Τα Παγκόσμια Κύπελλα είναι ωραιότερα όταν τελειώνουν –πριν αρχίσουν μοιάζουν θαμπά σε σχέση με όσα προηγήθηκαν, ειδικά σε όσους έχουν δει πολλά τέτοια. Οταν είσαι πιτσιρικάς και περιμένεις να αρχίσει η γιορτή πείθεσαι μόνος σου ότι θα δεις καταπληκτικά και σπουδαία πράγματα. Οταν είσαι μεγάλο παιδί πια, πριν αρχίσει η γιορτή, βλέπεις παντού μόνο αδυναμίες. Λένε π.χ. ότι αυτό είναι ένα Μουντιάλ χωρίς φαβορί. Και πώς να έχει φαβορί όταν δεν υπάρχουν ομάδες της προκοπής;

Λοπετέγκι

Οι Ισπανοί, πριν αρχίσει η διοργάνωση, ήταν μεταξύ των μεγάλων φαβορί. Μία μέρα πριν αρχίσει η γιορτή κάνανε κάτι απίθανο: διώξανε τον προπονητή τους, όπως έκανε κάποτε ο Γιώργης ο Βασιλακόπουλος που στον Καναδά, που στις αρχές του ’90, παραμονές έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του μπάσκετ, έδιωξε τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου κι έβαλε στη θέση του τον Μάκη τον Δενδρινό. Οι Ισπανοί έδιωξαν τον Ζουλέν Λοπετέγκι, γιατί αυτός συμφώνησε να αναλάβει τη Ρεάλ Μαδρίτης μετά το Μουντιάλ. Η ομοσπονδία το έμαθε, θύμωσε κι έβαλε στη θέση του τον Φερνάντο Ιέρο, που είναι ο αρχηγός της αποστολής –μπορεί να έκανε και καλά αλλά δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

Μπέλο Οριζόντε

Οχι πως οι άλλοι είναι καλύτεροι. Τους Βραζιλιάνους τους ανακήρυξαν παγκόσμιους πρωταθλητές πριν αρχίσει η διοργάνωση οι μπουκμέικερ όλου του πλανήτη, που θέλουν να φάνε τα χρήματα του κόσμου. Και μόνο που τους προμοτάρουν οι μπουκ καταλαβαίνεις γιατί δεν θα κερδίσουν. Ηταν φαβορί στην έδρα τους τέσσερα χρόνια πριν, τους δίνανε ένα πέναλτι σε κάθε ματς, φτάσανε με το ζόρι στον ημιτελικό και εκεί στα υψώματα του Μπέλο Οριζόντε δέχτηκαν επτά γκολ από τους Γερμανούς. Ο ίδιος ο Πελέ λέει ότι «η Βραζιλία ακόμα δεν είναι ομάδα», ενώ ο Ριβάλντο έκανε διάγγελμα ζητώντας από τον κόσμο να μην πιέζει άλλο τον Νεϊμάρ «γιατί αυτός είναι όλη η Βραζιλία και άλλος δεν υπάρχει». Μιλάμε για τον Νεϊμάρ που στην απονομή των καλύτερων του γαλλικού πρωταθλήματος εμφανίστηκε με ένα σακάκι που δεν θα φορούσαν ούτε ο Μάγκας ούτε ο Τερλέγκας σε πανηγύρι του Νομού Φθιώτιδας.

Υπάρχουν και χειρότερα, π.χ ο Λιονέλ Μέσι. Δώδεκα χρόνια περιμένει η ανθρωπότητα να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη φανέλα της Αργεντινής, λες κι αυτό μπορείς να το πάρεις κατόπιν παραγγελίας. Στη Γερμανία το 2006 ήταν μικρός και δεν τον βάζανε. Στη Νότια Αφρική είχε προπονητή τον Ντιέγκο Μαραντόνα κι αυτό από μόνο του είναι το μόνο του άλλοθι, διότι δεν μπορεί να έχεις στον πάγκο ένα τρελό για δέσιμο και να θες να κερδίσεις το Μουντιάλ. Στη Βραζιλία όλη η Γη περίμενε να τον δει να το σηκώνει κι αυτός στον τελικό έκανε εμετό! Το 2016, μετά την ήττα στον τελικό του Κόπα Αμέρικα από τους Χιλιανούς (τους Χιλιανούς που στο Μουντιάλ ούτε καν προκρίθηκαν!), δήλωσε ότι σταματάει από την Εθνική. Μετά άφησε και μούσι και ξαναγύρισε. Μα είναι δυνατόν να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής ένας τόσο κυκλοθυμικός άνθρωπος;

Κριστιάνο

Τουλάχιστον ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει καταλάβει ότι η μεγάλη μπίζνα είναι το Τσάμπιονς Λιγκ και στα Μουντιάλ εδώ και χρόνια ψιλοκοροϊδεύει τον κόσμο. Το 2006 έβαλε ένα γκολ κι αυτό με πέναλτι –τουλάχιστον δεν έκανε ζημιά, αφού η Πορτογαλία πήγε μέχρι τα ημιτελικά. Το 2010 έβαλε ένα ακόμα για τυπικούς λόγους: σημείωσε το 7ο γκολ των Πορτογάλων στη νίκη τους επί της Βόρειας Κορέας με 7-0. Η Πορτογαλία του αποκλείστηκε στη φάση των 16 κι ο ίδιος είχε κλάψει από υποχρέωση. Το 2014 πήγε στη Βραζιλία για περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων, σαν τον Γιώργο Νταλάρα στο Ηρώδειο ένα πράγμα. Πέτυχε πάλι ένα γκολ (για να μη λένε…) και γύρισε νωρίς στην Ευρώπη για να πάει διακοπές με τη μάνα του. Και να προετοιμαστεί γιατί είχε να κερδίσει κάτι Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ, που τον χρυσοπληρώνει.

Γιούγκι

Θα το πάρουν πάλι οι Γερμανοί; Ναι, αλλά μόνο αν δεν υπάρχει Θεός. Αν υπάρχει Θεός αποκλείεται ν’ αφήσει αυτό τον σιχαμερό τύπο που λέγεται Γιόαχιμ Λεβ να πανηγυρίσει πάλι. Μπορεί να είναι ο πιο έμπειρος τεχνικός σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, ο μόνος με παρουσίες σε πέντε Μουντιάλ, αλλά μιλάμε για την επιτομή του βρωμύλου. Ο Γιούγκι, όπως τον αποκαλούν οι Γερμανοί, είναι έτοιμος να παίξει σε ριάλιτι για να βγαίνει κάθε εβδομάδα προτεινόμενος για αποχώρηση. Τρώει τα νύχια του, μυρίζει τις μασχάλες του, ξύνει τη μύτη του, φτύνει και καθαρίζει τα αυτιά του σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση! Κάθε φορά αναρωτιέσαι τι άλλο θα κάνει: ακόμα και για φούσκες με σάλια τον έχω ικανό. Αν ξαναπάρει αυτός ο τύπος το Παγκόσμιο Κύπελλο, θα πρέπει να σταματήσουν, αν όχι το ποδόσφαιρο αλλά τουλάχιστον τις τηλεοπτικές μεταδόσεις του: οι κώδικες της αστικής ευγένειας που χρειάστηκαν χρόνια για να γραφτούν, κινδυνεύουν να πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων. Αλίμονο αν τα παιδιά των Γερμανών τον παρακολουθούν και τον έχουν ως πρότυπο.

Μεθύστακες

Αν τα φαβορί είναι σε αυτή την κατάσταση, τι να πει κανείς για τα αουτσάιντερ. Ο καλύτερος παίκτης της Αγγλίας, ο πολύς Χάρι Κέιν, έχει φάτσα μεθυσμένου δεκανέα σε ταινία που διαδραματίζεται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανάλογη φάτσα έχει και ο προπονητής Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, με τη διαφορά ότι αυτός πρέπει να είναι πραγματικά μεθυσμένος. Οι Γάλλοι μοιάζει αδύνατο να κερδίσουν οτιδήποτε αν δεν εμπλέκεται ο Ζινεντίν Ζιντάν: η τύχη τους θα είναι να κατεβεί ο Ζιζού να ρίξει μια κεφαλιά στον κόουτς Ντιντιέ Ντεσάν μπας και ξυπνήσει. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει σοβαρά ότι στο Μουντιάλ θα διακριθούν οι Ρώσοι, ακόμα κι αν μετά το πρώτο ματς ο Πούτιν ζητήσει να συλληφθούν κάνα δυο τρεις παίκτες, μπας και σοβαρευτούν οι υπόλοιποι. Περισσότερο πιθανό είναι να μπουκάρει ο Βλαδίμηρος με κάνα κουμπούρι (βλέπω και μαθαίνω…) παρά να πάει η Ρωσία στα προημιτελικά. Τέλος, αν περιμένουμε σοβαρά να κερδίσει το Μουντιάλ το Βέλγιο, τότε κακώς λέγονται στην Ευρώπη αστεία για τους Βέλγους: για μας πρέπει να τα λένε.

Ντελίριο

Ωραία, και τώρα που τα διαβάσατε όλα αυτά ξεχάστε τα. Είναι απλά το ντελίριο ενός ανθρώπου που πάντα πριν αρχίσει το Μουντιάλ υποφέρει από τον ιό της νοσταλγίας: μια από τις παρενέργειές του είναι να σε κάνει να βλέπεις το χθες πάντα καλύτερο και το σήμερα πάντα φτωχό. Στην πραγματικότητα ξεκινά απόψε ένα ακόμα Παγκόσμιο Κύπελλο. Που είναι γεμάτο μυστήρια πριν αρχίσει, και για αυτό μπορεί να είναι καταπληκτικό.