί ώρες ώρες εμφανίζεται ασταθής στα παιχνίδια, επιπόλαια και επίσης, ναι μεν βγάζει σκληράδα στην άμυνα, στο Μουντιάλ όμως απαιτείται τουλάχιστον ικανοποιητική επίθεση. Ο Ρονάλντο ως σημείο αναφοράς, πρόκειται να έχει άξιους συμπαραστάτες; Πέπε, Κουαρέσμα και Μπρούνο Αλβες υπόσχονται να καταθέσουν το μαχητικό πνεύμα που διαθέτουν. Αρκεί να τους εμπιστευθεί ο Σάντος. Το βέβαιο είναι ότι στο ντέρμπι της Ιβηρικής δεν θα πλήξουμε διόλου. Και ασφαλώς, ο νικητής θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα πρόκρισης, στρώνοντας παράλληλα το χαλί για καλά διασταυρώματα στην πορεία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.